ארנה גרופ נגד רוני מאנה: "פועל ב'שיטת מצליח' - שלא לפי חוק התיווך"
בכתב ההגנה ששלחה החברה לביהמ"ש המחוזי לאחר שמאנה תבע אותה ואת המנכ"לית שלה בדרישת תשלום של 5.8 מיליון שקל עולים טענות קשות לגבי אופן פעולתו. באי כוחו של מאנה: "מפתיע שבשעה ארנה מצויה בקשיים כלכליים חמורים, ובשעה שהחברה מתמודדת עם התפטרות המנכ"לית שלה, מיכל פוקס, היא עסוקה בהעברת כתב ההגנה שלה לתקשורת"
בזמן שמתווך הנדל"ן רוני מאנה עדיין מכין את התגובה שלו במאבקו מול ראש הממשלה בנימין נתניהו ורעייתו שרה לאחר שאלו פרסמו את הודעות הטפלון ששלח אליהם, הוא סופג היום ביקורת קשה גם מצד חברת ארנה גרופ. זו הגישה את כתב ההגנה שלה לבית המשפט המחוזי בתל אביב לאחר שמאנה תבע אותה ואת המנכ"לית שלה מיכל פוקס לפני חודש בדרישה לקבל תשלום של 5.8 מיליון שקל בעבור דמי תיווך. מאנה דרש את הסכום עבור תיווך לכאורה בעסקת המכירה של קניון ארנה הרצליה לקרן ריאליטי תמורת 335 מיליון שקל. בית המשפט המחוזי אף הטיל בשבוע שעבר עיקול זמני על נכסיה של ארנה גרופ והחברה הבת אס.אל.אס מפרשים בגובה של 5.8 מיליון שקל עד לבירור העובדות.
- ביהמ"ש הרחיב את העיקול על ארנה גרופ בעקבות תביעת רוני מאנה
- בעקבות תביעה של רוני מאנה: צו עיקול לנכסיה של ארנה גרופ
- עסקת קניון ארנה נחתמה: רוני מאנה יקבל לדמי תיווך של 4 מיליון שקל
בכתב ההגנה מעלים עורכי הדין של ארנה גרופ משרד יגאל ארנון ושות' טענות קשות לגבי אופן פעולתו של מאנה ואף מכנים אותה כ"שיטת מצליח" שיש להוקיע. בתחילת כתב ההגנה מציגים עורכי הדין את חוק המתווכים במקרקעין לפיו "מתווך במקרקעין לא יהא זכאי לדמי תיווך אלא אם כן חתם הלקוח על הזמנה בכתב לביצוע פעולת תיווך במקרקעין שבה נכללו כל הפרטים שקבע השר באישור ועדת הכלכלה". לטענתם, מאנה לא הציג מסמך שכזה וכל שהוא מסתמך עליו הוא תמיכה של קרן ריאליטי שטוענת כי הוא היה הגורם המקשר בעסקה.
בכתב ההגנה הועלו גם טענות קשות בקשר להתנגדותו של מאנה כלפי מנכ"לית החברה בחודשים האחרונים, שנתבעה על ידי מאנה גם באופן אישי. כך למשל נכתב כי " לכל אורך חודש מרץ 2016 בו נוהל עיקר המו"מ לא הראה מאנה תקשורת ממשית בקשר לעסקה ולא בכדי. בשל הטרדותיו של מאנה, פוקס חסמה בשלב מסוים את מנוי הטלפון שלה להודעות ולשיחות טלפון ממאנה וביקשה ממזכירותיה לא להעביר שיחות ממנו ולא לקבלו במשרדיה וזאת בין היתר מאחר שמאנה ארב פיזית ממש לא אחת מחוץ למשרדים ולעיתים אף נכנס אליהם ללא תיאום והזמנה".
עוד נכתב בכתב ההגנה כי "התובעים מציגים עולם מדומה שבו הגיע מאנה בתור המתווך בעסקה מטעם שני הצדדים לברך על הגעתם להסכם". לטענתם, "תמונה זו מסולפת ורחוקה מהמציאות. החתימה על העסקה נעשתה במשרדים של הרצוג פוקס נאמן. בשלב מסוים ביום החתימה, פוקס יצאה מהמשרדים לשאוף אוויר. מאנה עקב אחריה. אחרי שהיא שבה למשרדים היא הביעה מחאה עצומה על כך שמאנה עוקב אחריה ואף איימה לפנות למשטרה. לטענתה, מאנה היה בגדר פרסונה נון גרטה במעמד החתימה וסורבה כניסתו לחדר אי לכך ארב מאנה לפוקס".
עוד כתבו עורכי הדין כי "כתב התביעה מנסה לצייר תמונה לפיה בין הצדדים היה הסכם תיווך והנתבעת מבקשת להיבנות מכך שהסכם זה לא חתום. אלא שמדובר באחיזת עיניים לא פחות: אין בנמצא הסכם תיווך (אין הצעה, אין קיבול, אין מסויימות) לבטח לא מזמן אמת לבטח לא מטעם על דעת הנתבעת ולבטח אין בו את הנדרש שיהיה בו על פי התקנות. התובעים סומכים רבות על טענה שהושמה מטעם הרוכשים לפיה התובע היה הגורם היעיל בקשר עם עסקת ארנה הרצליה. אלא שבכל הכבוד – בכך אין כלום ביחס לנתבעת. בוודאי שאם התובעים היו מתווכים מטעם הרוכשים ייתכן שהיו הגורם היעיל עבור הרוכשים והאם בכך יש כדי לחייב את ארנה לשלם דמי תיווך?
בשיטה זו כל מתווך מטעם צד אחד לעסקה יוכל לתבוע צד אחר לעסקה דמי תיווך. יש להוקיע שיטת מצליח זו. וכאן המקום לציין כי לא סתם נקטנו במונח שיטה. מסתבר שמאנה רואה בשיטה זו דרך של ממש עם תביעות נוספות מטעמו על אותה שיטה. לקרוא ולא להאמין כיצד מי שקורא לעצמו אחד ממתווכי הנדל"ן המוכרים בארץ פועל בניגוד כה בוטה לחוק המתווכים וזו כאמור אינה הפעם היחידה".
בינתיים מיכל פוקס הודיעה בשבוע שעבר על התפטרותה מהחברה. פוקס תעזוב את החברה בסוף מרץ וטרם מונה לה מחליף. פוקס משאירה אחריה חברה מסובכת עם גירעון של 333 מיליון שקל בהון החוזר, הפסד של 35 מיליון שקל בתשעת החודשים הראשונים של 2016, וחברה שנשענת אך ורק על הזרמות מצד הבעלים שלה (61%) מרכוס וובר השוויצרי.
מעוה"ד זוהר לנדה וגל ליפשיץ ממשרד ברנע ושות' המייצמגים את מאנה נמסר בתגובה: "מפתיע שבשעה ארנה מצויה בקשיים כלכליים חמורים, ובשעה שהחברה מתמודדת עם התפטרותה של המנכ"ית שלה, מיכל פוקס, עסוקה החברה בהעברת כתב ההגנה שלה לתקשורת. לא מן הנמנע שהתפטרותה של פוקס, אשר נתבעה גם באופו אישי על ידי רוני מאנה בגין התנהלותה, קשורה גם לאירועים המתוארים בתובענה, לפיהם פוקס היא זו שהציגה מצגים לפיהם ישנו הסכם תיווך בין הצדדים, כאשר בפועל נמנעה מלהעביר הסכם תיווך בכתב כפי שהתחייבה. מכל מקום, קיבלנו היום את כתב ההגנה ואנו לומדים את האמור במסגרתו"