אחרי שכשלה בבג"ץ תגייס אי.די.בי עד חצי מיליארד שקל
אדוארדו אלשטיין, שהמפקחת על הביטוח מנעה ממנו לשעבד את מניות כלל ביטוח, ישעבד עבור סדרה י"ג החדשה תמורה עתידית ממכירת המניות ודיבידנדים מכלל. הסיכוי לחלוקה גדל, בעקבות רווח של עד 500 מיליון שקל שצופה החברה־הבת ברבעון הרביעי
אי.די.בי פתוח, שבשליטת אדוארדו אלשטיין, יוצאת היום לגיוס של עד חצי מיליארד שקל באיגרות חוב. תשקיף ההנפקה פורסם ב־25 בינואר, בעקבות פסיקת בג"ץ שדחתה את עתירת אי.די.בי נגד המפקחת על הביטוח דורית סלינגר. זו ביקשה למנוע שעבוד של מניות כלל ביטוח בגיוס אג"ח קודם שבוצע, בהתניה שהמניות יהיו משוחררות.
- אי.די.בי בוחנת פירעון מוקדם של 153 מיליון שקל למנורה
- רגע קטן של נחת לאלשטיין
- למה צריך להיות מודאגים כאשר בעלי אי.די.בי חוגג עם פושע מורשע?
בעקבות ההחלטה נדרשה אי.די.בי לפרוע את יתרת כספי אג"ח סדרה י"א בהיקף של כ־86 מיליון שקל, שהוחזקו בידי נאמן האג"ח, בתוספת תשלום פיצוי בשל הפירעון המוקדם. החברה מתכוונת לפרוע בכספי התמורה את החוב למנורה מ־2012, שתמורתו שועבדו 3.92% ממניות כלל.
חייבת למכור עד 2019
לאחר שנאסר עליה לשעבד את מניות כלל, תשעבד אי.די.בי את התמורה ממכירה עתידית של המניות, שאותן היא מחויבת בכל מקרה למכור על סוף 2019, בשל מגבלות חוק הריכוזיות. הסדרה שתונפק היא י"ג, ולבד משעבוד התמורות ישועבדו לטובתה דיבידנדים — ככל שיתקבלו מכלל ביטוח. הסיכוי לדיבידנד כזה עוד השנה גדל בעקבות ההודעה של כלל ביטוח על רווחים בהיקף של 400–500 מיליון שקל ברבעון הרביעי של 2016, שפורסמה לקראת ההנפקה של אי.די.בי.
יתר תנאי האג"ח יהיו דומים לאלה של סדרות י"א וי"ב, שלהבטחתן משועבדות מניות דיסקונט השקעות. הריבית תשולם מדי שלושה חודשים, הקרן תיפרע במלואה בתשלום אחד בסוף נובמבר 2019, ואילו היחס בין ערך הביטחונות להיקף החוב יהיה 133%.
בעקבות הרווח הצפוי של כלל ביטוח, בניהולו של איזי כהן, ברבעון הרביעי, צפוי הרווח של החברה לשנת 2016 כולה להסתכם ב־50–150 מיליון שקל, לאחר שאת שלושת הרבעונים הראשונים של השנה סיימה כלל בהפסד של 350 מיליון שקל.
עתודות הון שוחררו
הסיבה המרכזית לרווח הצפוי היא שחרור עתודות הון שכלל נאלצה לרתק בשנתיים האחרונות, בשל ירידת הריבית במשק — כתוצאה מעליית עקום הריבית (פתיחת מרווחי התשואות באג"ח הממשלתיות הארוכות — ר"ב), שהחלה במחצית השנייה של 2016 ונמשכה ברבעון הרביעי. כלל תוכל לשחרר חלק מהעתודות, אם כי החברה מדגישה כי טרם שוחררו מלוא העתודות שנוצרו. אם תימשך מגמת עליית עקום הריבית ב־2017, ייתכנו שחרורי עתודות נוספים לשורת הרווח.
מגמה זו צפויה לאפיין את ענף הביטוח כולו ברבעון הרביעי, אם כי כלל ומגדל צפויות ליהנות ממנה יותר מהחברות האחרות, שכן הן מחזיקות בתיק ביטוח החיים הגדול בתעשייה, המושפע יותר מהריבית. עוד מציינת כלל, כי חלק מהרווח מגיע מהתוצאות העסקיות הטהורות.