בלעדי לכלכליסט
חגי בדש חוזר לשוק ההון: מקים בית השקעות חדש
לאחר הרפתקה קצרה במועדון הכדורסל הצהוב, מנכ"ל פסגות לשעבר מתכונן לחזור למגרש הביתי שלו. הוא מקים בית השקעות בשם פורטה שיציע קרנות נאמנות ותיקים מנוהלים בשלב ראשון. המימון הראשוני להקמת בית ההשקעות יגיע מכיסו
חגי בדש חוזר לשוק ההון, לאחר שבאוגוסט האחרון סיים את תפקידו כמנכ"ל פסגות, בית ההשקעות הגדול בישראל. בדש (43), כך נודע ל"כלכליסט", שכר באחרונה משרדים בהרצליה פיתוח שישמשו את בית ההשקעות שהוא מקים תחת השם פורטה. בית ההשקעות צפוי לפעול תחילה בתחומי קרנות הנאמנות והתיקים המנוהלים, ובהמשך להיכנס לתחום החיסכון ארוך הטווח — קופות גמל והשתלמות.
- מנכ"ל מכבי ת"א בכדורסל, חגי בדש, התפטר אחרי 4 חודשים: "לא קשור לניצחונות או להפסדים"
- כשמספר שתיים עובר לפרונט
- רשמית: ברק סורני הוא המנכ"ל החדש של פסגות
עבור בדש, מהמנהלים המוערכים בשוק ההון, אין מדובר בהחלטה טריוויאלית להקים בית השקעות מאפס, ולפי הערכות, בשלב ראשון תחת בעלות מלאה (100%) ובמימון שלו בלבד. בשוק דווקא העריכו שילך בדרכם של בכירים אחרים בשוק ההון, כמו רועי ורמוס וקובי לוינסון, שהעדיפו להקים קרנות גידור שלא כפופות לרגולציה של רשות ניירות ערך והפיקוח על שוק ההון.
בדש עזב את פסגות לאחר שהוביל את בית ההשקעות לתוצאות שיא עם היקף נכסים שזינק מ־140 ל־190 מיליארד שקל מאז שנכנס לתפקיד ב־2012, ו־EBIDTA שעלה מ־270 ל־390 מיליון שקל - זינוק של 45%.
לאחר שעזב את פסגות, בדש קיבל הצעה להתמנות למנכ"ל מועדון הכדורסל של מכבי תל אביב — הקבוצה שהוא אוהד מגיל צעיר. הוא החזיק מעמד ארבעה חודשים, ועזב כשהבין שלא יוכל להטמיע את השינויים שביקש לבצע.
בדש עצמו לא מגיע מעולם ניהול הכסף, והוא מזוהה כאיש שיווק ומכירות. אף על פי כן, בשנותיו בפסגות כחלק משיטת הניהול שלו, הוא היה מעורב גם בהשקעות, בדגש על הסדרי חוב של חברות.
התפקיד הכי חשוב כבר אויש
ל"כלכליסט" נודע כי בדש החל לפתוח חשבונות בנק ייעודיים לבית ההשקעות, ושכר את שירותי משרד עורכי הדין זיו ארז ללוותו בתהליך ההקמה והניהול השוטף. השמועות סביב תוכניותיו של בדש החלו כשהתברר שבחודשים האחרונים ראיין מועמדים למשרה החשובה ביותר מבחינתו — סמנכ"ל ההשקעות. הוא בחר באבישי הרצנו (38), ששימש מנהל השקעות בנוסטרו של חברת הביטוח הראל וקודם לכן אנליסט בחטיבת ההשקעות של קבוצת הראל.
בשנים האחרונות מתרחשת בענף תופעה מעניינת, שבמסגרתה בתי ההשקעות הגדולים כמו פסגות ומיטב דש, מאבדים מכוחם לטובת בתי השקעות בוטיקיים המציגים ביצועים איכותיים. כך יוצא שבתי השקעות קטנים כמו אילים ומור צומחים בקצב מסחרר.
בדש, שאמנם סיכם 16 שנה בפסגות, מתוכן חמש כמנכ"ל, מכוון לתחרות מול גופים כמו מור ואילים, מתוך הבנה ששורת משווקים חנוטים בעניבות מאחורי בית השקעות גדול כבר לא מביאים את הכסף הגדול בלי הישגים מובהקים של בולטות בביצועי ההשקעות.
בשוק ההון טוענים שבדש מראיין בימים אלה, עם הרצנו, מנהלי השקעות נוספים, לאחר שלפי הערכות, כבר גייס מנהל מערך לקוחות ושיווק וכן אנשי תפעול ורגולציה. ככל הידוע, בית ההשקעות צפוי לצאת לדרך ביולי הקרוב.
מדובר בתקופה מאתגרת להקמת בית השקעות, כששוקי ההון נמצאים בשיאים, אך מנגד הגיוסים לקרנות הנאמנות ולמוצרי חיסכון כמו גמל להשקעה נמצאים בתנופה, והציבור רוצה ליהנות מהחגיגה בשווקים בסביבת ריבית נמוכה.
מתוך 7.6 מיליארד שקל שגויסו מתחילת השנה לתעשיית קרנות הנאמנות, 36% נותבו לקרנות המנוהלות בהוסטינג, כלומר גופים קטנים שלא מחזיקים במערך תפעול עצמאי ונשענים על מערכות ומנגנונים של בתי השקעות אחרים. גם פורטה יפעל תחילה תחת מודל הוסטינג.
בדש פועל בפרופיל גבוה, וספק אם יסתפק בלהיות שחקן קטן. לכן הכניסה העתידית לתחום החיסכון ארוך הטווח כמעט מתבקשת. עם זאת, המבחן להצלחתו יהיה היכולת של בית ההשקעות לבלוט בתשואות ולמנף את הביצועים דרך יכולות הניהול שלו לגיוס כספים. כישלון עלול להוציא את פורטה מהמשחק ולהפוך אותו לעוד בית השקעות מני רבים.
ברח רגע לפני חוק שכר הבכירים
בדש הרוויח בפסגות עשרות מיליוני שקלים, שהפכו אותו לאדם אמיד. לפי הערכות, כמנכ"ל הוא נהנה מחבילת שכר בעלות של כ־5 מיליון שקל בשנה, כשהחלטתו לעזוב הגיעה רגע לפני שחוק שכר הבכירים בגופים הפיננסיים נכנס לתוקף באוקטובר האחרון, וחתך את עלות השכר השנתית למנהלים ל־2.5 מיליון שקל בשנה. ככל הידוע, בדש לא מתכוון לגייס מנהלים ועובדים מפסגות.
בדש הפתיע את שוק ההון בפברואר אשתקד, כשהודיע למנכ"לית אייפקס, זהבית כהן, על רצונו לסיים את תפקידו, ובכך לוותר על לקיחת חלק באקזיט הצפוי לפסגות - הקרן צריכה לפעול למכירתו או הנפקתו בשנתיים הקרובות. בימים אלה הקרן בוחנת את הנפקת בית ההשקעות לפי שווי של 3.7 מיליארד שקל - גבוה מדי לפי הערכות בשוק. ואולם למעשה בקרן ממתינים לראות אם המפקחת על הביטוח דורית סלינגר תיתן לקבוצה הסינית יאנגו היתר לרכישת השליטה בהפניקס, ואז לנסות ולהניע מהלך של מכירה למשקיעים סינים.
מחגי בדש לא נמסרה תגובה.