$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

פוסון לוקחת את אלמה לייזרס להנפקה בהונג קונג

הענקית מסין פועלת להנפקתה בבורסת הונג קונג של אלמה לייזרס הישראלית, שתמורתה שילמה 240 מיליון דולר בשנת 2013, לפי שווי של יותר מ־400 מיליון דולר. פוסון כבר בחרה בבנקי השקעות שיובילו את ההנפקה המתוכננת

גולן חזני 07:1518.05.17

ארבע שנים אחרי שרכשה את חברת המכשור הרפואי בתחום האסתטיקה אלמה לייזרס, פועלת חברת פוסון הסינית להנפיק אותה בבורסת הונג קונג - לפי שווי כמעט כפול.

ל"כלכליסט" נודע כי פוסון חותרת לבצע את ההנפקה ברבעון השלישי של 2017 לפי שווי של יותר מ־400 מיליון דולר. פוסון רכשה באפריל 2013 את אלמה לייזר (95.7%) תמורת 240 מיליון דולר. הרכישה נעשתה באמצעות החברה־הבת (46%) שנגחאי פוסון פרמצבטיקה, שנסחרת בבורסות הונג קונג ושנגחאי לפי שווי של 10.7 מיליארד דולר. חברה זו מגייסת בימים אלה 304 מיליון דולר בהנפקת מניות, וככל הנראה נערכת לרכישה גדולה.

 

הבחירה בבורסת הונג קונג מנומקת בפעילותה הבינלאומית של אלמה לייזרס וכן במכפילים הגבוהים יחסית שבהם ניתן להנפיק שם. מכפיל הרווח של החברה־האם הנסחרת בשנגחאי הוא 25.

 

עוד נודע ל"כלכליסט" כי פוסון כבר בחרה בנקי השקעות להוביל את ההנפקה. כמו כן נבחר משרד עורכי דין ישראלי שמכין את התשקיף יחד עם משרד בינלאומי, המטפל בענייניה השוטפים של פוסון.

 

גואו גואנצ'אנג יו"ר קבוצת פוסון גואו גואנצ'אנג יו"ר קבוצת פוסון

 

ניסיון ההנפקה הקודם נגמר במכירה

אלמה לייזרס היא חברה פרטית ואינה מפרסמת את נתוניה הפיננסיים, אך על פי הערכות, הכנסותיה עומדות על 120 מיליון דולר בשנה והיא מציגה רווחיות. ה־EBITDA שלה (רווח תפעולי תזרימי) מוערך ב־20 מיליון דולר בשנה.

 

החברה הוקמה ב־1999 על ידי יוצאי חברת לומניס. היא התפתחה על בסיס מכירותיה, ללא גיוס חיצוני, עד שב־2006 נרכשה השליטה בה (63%) על ידי הקרן הפרטית TA תמורת 90 מיליון דולר, לפי שווי של כ־150 מיליון דולר. בהמשך הגדילה TA את חלקה בחברה. כיום אלמה לייזרס מעסיקה 138 עובדים ופועלת מקיסריה.

 

ניסיון ראשון להנפיק את אלמה לייזרס, אז בבורסת נאסד"ק, נעשה כבר ב־2007 על ידי TA. ואולם, ב־2007 החל המשבר בשווקים וחלון ההזדמנויות להנפקות נסגר. ב־2008 חידשה החברה את תוכנית ההנפקה ואף הגישה תשקיף לגיוס של 75 מיליון דולר לפי שווי של 250 מיליון דולר. בסופו של דבר הגיוס לא יצא לפועל ו־TA בחרה לבצע אקזיט ולמכור את החברה.

 

מצננים את החששות מפני רכישה של גופים מסין

פוסון, שבשליטת המיליארדר הסיני גואו גואנגצ'אנג, לא ביצעה שינויים בהנהלת אלמה לייזרס, עובדה שיכולה לצנן מעט מהחששות של רגולטורים ישראלים ואנשים בשוק ההון מפני רכישות חברות ישראליות בידי גורמים מסין. פוסון ביקשה לרכוש את השליטה בחברת הביטוח הפניקס אבל נתקלה בתגובה צוננת של המפקחת על הביטוח דורית סלינגר. המפקחת לא העניקה היתר שליטה לחברה לאחר שגואנגצ'אנג נעלם לשלושה ימים בשנגחאי. מאוחר יותר דיווחה החברה כי לבקשת משטרת שנגחאי, גואנגצ'אנג סייע לה בחקירה שניהלה.

 

בנוסף לחברה־הבת שמחזיקה באלמה לייזרס ומתמחה בפיתוח תרופות, מחזיקה פוסון בנדל"ן ברחבי העולם. אלה כוללים בניין בנק צ'ייס בניו יורק, בחברת מועדוני הנופש קלאב מד ובבנקים וחברות ביטוח באנגליה, בגרמניה ובפורטוגל.

 

קשה לומר שפוסון עשתה מהפכות באלמה לייזרס. בתוצאות לא חל שינוי דרמטי וגם היזם ומנכ"ל החברה זיו קרני, שהחזיק בכ־%17 מהחברה, נשאר בתפקידו. בידיו נותרו אחוזים בודדים לאחר הרכישה. קרני הוא האיש החזק בחברה גם היום והנהלתה כולה ישראלית.

 

קרני, פיזיקאי בהכשרתו, עסק בתחום הלייזרים שנים ארוכות, תחילה כמייסד חברת אורזיו שהתמקדה בלייזרים ליהלומים ומאוחר יותר כמייסד חברת LBT בתחום הלייזרים הרפואיים. זו האחרונה נמכרה ל־ESC. ב־1999 פרש קרני יחד עם שלושה עובדי LBT נוספים — יואב אבני, נדב בייר ויבגני קוצריצקי — והקים עסק עצמאי בהשקעה של 660 אלף דולר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x