$
שווקי חו"ל

כיצד טראמפ והברקזיט יכולים להביא לשינוי של רגולציית הבנקאות העולמית

בשעה ששתייים מהכלכלות החזקות בעולם בוחנות שינוי כיוון רגולטורי, מוסדות הפיקוח ברחבי העולם חוששים מארביטראז' רגולטורי בעולם הפיננסי

שירות כלכליסט 11:0401.05.17

בוושינגטון נשבע נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לגלגל לאחור את הרגולציה הפיננסית שנקבעה לאחר המשבר של 2008. בלונדון, ראשת ממשלת בריטניה מתמודדת עם אפשרות של הגירה המונית של בנקאים מלונדון לאחר שתפרוש בריטניה מהאיחוד האירופי - והודיעה כי היא עשויה להילחם בכל צעדי "עונשין" מסחרי מצד האיחוד האירופי באמצעות קיצוצי מס או שינויי מדיניות שימשכו משקיעים וחברות להשתקע בבריטניה. בה בעת, כמה מהמדינות החברות באיחוד האירופי עשויות אף הן להקל בחוקיהן כדי לפתות חברות המבוססות בלונדון. באותו הזמן, מנסים הרגולטורים הראשיים של אירופה בבריסל למצוא דרך לרכך את הסבב האחרון של תקני הבנקאות הבין-לאומיים.  

זה לא היה אמור להיות כך. עד שהתרחשו התזוזות הטקטוניות במפה הפוליטית בארה"ב ובבריטניה, דווקא שאפו הרגולטורים הפיננסיים לחקיקה מחמירה יותר ולהגברת התיאום. הם ניסו לבלום את טקטיקת ה"ארביטראז' הרגולטורי", שבמסגרתה מעבירים בנקים את פעילותם עתירת הסיכון למדינות שבהן הרגולציה חלשה. הלקח שנלמד מהפאניקה הפיננסית של המאה ה-21 - החל מ"להימן בראדרס" וכלה במשבר החוב באירופה – היה שמשברים כלכליים אינם נעצרים בגבולות מדינה. הרגולטורים חייבו את הבנקים הגלובליים הגדולים להגדיל את רזרבות ההון שלהם, על מנת לשפר את יכולתם לעמוד בהפסדים. במקביל נדרשו הבנקים לעמוד במבדקי לחץ באופן קבוע, על מנת לאמוד עד כמה הם חשופים לקריסה.

 

אולם כאשר שרי האוצר, הבנקאים המרכזיים וראשי התעשייה נאספו בוושינגטון בסוף אפריל לאספות האביב השנתיות שלהם, נושאי השיחה סטו מהתוכנית המקורית. על אף שתהליך ההנדסה לאחור הרגולטורי טרם החל, וייתכן שאף יידרשו שנים עד שייכנס לפעולה, מארק קארניראש, ראש ועדת היציבות הפיננסית, התריע בנאומו נגד "תשישות רפורמה" העלולה להותיר כמה מיזמי רגולציה בלתי גמורים.

 

מאז הבחירות בארה"ב, רשמו השוקים שם ראלי של כ-20% - ביטוי לתקוות המשקיעים להקלת הרגולציה. בכמה מקרים היו רגולטורים שהסכימו שיש מקום ל"כוונון" הרגולציה הבנקאית. אחד מאדריכלי הרגולציה הנוקשה שלאחר המשבר הכלכלי, דניאל טארולו, אמר בעת שפרש מתפקידו באפריל, כי בהחלט יש מקום להקלת הרגולציה לבנקים הקטנים. ב-21 באפריל הורה טראמפ לשר האוצר שלו סטיבן מנושין, לסקור כמה מהחוקים שנועדו לאפשר לרשויות להביא להפסקה בפעילותם של בנקים כושלים, וכמה מהחוקים שנועדו להטיל רגולציה נוקשה על מוסדות פיננסיים, לא בנקאיים, בעלי עמדה מרכזית.

