לן בלווטניק פוזל לנאסד"ק; ארבע חברות נערכות להנפקה
כלל ביוטכנולגיה הציגה אתמול תוכנית עבודה שאפתנית, שכוללת, בין היתר, הנפקה של חברות־בנות שלה, תוך מחיקתה של ביוקנסל מהמסחר בתל אביב. אף שהחברה מסייגת את התוכניות, המניה שלה זינקה אתמול ב־7% בבורסה של תל אביב
כלל ביוטכנולוגיה (כת"ב) מתכננת הנפקה של ארבע חברות־בנות שלה בארצות הברית. אחת מהארבע, ביוקנסל הציבורית, שפועלת בתחום הטיפול בתאי סרטן בשלפוחית השתן מתכוונת להימחק מהמסחר בתל אביב במקביל להנפקה בניו יורק.
עוד מיועדות להנפקה בוול סטריט הן גמידה סל, שפועלת בתחום תאי הגזע, ניאון שמפתחת תרופות בהתאמה אישית למחלת הסרטן, ולוק, שמפתחת טכנולוגיה לשליטה בפעילות קולטנים במוח. בתגובה לתוכניות כת"ב זינקה אתמול מניית החברה ב־7% במסחר בתל אביב.
- עסקה סיבובית: כת"ב תרכוש אחזקות טבע בגמידה סל וטבע תגדיל אחזקותיה בכת”ב
- לאחר 16 חודשים כממלא מקום: כלל ביוטכנולוגיה ממנה את עפר גונן למנכ"ל
- ג'וליאן אדמס מונה למדען הראשי והנשיא של כלל ביוטכנולוגיה
הרמז היה כתוב על הקיר
על פי מצגת למשקיעים, הראשונה שעתידה להיות מונפקת כבר באמצע 2017 היא ביוקנסל שנסחרת, כאמור, בתל אביב. על פי הערכות בשוק, ביוקנסל תונפק לפי שווי של 400-200 מיליון דולר. כת"ב ניסתה למחוק את ביוקנסל מהמסחר כבר ב־2012, באמצעות הצעת רכש שהוגשה לבעלי מניות המיעוט, אך נכשלה במהלך זה. הנפקת החברה־הבת (57%) בארה"ב תאפשר ללן בלווטניק, בעל השליטה בכת"ב, למחוק אותה מהמסחר בתל אביב מבלי להידרש להסכמת המיעוט שיקבל את המניות החדשות של החברה.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
רמז לכוונתה של כת"ב להנפיק את ביוקנסל בארה"ב ניתן היה לראות עם מינויו, במאי 2016, של המנכ"ל החדש, ד"ר פרנק הלוסקה במקומו של יונתן בורגין. בביוקנסל הסבירו אז את השינוי בהנהגה בהתאמת כיוון לארה"ב – שם יבוצע לקראת סוף השנה הניסוי הגדול בתרופה לטיפול בסרטן שלפוחית השתן, שיכלול מאות חולים. ביוקנסל נערכת זה זמן רב לגיוס הון משמעותי לצורך מימון הניסוי הבא.
מייסד ביוקנסל והמדען הראשי שלה, פרופ' אברהם הוכברג, שנפטר ב־2016, פיתח על בסיס הגן H19 קבוצת תרופות ייחודיות שמיועדת להשמיד תאי סרטן בצורה ממוקדת, וללא פגיעה בתאים בריאים. על בסיסו של גן זה פותחה התרופה המובילה של ביוקנסל ה־BC-819, שניסוי שלב 2 שלה, שנערך ב־2015, לא עמד ביעדים. חרף זאת, מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) העריך את הפוטנציאל הטמון בתרופה ואישר את המשך הניסוי.
החברה השנייה שכת"ב מתכוונת להנפיק כבר במחצית השנייה של 2017 היא גמידה סל. רמז להנפקה הקרבה היה ניתן למצוא לפני כחודש כאשר כת"ב רכשה מטבע 5% ממניות גמידה תמורת כ־6 מיליון דולר, לפי שווי של כ־120 מיליון דולר לגמידה סל. נכון להיום כלל ביוטכנולוגיה היא המחזיקה הגדולה בגמידה סל (24%), ביחד עם אלביט מדיקל (22.5%) ונוברטיס (18%). בשוק מעריכים כי גמידה סל תונפק לפי שווי של 1-0.5 מיליארד דולר.
תחום הדם הטבורי
גמידה סל פיתחה טכנולוגיה להגדלת מספר וצפיפות תאי גזע בתוך דגימת דם באמצעות NiCord – שתל המועשר בתאי גזע ממנת דם טבורי שעברו ריבוי בתנאי מעבדה. NiCord הוכר על־ידי ה־FDA כתרופת יתום וטיפול פורץ דרך, ובימים אלה החלה גמידה סל בניסוי שלב 3 בחולים בסרטן הדם ובסרטן בלוטות הלימפה באמצעות מוצר זה. במקביל היא עורכת ניסוי שלב 2 במחלות דם לא ממאירות כמו אנמיה חרמשית ותלסמיה.
לוק היא החברה השלישית שכת"ב עתידה להנפיק כבר בחצי הראשון של 2018, זאת אף שהיא נמצאת רק בשלב הניסויים הפרא־קליניים. לפי הערכות בשוק לוק תגייס כ־150 מיליון דולר לפי שווי של 600-400 מיליון דולר.
פעילות הקולטנים במוח
לוק פתחה טכנולוגיה לעיכוב או הגברה של פעילות קולטנים במוח, בעיקר כתרופה לדיכאון. כת"ב מחזיקה ב־20% בלוק, שמוזגה במרץ עם עם ATAXION, לפי שווי של 75 מיליון דולר במטרה לפתח תרופה להסדרת הפעילות העצבית לטיפול בהפרעות תנועה. לוק גם חתמה ב־2015 על הסכם רישוי עם נוברטיס Aממנו קיבלה 6 מיליון דולר למימון תוכנית הפיתוח לטיפול בדיכאון קליני. בכת"ב מעוניינים להרחיב את הפעילות מול נוברטיס כדי לזכות באבני הדרך שיכולות להכניס ללוק עד 380 מיליון דולר.
החברה האחרונה שעתידה להיות מונפקת, במחצית השנייה של 2018, היא ניאון שכת"ב מחזיקה (5%) בה לצד קרנות השקעה. ניאון, שגייסה 70 מיליון דולר בסבב גיוס שני בינואר, פועלת בתחום החיסון המותאם אישית שתוקף את המוטציות הנוצרות על ידי גידולים סרטניים באמצעות שימוש בחלבונים שנלקחים מהגידול של החולה. ניאון נמצאת בשלב הניסויים הראשון לטיפול במלנומה, והיא מפתחת גם, בשיתוף פעולה עם ענקית הפארמה BMS, מוצרים לטיפול בסרטן ריאות וסרטן שלפוחית השתן. שווי האחזקה של כת"ב בניאון עומדת על 47 מיליון שקל אל מול השקעה של כ־18 מיליון שקל, ולפי הערכות בשוק היא עתידה לגייס 150 מיליון דולר לפי שווי של 600-400 מיליון דולר.