$
בורסת ת"א

"ויגודמן צריך לעשות שינויים דרסטיים בהנהלה, או להסיק מסקנות"

בני לנדא, מהמשקיעים הבולטים בטבע, התבונן עד כה מהצד כיצד אחזקתו צנחה לחצי משווייה, ואתמול החליט לעלות למתקפה חזיתית: "מרבית הדירקטורים בטבע לא מבינים בפארמה". "היו טעויות רציניות במינוי מנכ"לים וברכישות". "אין לחברה חזון, ולא פלא שמאבדים בה אמון"

גולן חזני 17:2809.01.17

"אני לא כועס ולא מרוגז. אני מאוד מאוכזב", אומר בני לנדא, בהתייחסות ראשונה לאירועים סביב חברת טבע. בראיון ל"כלכליסט", אחרי צניחה של 50% במחיר מניית טבע, אחרי הביקורת על רכישת אקטביס (החטיבה הגנרית של אלרגן — ג"ח) והרכישה הכושלת של רימסה המקסיקנית, וכיסאו המתנדנד של המנכ"ל ארז ויגודמן, שוטח לנדא את תחושותיו ואת תפיסתו כמשקיע אקטיביסט לגבי מי שכונתה פעם "מניית העם". לנדא, מייסד אינדיגו שנמכרה ל־hp לפני כ־14 שנה תמורת 830 מיליון דולר, הוא כיום בעל השליטה בחברת דפוס דיגיטלי נוספת — לנדא דיגיטל פרינטינג — ששווייה מוערך ביותר ממיליארד דולר.

 

על פי הערכות, לנדא מחזיק במניות טבע בעשרות מיליוני דולרים ונחשב לאחד מבעלי המניות הישראלים הפרטיים הגדולים ביותר, וככזה הוא מנסה להשפיע על ניהול החברה. בסוף 2013 הפך למשקיע אקטיביסט בה, בעקבות חוסר שביעות רצונו מתפקוד הדירקטוריון, בעיקר על רקע הדחת המנכ"ל הקודם ג'רמי לוין. הוא תמך במינויו של ויגודמן למנכ"ל. המאבק שהוביל אז לנדא לשינוי הדירקטוריון הצליח חלקית, אבל הוא היה מרוצה ובמכתב לבעלי המניות במאי 2014 כתב: "קרה דבר גדול. דירקטוריון טבע היה שקוף בצורה מינימלית, והגיב באופן מינימלי לדאגות של בעלי מניות. הצורך בשינוי הממשל התאגידי היה מס שפתיים בעבר, והתחושה שלי היא, בתקווה, שהימים האלה חלפו. הגישה של דירקטוריון טבע השתנתה במהלך שעברנו כולנו בחודש האחרון. היתה אפילו פתיחות בנוגע לצורך של טבע לשנות את הרכב הדירקטוריון ולצרף לו דירקטורים עם ניסיון בחברות תרופות גדולות. ייתכן שאני אופטימי מדי, אבל רק הזמן ופעילות הדירקטוריון יגידו. אם המילים של הדירקטוריון יהפכו למעשים, נראה את השינויים מיתרגמים לערך אמיתי לבעלי המניות, מה שיהיה ניצחון גדול עבור משקיעי טבע".

 

"איבדה מחצית משווייה בגלל טעויות"

 

אתמול כבר היה לנדא יותר מפוכח. "תמכתי בהחלפת הדירקטוריון, אבל בסופו של דבר זה קרה באופן חלקי ביותר — וזו אחת הבעיות", אמר ל"כלכליסט". "דירקטוריון שאינו מנוסה בתחום של החברה, ומנכ"ל שגם הוא חדש בתחום, זו נוסחה שנועדה לכישלון. או שהמנכ"ל יהיה מהתחום ויוביל, או שהמנכ"ל לא יהיה מהתחום אבל לדירקטוריון יהיה מספיק ניסיון להוביל אותו. במקרה כזה הדירקטורים חייבים להיות מנטורים ובעלי עניין, ועם יכולת לגבות את המנכ"ל.

