בנק ישראל: רכישות המט"ח אפקטיביות - והן יימשכו
מול ביקורת ציבורית גוברת על יעילות המדיניות המוניטרית מפרסם היום הבנק את הדוח החצי שנתי, שקובע כי רכישות המט"ח מורידות את השקל ב-0.6% בחודש. הבנק מאשר כי בחן אפשרות להנהגת ריבית שלילית
רכישות המט"ח של בנק ישראל מונעות את התחזקות השקל בשיעור של כ-0.6% בכל חודש - כך עולה מדוח המדיניות המוניטרית של בנק ישראל למחצית השנייה של השנה.
- "מעולם לא היה פער כה גדול בין השקל לשלושת המטבעות החזקים בעולם, בנק ישראל חייב להתעורר"
- בנק ישראל: שמות הטייקונים השפיעו על מידת הסיכון שלקחו הבנקים
- בנק ישראל חייב להעלות את הריבית - גם במחיר של פגיעה בייצוא
על פי מחקר של חטיבת המחקר בבנק, בחודשים שבהם בוצעה רכישת המט"ח היתה השפעה ברורה על שער החליפין של סל המטבעות - אף שההשפעה הנקודתית נשחקת לאורך זמן. בשורה התחתונה של הדוח, בנק ישראל מדגיש כי רכישות המט"ח הן בהחלט אפקטיביות, וכי הן צפויות להימשך.
הדוח מתמודד עם הביקורת שמוטחת בבנק בתקופה האחרונה, לפיה הוא רוכש יותר מדי מטבע חוץ, בזמן שיתרות המט"ח של הבנק הגיעו כבר ל-101 מיליארד דולר. ביקורת מכיוון אחר נוגעת ליעילות מדיניות הרכישות והריבית הנמוכה, מול השקל המתחזק.
בבנק מציינים שלמרות הרושם כאילו הבנק שומר בכח את השקל חלש אל מול המטבעות הזרים, השקל התייסף מול סל המטבעות בכ-10% מאז אמצע 2013 (אז חידש הבנק את רכישות המט"ח אחרי שנתיים של שקט יחסי). במילים אחרות, לדעת אנשי הבנק הפעילות שהם מבצעים נועדה לבצע החלקה מתונה יותר של התחזקות השקל ולא למנוע אותו.
בבנק סבורים שהמשך רכישות המט"ח הוא הכרחי, לאור העובדה שבנקים מרכזיים אחרים בעולם מפעילים כלים לטובת החלשת המטבע המקומי. כך הבנק האירופי, הבנק השבדי, והבנק של יפן - ובנקים מרכזיים נוספים. במצב דברים זה, טוענים בבנק, היצואן הישראלי לא מתחרה בצורה שווה והוגנת מול מתחריו בחו"ל, ולפיכך יש צורך בהמשך התמיכה ביצוא באמצעות הכלים המוניטאריים.
בדוח מאשר הבנק לראשונה כי הווועדה המוניטרית בראשות הנגידה קרנית פלוג, שקלה להוריד את הריבית בישראל לריבית שלילית, במקום 0.1% כיום, על מנת למנוע את המשך התחזקות השקל והפגיעה ביצוא. לבסוף התקבלה החלטה שהסיכונים הטמונים בריבית שלילית גדולים מדי (בעיקר באבדן הכנסות משמעותי לבנקים, איבוד יכולת להוריד את הריבית במקרה של מיתון ועוד).