$
בורסת ת"א

ספאנטק מקווה שהמנכ"ל המיתולוגי יעצור את צלילת המניה וההידרדרות בתוצאות

יצרנית חומר הגלם למגבונים סובלת מהתחזקות השקל ומתפוקות נמוכות בקו הייצור החדש בארה"ב. האם גידי קרסני הוותיק יביא את השינוי?

יניב רחימי 07:0220.06.17

אחד העקרונות המנחים בתחום משאבי האנוש הוא שלתחלופה גבוהה של עובדים יש השפעה שלילית מהותית על הארגון - קל וחומר כשמדובר במנהלים הבכירים. המקרה של ספאנטק, יצרנית מוצרי בד לא ארוג לתעשיית המגבונים, שבשנה וחצי האחרונות הושיבה על כיסא המנכ"ל לא פחות מארבעה מנהלים, מדגים זאת היטב.

 

מחול השדים החל כשגידי קרסני, המנכ"ל שהחזיק בתפקיד 13 שנה, הודיע בינואר 2016 על רצונו לפרוש לגמלאות. מחליפו בתפקיד, מישל בן־וייס, מנהל בכיר לשעבר בקבוצת שטראוס, החזיק מעמד במשך חצי שנה בלבד, ועד לאיתור מנכ"ל חדש כיהן יחזקאל ניסן, בעל השליטה ויו"ר דירקטוריון ספאנטק, כממלא מקום מנכ"ל במשך חודשיים. בנובמבר 2016 נראה היה שפארסת המינוי מגיעה לסיומה, עם כניסתו לתפקיד של מומו לירן, לשעבר מנכ"ל אבגול, אך אחרי שבעה חודשים בלבד גם העסקתו הגיעה לסיומה. מי שעתיד לתפוס את מקומו בתחילת החודש הבא הוא לא אחר מאשר המנכ"ל הראשון של ספאנטק, גידי קרסני, שנקרא לדגל.

 

בזמן שהמנכ"לים באים והולכים, התוצאות העסקיות של ספאנטק הולכות מדחי לדחי. ברבעון הראשון השנה הסתכם הרווח הנקי של ספאנטק בסכום זניח של 33 אלף שקל, ירידה חדה לעומת רווח נקי של 16.4 מיליון שקל שנרשם ברבעון המקביל אשתקד. הרווח התפעולי לפני פחת והפחתות (EBITDA) הסתכם ב־8.9 מיליון שקל בלבד, ירידה של 63% בהשוואה לשנה קודם לכן.

 

גידי קרסני ספאנטק גידי קרסני ספאנטק צילום: Youtube

 

קו הייצור החדש בארה"ב הגיע רק לחצי מכושרו

מניתוח תוצאות הרבעון הראשון עולה כי להרעה אחראים שני גורמים מרכזיים. הראשון הוא התחזקות השקל, שכן 99% מהמכירות של ספאנטק הן בחו"ל - מרביתן בארה"ב ובאירופה, ותמורתן משולמת בעיקר בדולר וביורו. היות שמטבע הפעילות והדיווח של ספאנטק הוא השקל, יש להתחזקותו השפעה שלילית על ביצועיה. התחזקות השקל מול הדולר ברבעון הראשון ביחס לתקופה המקבילה היתה בשיעור של 4.6%, ומול היורו התחזק השקל בשיעור חד יותר - 7.9%.

 

ההשפעה המהותית של המטבע על דו"ח ספאנטק ניכרת כבר בשורת ההכנסות, שצמחו ב־8.4% בלבד אף שכמותית, בטונות, הכמות הנמכרת עלתה בשיעור חד הרבה יותר של 25%. אחת הסיבות העיקריות לפער בין העלייה הכמותית החדה לעלייה הכספית המתונה היא התחזקות השקל, שגרעה 7.6 מיליון שקל מהיקף המכירות ברבעון הראשון.

 

בספאנטק פועלים לצמצום החשיפות למטבעות, אולם הפעולות הננקטות - לרבות התאמה של שיעור רכישת חומרי הגלם לתמהיל המטבעות שבו מבוצעות מרבית המכירות וביזור סל המימון של החברה למספר מטבעות — מביאות לצמצום חלקי בלבד.

 

הגורם השני להרעה בתוצאות ברבעון הראשון של 2016 הוא קו הייצור החדש שספאנטק פתחה באתר של החברה־הבת בארה"ב. העלויות הכרוכות בקו הזה הסתכמו עד סוף 2016 ב־287 מיליון שקל, אך שנה אחרי שהופעל לראשונה הגיע הקו ברבעון הראשון של 2017 ל־49% בלבד מכושר הייצור המתוכנן שלו. זאת בשעה שכל התקורות הקבועות, לרבות ההוצאות בעבור כוח האדם הדרוש להפעלתו המלאה, נרשמות בדו"ח רווח והפסד.

 

מי שרוצה לראות את חצי הכוס המלאה לגבי קו הייצור הנוסף בארה"ב ימצא אותה במגמת העלייה בתפוקה, שכאמור הגיע ל־49% ברבעון הראשון, שיפור לעומת 33% ברבעון שקדם לו ו־23% בשנת 2016.

 

תיק מעקב ספאנטק תיק מעקב ספאנטק

 

הבנקים עלולים להעמיד הלוואות לפירעון מיידי

ההרעה בתוצאות מתחילה להכביד על ספאנטק בהיבט הפיננסי, וברבעון הראשון היא לא עמדה באחת מאמות המידה הפיננסיות שלהן התחייבה במסגרת הלוואות שלקחה מתאגידים בנקאיים. לגבי חוב שמסתכם ב־166 מיליון שקל התחייבה ספאנטק שהיחס בין האשראי הפיננסי המאוחד לבין העודף התפעולי המאוחד יהיה קטן מ־5, אך ב־31 במרץ הוא עמד על 5.1.

 

על פי ההסכם עם הבנקים, אם החברה לא תתקן את המצב ולא תעמוד באמת המידה הפיננסית במשך שני רבעונים רצופים, תהיה להם עילה להעמיד את יתרת ההלוואות לפירעון מיידי. ספאנטק כבר פתחה בדיונים עם הבנקים המממנים, במטרה לקבל הקלה באמת המידה הפיננסית.

 

מניית ספאנטק איבדה 34% מערכה בשנה האחרונה ו־43% מהשיא שנרשם באפריל 2016. אולם בשבועיים האחרונים זינק שווי השוק של החברה ב־12% והחזיר מעט מהסומק ללחיי המשקיעים. הרקע לפרץ האופטימיות נעוץ בדיווח על סיום כהונתו של לירן ושובו של קרסני.

 

חלק מהמשקיעים, שמקדמים היום בהתרגשות את קרסני, הם אלה שבתחילת השנה סירבו לאשר לו מענק פרישה של 4–2.25 מיליון שקל, שהיה גבוה פי שלושה לפחות מכפי שהתיר הסכם העסקתו. אך בסופו של דבר הדירקטוריון אישר את מענק הפרישה חרף התנגדות האסיפה הכללית של בעלי המניות. אם קרסני יצליח להחזיר את ספאנטק לרווחיות שאפיינה את תקופת כהונתו הראשונה, סביר להניח שבעלי המניות הם אלה שייזמו מענק שמן למנכ"ל.

 

הכותב הוא אנליסט עצמאי

בטל שלח
    לכל התגובות
    x