בלעדי לכלכליסט
רוזבאד מוכרת קרקע ב־45 מיליון שקל ללונסטאר
חברת הנדל"ן של דודי ויסמן ושרגא בירן התחייבה למכור את הנכס — קרקע ברומניה בשטח 19 דונם — בהסדר החוב במאי האחרון. מחזיקי האג"ח צפויים לקבל 31 מיליון שקל מהכנסות המכירה
קרן ההשקעות לונסטאר, המתמודדת על רכישת אפריקה ישראל תמורת כ־2 מיליארד שקל, מנהלת במקביל משא ומתן מתקדם לעסקה קטנה בהרבה, מול חברה ישראלית אחרת — רוזבאד, שבשליטת ביילסול של שרגא בירן (80%) ודודי ויסמן (20%) — במסגרת הסדר החוב של החברה.
- "אנחנו נשקיע הרבה כסף, ואז יבוא לבייב וייקח את המכרז"
- "לבייב צריך להחליט עכשיו אם הוא מתמודד על אפריקה"
- קרן לונסטאר בוחנת רכישת השליטה באפריקה ישראל
ל"כלכליסט" נודע כי לונסטאר מנהלת מו"מ לרכישת קרקע בשטח של כ־19 דונם בצפון בוקרשט שברומניה, המיועדת לייזום ופיתוח בעיקר למשרדים, מגורים ומסחר, תמורת כ־45 מיליון שקל. המכירה מצד רוזבאד נעשית במסגרת הסדר החוב שאליו הגיעה במאי האחרון עם נושיה, שבו התחייבה למכור את הקרקע בתוך שלוש שנים. ההסדר קובע כי התמורה מהמכירה תחולק בין מחזיקי האג"ח לבין בעלי השליטה - והמחזיקים צפויים לקבל 31 מיליון שקל מתוך הכנסות המכירה.
רוזבאד הגיעה לחדלות פירעון ובעקבותיו להסדר לגבי חוב של 42 מיליון שקל. היקף החוב היה גדול יותר, אך 42 מיליון שקל היו החלק שאינו מוחזק על ידי גורמים הקשורים לבעלי השליטה.
עקרונות הסדר החוב קבעו כי מועד פירעון האג"ח יידחה בשנתיים וחצי מיום חתימת ההסדר, תוך שהאג"ח (סדרה ג') יימחקו מהמסחר בבורסה והחברה תיהפך לפרטית; ומניות החברה יבוטלו, למעט אלה המוחזקות על־ידי בעלת השליטה. המניות הושארו בידי ויסמן ובירן מכיוון שעד ההסדר הם הזרימו לחברה הון כשנדרשו לכך, וגם במסגרת ההסדר העניקו תרומת בעלים משמעותית.
במקביל קבע ההסדר כי יידחו החובות של רוזבאד לבעלת השליטה בגין האג"ח שברשותה, בהיקף של יותר מ־8 מיליון שקל ערך נקוב, וכן כל יתר החובות בגין הלוואות הבעלים שהועמדו לחברה "ללא קבלת כל תמורה מהחברה". ביילסול גם לקחה על עצמה ערבות לפירעון של 7.5 מיליון שקל מתוך החוב בשנה הראשונה ממועד ההסדר והעמדת מימון שוטף לחברה לתפעולה השוטף.
ויסמן ובירן הלוו במשך השנים רבע מיליארד שקל לרוזבאד, שפעילה בתחום הנדל"ן במזרח אירופה, לפירעון חובותיה. התמיכה הופסקה לאחר הסכסוך המתוקשר בין ויסמן ובירן ב־2015, שהביא להדחת ויסמן מדירקטוריון קבוצת אלון וניהולה.
עד 2014 פעלה רוזבאד בשני תחומים עיקריים — נכסים מניבים בגרמניה וייזום והקמת פרויקטים ברומניה. במהלך 2015 הגישו שותפויות שבאמצעותן החזיקה החברה בנכסים בקשות לחדלות פירעון ב־14 נכסים בגרמניה, עקב אי־יכולתן לפרוע חובות בנקאיים, ועקב כך איבדה רוזבאד את השליטה בהם.
לונסטאר היא המתמודדת הגדולה ביותר במכרז לרכישת אפריקה ישראל, ומלווה בבנק ההשקעות סיטי. החברה הציעה על פי הערכות 800 מיליון שקל במזומן עבור מניות אפריקה ישראל, שנשלטה בידי לב לבייב, ובין 1 מיליארד שקל ל־1.2 מיליארד שקל באג"ח.
לונסטאר העפילה לשלב הגמר של המכרז יחד עם קרן ברוש הישראלית, גלובל וורת' היוונית, וקרן פטרון האנגלית — כולן בעלות נכסים בשווי מאות מיליוני דולרים במזרח אירופה. החברה מחזיקה גם בשליטה בחברת ג'יטיסי, הפועלת בתחום הנדל"ן במזרח אירופה, והיתה בשליטה ישראלית של קרדן.