המיעוט כופף את תשובה ודלק אנרגיה תחלק דיבידנד
אחרי שכשל חמש פעמים בניסיון למחוק את דלק אנרגיה מהמסחר, תחלק החברה, לראשונה בתולדותיה, דיבידנד של 400 מיליון שקל שחלקו יגיע גם לבעלי מניות המיעוט שרואים בכך ניצחון שלהם. בסביבת דלק מתעקשים שהשיקולים היו מקצועיים בלבד
הודעתה של דלק קידוחים מאתמול בדבר חלוקת דיבידנד של 180 מיליון דולר (643 מיליון שקל) הצליחה להסוות את הדרמה האמיתית שאירעה בקבוצת דלק שבשליטת יצחק תשובה — חלוקת דיבידנד של 400 מיליון שקל לבעלי המניות של דלק אנרגיה לראשונה בתולדותיה.
דלק קידוחים, שהשלימה לא מכבר את תהליך המיזוג עם אבנר והחלה להיסחר כשותפות עצמאית בשבוע שעבר, אמנם הודיעה על חלוקה מכובדת של רווחים, אך מדובר בחברה המחלקת באופן עקבי את רווחיה לציבור. קבוצת דלק צפויה לפרסם את דו"חותיה היום, ויתכן שאף היא תחלק דיבידנד בסכום לא ידוע.
- הערה של תשובה הקפיצה את מניות הגז: "כמויות הגז בלווייתן כפולה מתמר, אך השותפות נסחרת בחצי מחיר"
- רבעון חזק להפניקס: רווח של 270 מיליון שקל, תשואה להון של 21.8%
- קבוצת דלק השלימה את רכישת כל מניות אית'קה - שתימחק מהבורסות בלונדון ובטורונטו
המרוויח המרכזי מהחלוקה
כך למשל, בשלוש השנים האחרונות חילקה השותפות דיבידנדים בהיקף של למעלה מ־800 מיליון דולר, כשחלק ניכר מהם הוזרם מעלה בפירמידה לחברת דלק אנרגיה המחזיקה ב־54.5% מיחידות ההשתתפות של השותפות, וחלקם לקבוצת דלק המחזיקה נכון להיום באופן ישיר בכ־7.8% מהון המניות בשותפות. ואולם, בשונה מהעבר, הפעם גם בעלת השליטה המרכזית (54.06%) דלק אנרגיה תחלק את רווחיה לציבור לראשונה, וזאת בניגוד למדיניות רבת שנים שבה החזיקה.
על הנייר, המרוויחה המרכזית מההחלטה היא קבוצת דלק ששולטת (88.2%) בדלק אנרגיה, ומשמשת כמעין "חברת צינור" שבין השותפות לבין הקבוצה־האם. אלא שלצד קבוצת דלק, ישנה הפעם קבוצה נוספת של מרוויחים שוודאי העלו על פניהם חיוך בעקבות ההחלטה אתמול. אלה הם בעלי מניות המיעוט בדלק אנרגיה, ובפרט כמה בעלי מניות פרטיים המחזיקים ביותר מ־1% מיחידות ההשתתפות. "זו דרמה של ממש", אמר אתמול גורם מקרב בעלי מניות המיעוט ל"כלכליסט".
הקרב על הדיבידנד
בין בעלי מניות אלה לבין קבוצת דלק מתנהל כבר כמה חודשים מאבק, שעיקרו בטענת בעלי המניות ל"ייבוש" שלהם מאז החלו לזרום רווחים מתגליות הגז כחלק מהרצון למחוק את החברה מהבורסה. בקבוצת דלק דוחים טענות אלו על הסף ולא מתייחסים אליהן כסיבה להגשת הצעת רכש.
במסגרת המאבק הצליחו בעלי המניות להעלות על סדר היום באסיפה האחרונה שהתקיימה במרץ שתי דרישות: חלוקת דיבידנד על רווחי 2016 ומינויו של רון נחמני כדח"צ מטעמם. כצפוי, ההחלטה על חלוקת הרווחים לא אושרה. לגבי הדרישה השנייה, טרם מונה דח"צ לאחר ששני המועמדים — הן של בעלי מניות המיעוט והן של הקבוצה — לא קיבלו את הרוב המיוחד שנדרש. בקרב בעלי מניות המיעוט יש המשוכנעים כי למאבק שניהלו ולדרישותיהם היה חלק בהחלטה של דלק אנרגיה על חלוקת הרווחים. על פי הערכות, החברה תפעל בקרוב לפרסום הצעת רכש שישית לאחר שהצעות קודמות שנועדו למחיקת החברה נדחו בשנים האחרונות.
גורמים בסביבת קבוצת דלק אומרים כי להחלטה על חלוקת הדיבידנד אין קשר לדרישות של בעלי מניות המיעוט. לדברי הגורמים מאחורי החלוקה עומדים רק שיקולים מקצועיים, שנובעים מהעובדה שבשלב זה החברה עומדת בכל התנאים המאפשרים חלוקת דיבידנד. על אחת כמה וכמה, לאור חלוקת הרווחים של השותפויות מאתמול על סך 180 מיליון דולר שצפויה להזרים לקופת דלק אנרגיה קרוב ל־100 מליון דולר (77 שקל ליה"ש, בהתאם לשיעור האחזקות שלה).
יתרת החוב הצטמצמה
עוד מסבירים בסביבת קבוצת דלק כי יתרת החוב של דלק אנרגיה הצטמצמה עם השנים, מה שמאפשר לחברה לחלק דיבידנד ברבעון הנוכחי. מאזן החברה סולו נכון לסוף הרבעון תומך בטענה זו, כשהיקף ההתחייבויות של החברה ירד ושיעור ההון למאזן התחזק ל־65% לעומת 46% ברבעון המקביל. זאת ועוד, לחברה יתרת רווחים של יותר ממיליארד שקל. עם זאת, זה כמה רבעונים שיתרת הרווחים של החברה גדלה, כשבסוף 2016 היא עמדה על 950 מיליון שקל, ובכל זאת החברה לא החליטה על חלוקת דיבידנדים.