סוף עידן: לי קא שינג מתכנן לפרוש בשנה הבאה מהאצ'יסון שהקים
המיליארדר ההונג קונגי בן 89 כיום, ומתכנן לפרוש עם הגיעו לגיל 90. בספטמבר 2013 העבירה קרן לי קא שינג תרומת ענק של 130 מיליון דולר לטכניון. לעסקים בישראל נכנס לראשונה עם הקמת פרטנר ב-1999
המיליארדר ההונג קונגי לי קא שינג מתכנן לפרוש מתפקידיו העיסקיים בשנה הבאה. כך עולה מדיווחים בהונג קונג, המצטטים את מקורביו של מייסד קבוצת האצ'יסון. לי הוא בן 89 כיום, ומתכנן לפרוש מתפקידו עם הגיעו לגיל 90. לי מתכנן לשמור על משרדו בחברה, ולהישאר בה כ"יועץ". דובר מטעם החברה אמר היום כי "מר לי דיבר מפעם לפעם על תוכניותיו לפרישה. בריאותו של מר לי מצוינת, והוא ימסור הודעה רשמית כאשר יחליט לפרוש".
- לי קא־שינג משקיע 11 מיליון דולר בווינדוורד
- Feex גייסה 6.5 מיליון דולר בהובלת לי קא שינג
- מנהל הכספים של האצ'יסון: "לי קא שינג מחפש השפעה, לא שם על בניין"
בספטמבר 2013 העבירה קרן לי קא שינג תרומת ענק של 130 מיליון דולר לטכניון. מדובר בתרומה הגדולה ביותר בתולדות המוסד ואחת הגדולות שקיבל מוסד השכלה גבוהה ישראלי אי פעם.
15% מהחברות שנסחרות בבורסה בהונג קונג נמצאות בבעלותו של לי. האצ'יסון ולי נכנסו להשקעות בישראל לראשונה לאחר שזכתה במכרז להקמת רשת הסלולר של פרטנר שעלתה לאוויר ב־1999. מאז השקיע לי בלא מעט חברות ישראליות ובהן קיימא באמצעות הורייזונס, קרן השקעות הטכנולוגיה שהקים לי, שהשתתפה בסבב גיוס הון של 65 מיליון דולר של חברת הזרעים הישראלית. האצ'יסון גם הקימה את חברת האצ'יסון ווטר הפועלת בישראל ומקימה בה את מתקן התפלת המים הגדול בעולם בשורק. בשנה שעברה קנתה האצ'יסון ווטר את חממת הטכנולוגיה כינרות.
לי נולד ב־1928 בעיר צ'אוז'ואו שבדרום־מזרח סין למשפחה דלת אמצעים שהיגרה ב־1940 להונג קונג הבריטית, אחרי שהצבא היפני הפציץ את העיר. כשהיה בן 14 בלבד נפטר אביו כתוצאה מאי־קבלת טיפול רפואי הולם. לי נאלץ לצאת לעבוד לפרנסת המשפחה בבית חרושת לייצור פלסטיק. בתוך כמה שנים הוא הפך למנהל בית החרושת, ובגיל 22 החליט להקים חברה משלו בתחום הפלסטיקה שהיוותה את הבסיס לחברת האחזקות האדירה שבשליטתו צ'ונג קונג (Cheung Kong). צ'ונג קונג מעסיקה כיום 220 אלף עובדים ב־55 מדינות.
בהונג קונג ובסין לי מוכר לא רק כטייקון אלא גם כפילנתרופ. על פי ההערכות, לי תרם עד היום 1.4 מיליארד דולר למטרות צדקה, וב־2011 הוא הודיע שלאחר מותו הוא יעביר שליש מההון שישאיר אחריו למטרות פילנתרופיות.
בראיון ל"כלכליסט" בשנת 2013 סיפר כי ההחלטה לתרום שליש מהונו היתה לא פשוטה דווקא כיוון שהגיע ממשפחה מעוטת יכולת. "אני עדיין זוכר לילה אחד נטול שינה שבו התהפכתי במיטתי והתלבטתי בנושא, והזיכרונות והסבל מימי המלחמה באזורנו פקדו אותי. בסופו של דבר הגעתי להחלטה ביחס לתרומה לאחר ששאלתי את עצמי שתי שאלות: לו היה לי בן שלישי כמה הייתי מעניק לו, והאם אני יכול להיות בטוח שהחברה שלי תמשיך להתקדם חזקה כמקודם לאחר שאקים את הקרן הפילנתרופית. מהרגע שהגעתי לכלל החלטה ישנתי כמו תינוק, ומאותו רגע הרגשתי יותר עשיר מאי פעם".