מספר הדירות שמכרה שיכון ובינוי נחתך בחצי בנובמבר-דצמבר, אבל המחיר זינק
שיכון ובינוי נדל"ן רשמה בנובמבר-דצמבר של השנה שעברה ירידה של 50% במכירות הדירות שלה - היא מכרה רק 71 דירות, לעומת 139 דירות שנמכרו בתקופה המקבילה. מחיר הדירה עלה ב-35% ל-2.4 מיליון שקל בממוצע
חברת שיכון ובינוי נדל"ן, החברה הבת של שיכון ובינוי מקבוצת שרי אריסון שנחשבת לחברת הנדל"ן הגדולה ביותר בישראל בתחום המגורים, רשמה בחודשים נובמבר - דצמבר 2016 ירידה של 50% בכמות מכירות הדירות שלה. שיכון ובינוי נדל"ן מכרה במהלך החודשיים האחרונים של 2016 רק 71 דירות לעומת 139 דירות שנמכרו בתקופה המקבילה.
הירידה בכמות הדירות באה על חשבון עלייה במחיר. במהלך החודשים נובמבר – דצמבר 2016 המחיר הממוצע לדירות שנמכרו הסתכם בכ-2.4 מיליון שקל לדירה, עלייה של 35% ביחס לתקופה המקבילה. הנתונים האלו עולים בקנה אחד עם הדו"ח של הכלכלן הראשי (יואל נווה) באוצר שפורסם לפני שבועיים והראה כי בחודשים אוקטובר נובמבר 2016 חלה רמת מכירות נמוכה במיוחד. כך, בחודש אוקטובר נרכשו 4,700 דירות, הרמה הנמוכה ביותר מאז אוקטובר 2011, שעמדה בצל המחאה החברתית, ואילו בחודש נובמבר נרשמו 8,900 עסקאות, ירידה של 10% בהשוואה לחודש המקביל אשתקד.
גורם בכיר בענף הנדל"ן הסביר היום (ב') לכלכליסט את הירידה בכמות המכירות. "יש נטייה או תקווה של אנשים שיהיה יותר טוב בעתיד ושהמחירים ירדו בגלל מחיר למשתכן ולכן כולם יושבים על הגדר. סיבה שנייה קשורה לכך שאין קרקעות שמשווקות לפרויקטים רגילים, כיוון שהמדינה מוציאה קרקעות רק לפרויקטים של מחיר למשתכן. זה מוביל לירידה בהיצע של הדירות ולכן יש גם ירידה בכמויות שנמכרות". לטענת אותו גורם, הירידה בהיצע גבוהה מהירידה בביקוש ולכן לטענתו בשנת 2017 תהיה המשך מגמת עליית מחירים של הדירות כפי שעולה גם מהדו"ח של שיכון ובינוי נדל"ן.
נראה כי המגמה שהחלה בחודשים אוקטובר נובמבר כפי שעלתה בדו"ח הכלכלן הראשי של האוצר המשיכה גם לחודש דצמבר, כפי שעולה מנתוני המכירות של שיכון ובינוי נדל"ן. זו מכרה בדצמבר 44 דירות, ירידה של 35% ביחס לדצמבר 2015. המחיר הממוצע של הדירות שנמכרו עלה ב-30% ל-2.3 מיליון שקל.
באוצר הדגישו כי רמת העסקאות הנמוכה מאוקטובר הושפעה בין היתר מחגי תשרי, אולם גם בהינתן עובדה זו מדובר ברמה נמוכה במיוחד. אם משווים זאת לחודש ספטמבר 2010, חודש שבו חלו כל חגי תשרי בדומה לאוקטובר 2016, נרשמו בו קרוב ל-6,000 עסקאות. בנוסף, הרמה הנמוכה של העסקאות בחודשים אלו צפויה להביא לירידה נוספת בהיקף נטילת המשכנתאות בחודשים הקרובים, בשל העובדה שהמשכנתאות ניטלות בפיגור ביחס למועד חתימת חוזה הרכישה.
על פי האוצר, הסיבה המרכזית לרמה הנמוכה של העסקאות בחודשים אוקטובר – נובמבר נעוצה בירידה החדה ברכישות המשקיעים. בחודש נובמבר רכשו המשקיעים 1,600 דירות, רמה נמוכה ב-23% מהממוצע בחודשים ינואר-ספטמבר השנה, ונמוכה בשיעור זהה בהשוואה לנובמבר אשתקד. משקלם של המשקיעים בכלל העסקאות עומד בחודשים אלו על 18%, ובכך נמשכת הירידה במשקלם מכלל העסקאות לאחר שעמדה על ממוצע של 20% מאז הוכבד מס הרכישה ביוני 2015.