$
שווקי חו"ל

FT

קרן העושר הסינית נערכת לקיפאון אשראי ומשקיעה בחוץ

הקרן, שהיא מהגדולות בעולם, הקשיבה לאזהרות של הקרן הסינגפורית המתחרה לגבי תנאי השוק הסיני ושילשה את השקעותיה הזרות ב־2016. כזרוע ההשקעות הרשמית של סין היא גם נהנית מחסינות מפני ההגבלות שהטילה הממשלה על השקעות זרות

דון וויינלנד והנרי סנדר, פייננשל טיימס 09:4213.07.17

קרן העושר הסינית (CIC) מתרחקת מהשקעות סיניות ומגדילה את השקעותיה מחוץ לסין, זאת על רקע אזהרות של משקיעים אזוריים מפני סיכונים אפשריים בזירה הסינית.

 

 

 

משכך, שנת 2016 רשמה זרימה גדולה במיוחד של השקעות אל יעדים מחוץ לסין, זאת לאחר שקרן העושר הסינית, מהגדולות בעולם, המירה נכסים מקומיים בזרים. התנהלות זו של הקרן, שמנהלת נכסים בשווי 814 מיליארד דולר, הגיעה על רקע אזהרות של הקרן המתחרה, טמאסק הסינגפורית, לפיה בייג'ינג נמצאת בסכנת קיפאון אשראי.

 

הקרן הסינגפורית, שהיקפה 275 מיליארד דולר, ואשר דיווחה על זינוק של יותר מ־13% בשווי תיק ההשקעות שלה השנה, היא משקיעה ותיקה בסין ותחזיותיה בזירה זו נחשבות לאמינות במיוחד. טמאסק, שרכשה לה מוניטין כבעלת כושר חיזוי מוקדם של טרנדים, כמו עליית הטכנולוגיה בסין, אותתה לגבי סכנה פוטנציאלית של קיפאון אשראי בבייג'ינג למרות שנקטה תחזית אופטימית יחסית לגבי הכלכלה הגלובלית.

 

השקעות בהיקף מיליארדי דולרים שביצעה CIC בעסקאות חוצות גבולות הניבו תשואות של 6.22% ב־2016. זאת לעומת תשואות שליליות של כ־3% ב־2015. הקרן טוענת לתשואה שנתית מצטברת של כ־4.76% מאז הוקמה בבייג'ינג לפני עשור.

 

CIC, שנמצאת בשליטת מועצת המדינה הסינית, לא מסרה הסבר חד־משמעי לגבי השיפור בתשואות על נכסים מחוץ לסין, אך ידוע כי ב־2016 היא היתה אחת הרוכשות הפעילות ביותר של נכסים מחוץ לסין והשקיעה בעסקאות הללו כ־19 מיליארד דולר — כך על פי נתונים שמסרה דיאלוג'יק. הזינוק בהשקעות מחוץ לסין ב־2016 שיקף עלייה של פי שלושה כמעט במיזוגים ורכישות עבור החברה בהשוואה ל־2015, אז השקיעה 6.4 מיליארד דולר בנכסים זרים.

 

בה בעת, השקעות של חברות סיניות מחוץ לסין האטו במידה רבה השנה משיא שנרשם ב־2016, זאת לאחר שהרגולטורים בסין השיתו מגבלות מחמירות על הוצאת כספים מתחומי המדינה. עם זאת, בתור זרוע ההשקעות הרשמית של סין, CIC לא נפגעה מהמגבלות הללו ואף ביצעה את העסקה הגדולה ביותר בסין השנה. בחודש שעבר דיווחה הקרן כי תרכוש את חברת הלוגיסטיקה הפאן־אירופית לוגיקור מקרן בלאקסטון בסכום של 12.25 מיליארד דולר, זאת חרף האיסור שהטילו הרגולטורים על עסקאות זרות בסכומים שיעלו על 10 מיליארד דולר.

 

באחרונה, הקרן אף הפכה תחרותית יותר בהצעות רכש גלובליות. כך, למשל, בהצעת הרכש ללוגיקור התחרתה CIC בהצלחה ביריבות אסייתיות מנוסות יותר — קרנות מייפלטרי וטמאסק — כך על פי גורמים המקורבים לעסקה. למרות הקשר הישיר שלה לממשלה, הקבוצה לא נמנעה מביצוע עסקאות רגישות.

 

בשלהי 2016, קבוצת משקיעים שכללה את CIC, מקוורי ומספר משקיעים גלובליים אחרים, הודיעה על רכישת נתח שליטה בחטיבת הפצת הגז של חברת התשתיות הבריטית הממלכתית בסכום של 3.6 מיליארד דולר. העסקה היא אחת הרכישות הגדולות ביותר של תשתיות בריטיות בעת האחרונה והוגדרה כמבחן מוקדם לתקנות הבריטיות החדשות החלות על השקעות זרות במגזר הרגיש הזה.

 

ובעוד קרן העושר הסינית הביעה אופטימיות רבה לגבי השקעות זרות, אסטרטגיית ההשקעות של טמאסק ב־2016 שיקפה התנהלות זהירה יותר. כך למשל, לראשונה מאז 2009 היא מכרה יותר נכסים מכפי שרכשה, 18 מיליארד דולר לעומת 16 מיליארד דולר, בהתאמה. 2009 היתה שנה איומה עבור טמאסק וחברות השקעה ריבוניות אחרות, שנפגעו קשה מהמשבר הפיננסי הגלובלי.

 

כעת, התרחיש הדובי של טמאסק חוזה צמיחה אטית יותר ו"רפורמות שהן אטיות מכדי לאזן מחדש את כלכלת סין ולהתמודד עם השפעת חובות תאגידיים", כולל קיפאון אשראי על רקע עלייה בריביות הבין־בנקאיות בסין.

 

השבוע, קרן העושר השנייה של סינגפור, GIC, שהיא הגדולה במדינה, הציגה את הביצועים הגרועים ביותר שלה מאשר המשבר הגלובלי והזהירה מפני תשואות נמוכות בשנים הקרובות. התשואה השנתית ירדה ל־3.7% עבור 20 השנים שהסתיימו במרץ 2017, לעומת 4% לפני שנה, הקצב האטי ביותר מאז 2009. GIC, שמנהלת לפי השערות נכסים בהיקף של 354 מיליארד דולר, אינה מפרסמת תוצאות חד־שנתיות, כי אם החזרים בחישוב שנתי ל־20 שנה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x