השאלה שמדאיגה את משקיעי הנפט: האם הקיצוץ של אופ"ק עמוק מספיק?
המשקיעים לא בטוחים האם ההסכמות הנוכחיות בין מדינות הנפט יספיקו כדי להביא את מלאי הנפט העולמי חזרה לממוצע החמש שנתי. חלק מהמשקיעים סבורים כי יש צורך בקיצוצים נוספים
08:5005.05.17
עדיין לא ברור מהו הטריגר שהביא לגל של ירידות במחירי הנפט ביממה האחרונה,
כאשר הפעילים בשוק מסבירים את גל המכירות בחששות המשקיעים מפני מאגרי הנפט הגדולים בעולם, לצד ספקות לגבי היכולת של מדינות אופ"ק להעמיק את הקיצוץ בתפוקות.
אחד הגורמים המדאיגים את השוק הוא תפוקת יצרני הנפט באמצעות פצלי שמן בארה"ב. התחזיות צפו אמנם כי יצרנים אלה יפיקו יותר נפט אם מחירו בשוק יעלה (מה שמחזק את הכדאיות הכלכלית של הפקה באמצעות פצלי שמן), אך יתכן כי ההפקה עברה את ההערכות המוקדמות של חלק מהפעילים המרכזיים בשוק. ב-11 השבועות האחרונים הפיקו יצרני פצלי השמן בארה"ב בקצב של יותר מ-9 מיליון חביות ביום.
קראו עוד בכלכליסט:
- סעודיה: החברות באופ"ק מעוניינות להאריך את מגבלת הייצור על הנפט
- הקיצוץ של אופ"ק עובד: מדינות הקרטל הפחיתו מיליון חביות ביום בחודש ינואר
- הסכם עולמי לקיצוץ מכסות הנפט: גם המדינות שאינן חברות באופ"ק הצטרפו ליוזמה
כמו כן, ההצלחה של קיצוץ התפוקות במדינות אופ"ק נמדדת בין השאר ביכולתן להביא את רמות מלאי הנפט העולמי לממוצע החמש שנתי שלהן. חלק מהאנליסטים מעריכים כי מטרה זו תושג רק אם יוחלט על העמקת קיצוץ התפוקות במדינות הארגון. במקרה כזה יבחנו המשקיעים בקפידה עד כמה יוכל אופ"ק להמשיך בקיצוצים, ואילו מדינות יסכימו לקחת חלק בכך.
בהקשר זה, עמדה של רוסיה יכולה להתברר כמכריעה. עד כה רוסיה עמדה בקיצוץ התפוקות אליו התחייבה, אך לא ברור האם תמשיך בכך והאם תתמוך בקיצוצים נוספים.
אופ"ק צילום: בלומברג