 

הדבר מדאיג את קובעי המדיניות מחוץ לארה"ב. "השאלה העיקרית ששואלים האירופאים היא אם ארה"ב באמת מתכוונת ללכת בדרכה שלה בעניינים בעלי משמעות מרכזית כמו הטיפול בחברות כושלות", אומרת קארן שו, שותפה ב"פדרלפייננסינגאנליטיקס" (Federal Financial Analytics) בוושינגטון.

 

מאז שנות ה-80 עומלת ועדת באזל לפיקוח בנקאי על פיתוח הסכמות בין-לאומיות לגבי דרישות ההון מהבנקים. תיקון הממתין כעת לאישור אמור להגביל את יכולתם של הבנקים לעשות שימוש בשיטות הערכת הסיכונים הפנימיות לשם קביעת הלימות ההון שלהם.

 

הרגולטורים והפוליטיקאים באירופה טענו שהשינויים המוצעים נוקשים מידי לבנקים במדינותיהם. ארה"ב נקטה מזה כבר קו נוקשה יותר מאירופה. סבב חוקי באזל העדכניים היו אמורים לצאת בתחילת השנה, אולם החלתם הושהתה בעוד אירופה ממתינה לראות עם טראמפ ושינויי הרגולציה שלו אכן ישנו כיוון.

 

האיחוד מנסה לכוונן את הרגולציה כך שתהיה "ידידותית לצמיחה", אומר ולאדיס דומברובסקיס, ראש שירותים פיננסיים באיחוד האירופי, בנאום בוושינגטון באפריל. אולם הגוש עדיין לא מוכן להקל את הדרישות לשמירה על בטיחות הבנקים. "אנו סומכים על ארה"ב שתעמוד על אותן העקרונות".

הנשיא האמריקאי דונלד טראמפ וראשת הממשלה הבריטית תרזה מיי
הנשיא האמריקאי דונלד טראמפ וראשת הממשלה הבריטית תרזה מיי צילום: רויטרס

 

 

בכירים באיחוד מסתכלים פנימה בעודם מסכינים עם החלטת הברקזיט של בריטניה. תרזה מיי הצטרפה למחוקקים נוספים שהציעו לערוך שינויים רגולטוריים עם תום הברקזיט. "אינטרקונטיננטלאקסצ'יינג'" (Intercontinental Exchange) – אחד מפלטפורמות המסחר הגדולות בעולם – אומרת כי הברקזיט מציגה לבריטניה הזדמנות לערוך בדק בית בכמה חוקים מוטעים מבריסל.

 

כמה מדינות באיחוד, המתחרות ביניהן למשוך אליהן חברות בעת ההיערכות המחודשת של המערכת הפיננסית האירופית עם תום הברקזיט, שואלים אם רגולציה יכולה לשמש תמריץ. אירלנד כבר הלינה בפני הנציבות האירופית, הזרוע המבצעת של האיחוד, כי מדינות אחרות מציעות חוקים חופשיים יותר כחלק מ"התחרות המסוכנת" על החברות.

 

רשות ני"ע והשוקים האירופית, המבקשת לתאם את הרגולציה בכל האיחוד, מודאגת לגבי מה שעלול להתרחש אם הרגולטורים במדינות אירופה יאפשרו לחברות בריטיות לפתוח אצלן משרדים בעוד הן שומרות את החלק הארי של פעילותן בלונדון, כך שלרגולטורים האירופים לא יהיה פיקוח מלא עליהן.

 

רגולטורים בבנק המרכזי של אירופה מתריעים מזה זמן מה לגבי פרצות בחוק היכולות לפגוע ביכולתם לפקח על השוקים, אם אכן יעבירו הבנקים את פעילותן מבריטניה.

הבנק האירופי המרכזי אומר שעליו לאחד את הפיקוח כדי למנוע מהבנקים מלהשתמש ברגולטורים המקומיים זה כנגד זה. "אנו נהיה דרוכים לגבי טקטיקות של ארביטראז' רגולטורי ופיקוחי", אמרה חברת מועצת המנהלים של הבנק סאביןלאוטנשלאייגר." אנו לא נשתתף במרוץ לתחתית מבחינה זו".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x