$
שווקי חו"ל

רוביני מזהיר: השווקים ממעיטים בנזק שטראמפ עלול לגרום

הכלכלן התייחס לסנטימנט החיובי השולט היום בשווקים, אך ציין כי הם מעריכים יתר על המידה את תוכניותיו הכלכליות של הנשיא; כן הזכיר את הנזקים שעלולים להיגרם בשל מלחמות סחר והגבלת הגירה

שירות כלכליסט 12:0418.03.17

הכלכלן נוריאל רוביני מאמין שהשווקים מעריכים יתר על המידה את התוכניות הכלכליות שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ יוכל ליישם. יתרה מכך, הוא טוען כי השווקים ממעיטים בערך הנזק שטראמפ עלול לגרום, אם כי הדבר לא צפוי להיות מיידי.

 

 

 

רוביני אמר בראיון ל-CNBC שאף שהתחושות החיוביות שולטות כיום בשווקים, הסנטימנט השלילי כבר נמצא באופק. "השווקים מעריכים יתר על המידה את הצדדים החיוביים במדיניות המוצעת של טראמפ. תשתיות, תמריצים, הפחתת רגולציות, קיצוצי מסים. אני חושש שטראמפ יבצע הרבה פחות מהמצופה בתחומים הללו", הסביר רוביני, "במקביל, השווקים ממעיטים מהנזק שהמדיניות הפרוטקציוניסטית שארה"ב מאמצת, כולל יצירת מלחמות סחר; מהנזק של ההגבלות על ההגירה שיאטו את אספקת העובדים; ומאופן הניהול של הסקטור התאגידי". 

 

רוביני. מזהיר רוביני. מזהיר צילום: בלומברג

 

רוביני הוסיף כי התמריצים הפיסקאליים שטראמפ מתכנן עלולים לאלץ את הבנק הפדראלי המרכזי להדק את המדיניות המוניטארית, ובעקבות זאת תעלה הריבית והדולר יתחזק (יש לציין כי השבוע העלה הפד את הריבית ל-0.75%-1%). לדבריו, "זה במידה מסוימת יחליש את הכלכלה לאורך זמן".

 

עם זאת, רוביני הודה כי הביטחון מתחזק. "בשישה עד 12 החודשים הבאים, הסנטימנט החיובי ככל הנראה ישלוט, כי יש רוח חייתית (animal spirits), התחזקות באמון הצרכנים והעסקים, ותהיה פעולה מסוימת בצד המדיניות. הכלכלה צומחת, בתקווה שהסנטימנט החיובי יישאר זמן מה", אמר רוביני, "אך ככל שגדל הסיכוי למלחמות סחר, ככל שההגבלות על הגירה יגדלו, ככל שהתמריצים יהיו מוגזמים ויחייבו את הבנק המרכזי להדק יותר את המדיניות על אף מצב של תעסוקה מלאה, כך יתחיל הסנטימנט השלילי להתחזק ולהשפיע על השווקים ועל הצמיחה הכלכלית לאורך זמן".

 

 

 

רוביני לא חסך את הביקורת שלו גם מהכלכלה השנייה בגודלה בעולם. לדבריו הבעיה של סין היא שהממשלה הצליחה לייצב את הצמיחה באמצעות השקעות המבוססות על הלוואות. "פירוש הדבר שיהיו יותר חובות רעילים, יותר מינוף ותפוקת יתר", אמר והסביר כי המשמעות היא שהצמיחה תתייצב רק בטווח הקצר. לדבריו, "הם יצרו יותר תנודתיות פיננסית לטווח הבינוני, ולא פעלו לפתור את הבעיה הזו. הרפורמות תקועות, הארגון מחדש תקוע, בייחוד של החברות הממשלתיות, וזה סיכון שיתגבר בעתיד".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x