בלעדי לכלכליסט
אייפקס רוכשת את סינרון של אקהויז בחצי מיליארד דולר
הקרן הבינלאומית תשלם פרמיה של כ־37% על מחיר השוק של חברת המכשור הרפואי־אסתטי, המתמחה בהסרת שיער והצרת היקפים. סינרון קיבלה באחרונה אישור מה־FDA האמריקאי למוצר לטיפול בצלוליט, שנחשב למנוע הצמיחה שלה
קרן אייפקס רוכשת את סינרון(Syneron) הישראלית באקזיט מרשים שמוביל מייסד החברה ד"ר שמעון אקהויז. ל"כלכליסט" נודע כי העסקה תיחתם השבוע, לאחר שאייפקס סיכמה בימים האחרונים עם אקהויז את שווי החברה בעסקה - כחצי מיליארד דולר.
דבר המגעים נחשף ב"כלכליסט" ב־13 בפברואר, ואלה הגיעו לסיומם כששווייה של סינרון, הפועלת בתחום הרפואה האסתטית, עלה בעסקה על ההערכות הראשונות. השווי עשוי אף לעבור את רף חצי מיליארד הדולרים ואת השווי שעל פיו נמכרה המתחרה לומניס לקרן XIO האירופית-סינית - 510 מיליון דולר.
העסקה אינה בסדרי הגודל שבהם משקיעה קרן אייפקס ישראל ? הקרן משקיעה בחברות קטנות יותר דוגמת זאפ ושולץ.
סינרון סיימה את המסחר בנאסד"ק ביום שישי לפי שווי של 366 מיליון דולר, כך שהרכישה נעשית לפי שווי הגבוה בכ־37% משווי השוק שלה. את העסקה מלווים בנק ברקליס ומשרד עורכי הדין מיתר ליקוורניק גבע לשם טל ושות'. אייפקס תרכוש את סינרון באמצעות חטיבת הבריאות שלה בלונדון והשותפים הרלבנטיים, אבל ל"כלכליסט" נודע כי בפגישות במשרדי סינרון ביקנעם השתתפה גם מנכ"לית אייפקס ישראל זהבית כהן. עם זאת, ככל הנראה העסקה היא של אייפקס הבינלאומית, ואילו קרן אמי — שאותה גייסה אייפקס להשקעות בישראל — לא משתתפת ברכישה.
סינרון פעילה בעיקר בתחום הסרת שיער בלייזר, ובשנת 2009 רכשה תמורת 65 מיליון דולר את קנדלה (Candela) האמריקאית. ב־2012 נכנסה לתחום נוסף, כשרכשה תמורת 12 מיליון דולר את חברת אולטרה שייפ הישראלית, שפיתחה מכשיר להצרת היקפים. תחומי פעילות נוספים שלה הם הלבנת עור והלבנת שיניים.
אקהויז הוא ממייסדי תחום המכשור הרפואי־אסתטי בעולם. ב־1991 הקים את ESC מדיקל, שהפכה בהמשך ללומניס. בהובלת אקהויז הונפקה ESC בנאסד"ק ב־1996, ובשיא — לפני שהתרסקה — הגיעה לשווי של מיליארד דולר. שותפו של אקהויז בלומניס, אריה גנגר, הוביל מהלך בקרב בעלי המניות להדחת אקהויז מהחברה ב־1999, לאחר הצניחה בשווייה.
בשנת 2000 הקים אקהויז את סינרון והוביל גם אותה להנפקה, לפי שווי של 330 מיליון דולר, ב־2004. גם סינרון הגיעה לשווי של מיליארד דולר, ואף עקפה את לומניס, אבל גם היא סבלה מהתחרות הגוברת וירדה לשווי הנוכחי. אקהויז, שהחזיק ב־23% ממניות סינרון, מימש את מרביתן לאורך השנים ומחזיק כיום ב־7.6%.
על בסיס טכנולוגיית הלייזר שלה התפתחה לומניס גם לשוק הרפואי שאיננו אסתטי, וסינרון התרחבה בעיקר באמצעות רכישות לתחומים אסתטיים נוספים. סינרון מנוהלת כיום בידי עמית מרידור, ואקהויז משמש כיו"ר החברה.
גם מגדל ומנורה מבטחים ייהנו ממכירת סינרון
ברמה האישית צפוי אקהויז להיפגש עם כ־38 מיליון דולר. חברת הביטוח מגדל מחזיקה ב־2.4% מהמניות ותקבל כ־12 מיליון דולר, ומנורה מבטחים שמחזיקה ב־1.4% תקבל 7 מיליון דולר. באחרונה נמכרה לאפל תמורת 3 מיליון דולר חברת Realface, שאקהויז השקיע בה כ־1.5 מיליון דולר וניהלה אותה בתו עדי אקהויז־ברזילי.
רכישת סינרון מגיעה אחרי ששתי מתחרותיה הישראליות העיקריות, לומניס ואלמה לייזרס, נמכרו בשנים האחרונות לחברות סיניות. אלמה לייזרס הפרטית נמכרה לחברת פוסון פארמה ב־240 מיליון דולר, ולומניס נמכרה כאמור ל־Xio בפרמיה של 16% על מחיר השוק שלה באותו הזמן בנאסד"ק.
סינרון רשמה ב־2015 הכנסות של 277 מיליון דולר, וב־2016 אלה צמחו ב־7.6% ל־298.1 מיליון דולר. הבעיה העיקרית של החברה היא שורת הרווח. בעבר היא הרוויחה היטב, אך ב־2015 רשמה הפסד של 6.4 מיליון דולר לאחר כמה שנים רצופות של הפסד. את 2016 סיימה ברווח נקי של 6.1 מיליון דולר.
לאחרונה קיבלה החברה אישור של מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) למוצר לטיפול בצלוליט, שנחשב למנוע צמיחה שלה. בקופתה נכון לסוף 2016 מזומנים בהיקף של 86.4 מיליון דולר.
שוק האסתטיקה הרפואית, שחברות ישראליות הובילו אותו בשנות התשעים, עובר קונסולידציה. זאת על רקע רוויה בחלק מתחומי הליבה של הרפואה האסתטית (למשל, הסרת שיער) ותחרות עזה בין החברות. שיעורי הרווח הגולמי ירדו ל־50% לעומת כ־80% ויותר בתחילת הדרך. בשנים האחרונות הצטרפו למירוץ מתחרות זרות כמו Cynosure ו־Lutronic.