בלעדי לכלכליסט
חברה יוונית ומורגן סטנלי רוצים את אפריקה ישראל
מתמודדות חדשות על רכישת השליטה בחברה של לב לבייב: גלובל וורת' היוונית שנסחרת ב־AIM בשווי 522 מיליון ליש"ט וקרן הנדל"ן של מורגן סטנלי המושקעת בנדל"ן באירופה. חברה סינית הגישה הצעה לרכישת דניה סיבוס
תמונת המתמודדים על רכישת השליטה באפריקה ישראל מתבהרת. ל"כלכליסט" נודע כי שתי מתמודדות המתמחות בנדל"ן הגישו גם הן הצעות לרכישת הבעלות על אפריקה מידי מחזיקי האג"ח שלה. עוד נודע ל"כלכליסט" כי חברה סינית הגישה הצעה לרכישת החברה־הבת דניה סיבוס ואחזקותיה (74%) באפריקה מגורים.
שתי המתמודדות הן קרן הנדל"ן של בנק מורגן סטנלי המושקע במיליארדי יורו בנדל"ן בעיקר במערב אירופה, וחברת גלובל וורת' (Global Worth) שנוסדה ומנוהלת על ידי היווני לואניס פאפאלקס (Ioannis Papalekas), ונסחרת בבורסה המשנית בלונדון, AIM, לפי שווי של 522 מיליון ליש"ט.
- לבייב מציע למחזיקים מחיקת 750 מיליון שקל
- מתמודד מפתיע נוסף על רכישת אפריקה ישראל: גד זאבי
- התחרות לרכישת אפריקה מתחממת: קרן ברוש מציעה 1.9 מיליארד שקל
הקשר הישראלי
פאפאלקס מחזיק ב־36% ממניות החברה שבעלת מניות מרכזית בה (26%) היא קרן יורק. יורק היא בעלת השליטה לשעבר בבית ההשקעות פסגות ומי שהובילה את מאבק מחזיקי האג"ח באי.די.בי שהביא להעברת השליטה בחברה לידי אדוארדו אלשטיין ומוטי בן־משה. את המאבק אז הוביל ג'רמי בלנק, מנהל־שותף בקרן שחי במשך אותן שנים בישראל, וייתכן שהוא מעורב במהלך הנוכחי באפריקה.
נכסי גלובל וורת' מרוכזים בדרום־מזרח אירופה, מרכז ומזרח אירופה עם דגש על רומניה. מרב העניין של החברה נסב על החברה־הבת (54%) אפריקה נכסים, שמרכזת את פעילות הנדל"ן המניב של אפריקה ישראל במזרח ומרכז אירופה, עם דגש גם כן על רומניה. הנכס המרכזי של אפריקה נכסים במזרח אירופה, קניון קוטרוצ'ן, ממוקם בבוקרשט, בירת רומניה.
קרן הנדל"ן של מורגן סטנלי מרכזת השקעות במיליארדי יורו בעיקר במרכז ובמערב אירופה עם נגיעה קטנה כיום למזרח היבשת, וגם היא מעונינת אך ורק באפריקה נכסים. מורגן סטנלי מבנקי ההשקעות הגדולים בעולם פעיל ב־43 מדינות וקרן הנדל"ן שלו ביצעה שמונה גיוסים, האחרונה שבהן ב־2015 של 1.7 מיליארד דולר. שתי הקרנות הגישו הצעות גבוהות כשאחת מהן הגישה הצעה עם מרכיב מזומן גבוה, ושתיהן עשויות להעפיל לשלב השני של ההתמחרות שאליו מועמדות לעלות גם קרן לונסטאר הבינלאומית, קרן ברוש, ובעל השליטה (48%) לב לבייב ומוטי בן־משה שהגישו הצעה משותפת.
ההצעה של הקרן הסינית נובעת מרצונה להשתלב בצורה משמעותית בפרויקטים של ביצוע ותשתיות שדניה סיבוס מבצעת בארץ. ייתכן שהסינים ישאירו גם את האחזקה באפריקה מגורים אם ירכשו את החברה, אולם מחזיקי האג"ח מעדיפים למכור את השליטה בחברה־האם, ולא בחברות־הבנות בנפרד, מהיבטי מיסוי וקיצור ההליך.
יתרון הבית
ההצעה של לבייב ובן־משה נופלת מההצעות האחרות אולם נהנית מיתרון מובנה ומשמעותי בהיותה הצעה מחייבת ללא תלות בבדיקות נאותות. ההערכות הן שהשניים יהיו מוכנים לשפר במידת מה את הצעתם, המתבססת על מזומן של 700 מיליון שקל בשנתיים, דחיית חוב של 1.4 מיליארד ותספורת של 700 מיליון שקל למחזיקים. החוב של אפריקה עומד על 2.8 מיליארד שקל, כולו למחזיקי האג"ח.
הקרנות הזרות מסתמנות כמתמודדות הרציניות ביותר במירוץ. כל הגורמים הזרים מתכוונים למכור את יתרת האחזקות שאינן אפריקה נכסים, כלומר את דניה סיבוס ואפריקה מגורים, ואת אפריקה תעשיות (73%) שבבעלותה פקר פלדה ונגב קרמיקה השרויה בצרות. השווי הנכסי שמעניקות ההצעות הגבוהות לאפריקה עשוי לחצות את 2 מיליארד השקלים.
המגעים להסדר בין אפריקה ישראל למחזיקי האג"ח שלה מתקיימים מאז מאי 2015. במהלך המו"מ רכש לבייב בצעד ביניים את אפי פיתוח מידי החברה־האם תמורת 550 מיליון שקל, ושמר לעצמו בצעד זה את הפעילות ברוסיה. נציגות מחזיקי האג"ח מורכבת מנציגי פסגות, קרן DK, מנורה וקלירמרק. את הליך המכירה מוביל בנק ההשקעות אפשטיין קפיטל וההליך מנוהל על ידי ניר אפשטיין ואמיר צ'צ'יק.