רעידה במוקד נוסף: שני בכירי כיל בספרד יעזבו
סמנכ"ל התפעול והיועצת המשפטית יסיימו את תפקידם בפעילות בספרד שסובלת מקשיים
רעידת אדמה במוקד חדש בכיל. אחרי הפסקת פרויקט כריית האשלג באתיופיה ועצירת פרויקט המחשוב, שני בכירים בכיל איבריה (ספרד), סמנכ"ל התפעול פבלו דה לסטרס והיועצת המשפטית ג'ואן גואל יסיימו את תפקידם באפריל ובפברואר, בהתאמה. מחליפיהם צפויים להגיע מתוך הצוות הטכני המקומי.
- דירוג הסטודנטים לרפואה: איכילוב הוא בי"ח המבוקש ביותר לסטאז'
- חרף המחלוקות יו"ר כיל הגיע להיפרד מהחשכ"לית
- יצחק הרצוג חש ברע ואושפז בבית החולים
פרויקט ריכוז תשתיות האשלג של כיל באיבריה מתעכב כבר כמה שנים. בכיל לא מעמידים בספק את המשכו של הפרויקט, והשינויים בדרג הבכיר נועדו ככל הנראה מתוך כוונה לפתוח דף חדש בצוות ההנהלה שמתמודד זה תקופה עם המצב הקשה בשוק האשלג המקומי — שמחירו ירד ב־30% בשנה האחרונה ל־212 דולר לטונה.
עיכוב עולה הון
כיל מפיקה אשלג בספרד באמצעות החברה־הבת כיל איבריה (100%) ומעסיקה שם 800 עובדים שפועלים בשני מכרות — הגדול בעיירה סוריה שבמדינת קטלוניה והשני, הקטן, בסאיינט. לשניהם כושר ייצור משותף של פחות ממיליון טונות בשנה. היקף ייצור האשלג בשני אתרים אלו יחדיו נמצא במקום השני עבור כיל אחרי ים המלח (כושר ייצור של 4.5 מיליון טונות) פסיקה בספרד שהסדירה את פעילות הכרייה במחוזב־2014 קבעה כי כיל לא תוכל להערים יותר מלח בעיירה סאיינט החל מיוני 2017.
הסדרה זו חייבה את כיל לחסל את אתר זה. בעקבות ההסדרה וכחלק ממהלך התייעלות בכיל שאושר על ידי הדירקטוריון ב־2011, כיל נמצאת זה כמה שנים בתהליך של סגירת המכרה הקטן וריכוז כל התשתית באתר הגדול יותר. הפרויקט, שהיה אמור להסתיים ב־2015 במקור וכעת צפוי כי יסתיים רק לקראת 2018, סובל מעיכובים בהשלמתו שעיקרו הוא כריית מנהרה שמחברת את אתר הייצור אל אתר הכרייה המאוחד — בעיירה סוריה שבמדינת קטלוניה. החברה נמצאת בימים אלו במו"מ מול ממשלת קטלוניה לקביעת מועד השלמה מחודש לפרויקט. ייתכן כי עיכוב הפרויקט מעבר לזמן שתוכנן יפגע ברמת הפקת האשלג של כיל במכרה.
סיום תפקידה של היועצת המשפטית נראה מעט תמוה לאור הנחיצות הרבה מבחינת כיל איבריה בייעוץ משפטי בהתנהלותה מול גורמים רגולטוריים בחודשים הקרובים. ההנחיה הרגולטורית הקיימת נוגעת לכך שלא יתאפשר לכיל החל מסוף יוני הקרוב להערים מלח בסאיינט — אתר הכרייה שיתאחד עם אתר הכרייה העיקרי. כיל איבריה פועלת מול הממשלה למציאת פתרונות.
מכרה מהותי לכיל
המכרות באיבריה מספקים אשלג בעיקר ליבשת אירופה והם מהותיים לכיל לא רק משום שמוקד שלה נסגר לפני כמה חודשים אחדים באתיופיה, אלא גם משום שישנן בספרד עוד רזרבות משמעותיות ולכיל זיכיון מהממשלה המקומית לעוד עשרות שנים. בהתחשב בתנאי השוק החלשים, ותנאי הפצת האשלג הנוחים ליבשת אירופה כולה ללקוחות כיל, קיימת חשיבות גדולה לאתרי הכרייה בספרד ולמיקום שלהם.
בשנת 2015 מכרה כיל אשלג בהיקף של 1.5 מיליארד דולר (28% ממחזור המכירות השנתי) ובכמות של 4.5 מיליון טונות. ההערכות הן כי 26% מהיקף מכירות כיל הן לשוק האירופי. את עיקר האשלג מפיקה כיל בים המלח וכמויות קטנות יותר מפיקה בספרד ובבריטניה. אתר הייצור בבריטניה נמצא במהלך של הסבתו להפקת דשן מסוג פרימיום שנקרא פוליסולפייט, ולכן כיל רואה חשיבות רבה באתר ההפקה הספרדי שהוא היחיד שקיים לצד זה המקומי בים המלח.