מה דעתך על מניית טבע:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

"מלבד שניים־שלושה מחברי דירקטוריון טבע, השאר לא מבינים בפארמה, ואת התוצאות אנחנו רואים היום. נכון שמספר הדירקטורים הצטמצם ל־12–13, וזה דווקא הצליח, אבל ההרכב כולל מעט מדי דירקטורים מהתחום. יש מנכ"ל שהוא טירון בתחום, והוא זקוק למנטורים מהדירקטוריון שיידעו לשאול שאלות ולפתח אסטרטגיה לחברת פארמה. וכאמור, יש רק שניים או שלושה כאלה. ליו"ר יצחק פטרבורג יש קצת ניסיון בפארמה, אבל ניסיון דל. אריה בלדגרין (מנכ"ל קייט פארמה, הנסחרת בנאסד"ק בשווי של כ־2 מיליארד דולר — ג"ח) הוא מהתחום, אבל לא מביג־פארמה. היחיד מתעשיית הביג־פארמה הוא סול בארר (היה יו"ר ומנכ"ל סלג'ין — ג"ח)".

 

איך זה בא לידי ביטוי בשנתיים האחרונות בהתנהלות השוטפת?

"החברה איבדה מחצית משווייה, כי מובן שעשתה טעויות — טעויות גדולות. צריך לנער את ההנהלה שעשתה טעויות. אבל מי שנתן את הגושפנקה לא שאל שאלות, ולא ידע מה לשאול, וזה הדירקטוריון. אם לא יהיו שינויים מיידיים בהרכב הדירקטוריון — החברה תחזור על אותן טעויות. לטבע יש היסטוריה של טעויות חמורות מאז אלי הורביץ, והיא לא למדה לקח. אני לא אומר שהדירקטורים הם לא אנשים טובים. הם אנשים מצוינים. בעלי שיעור קומה, חכמים, בעלי הישגים. הייתי גאה אם כל אחד ואחד מהם היה יושב בבורד של חברה שלי. אבל זה לא מספיק. הם לא מבינים בפארמה. אם רק חלק מהם היו מתחלפים באנשים מתחום הפארמה — דיינו.

בני לנדא בני לנדא צילום: אוראל כהן

 

"תמכתי מאוד במינויו של ויגודמן, בתנאי שהדירקטוריון יתחלף. הדירקטוריון צריך להיות משלים למנכ"ל. איך אפשר לצפות מדירקטוריון כזה להוביל חברה בינלאומית? בכל דירקטוריון צריך איזון. דווקא מצב שבו כולם באים מאותו תחום הוא לא אופטימלי. צריך איזון מסוים שבטבע אינו קיים. שוב, הטעויות נעשו על ידי ההנהלה, אבל את האחריות צריך לקחת הדירקטוריון, שתפקידו להשגיח, לייעץ, לשמוע, לכוון, לקבוע אסטרטגיה. איך הרכב כזה של דירקטוריון יכול בכלל לקבוע אסטרטגיה לחברה כמו טבע?".

 

לאילו טעויות אתה מתכוון, כשאתה אומר מאז הורביץ?

"ברור שהיו טעויות במינוי מנכ"לים וטעויות ברכישות — טעויות רציניות. רכישת אייווקס וספלון היתה שרשרת של רכישות מוטעות, והיום החברה מידרדרת. ישראל מקוב היה המנכ"ל המקצועי האחרון — אף שגם ג'רמי לוין בא בעצם מהתחום — אבל זה שהוא שרד כל כך מעט זמן מוכיח שגם הוא היה טעות, או שהדירקטוריון לא התאים לו. שלמה ינאי היה טעות".

 

ומה לגבי ויגודמן?

"כולם נכנסו להחלטה למנות את ארז בעיניים פקוחות, וידעו שיש סיכון במינוי מנכ"ל לא מנוסה. מאידך, הוא מנוסה בתחומים אחרים ומאוד מוצלח בהם, ולכן בהנחה שהדירקטוריון היה מפצה על חוסר הניסיון זה היה מצליח. אבל ברגע שהדירקטוריון לא התחלף, הכתובת היתה על הקיר".

 

אתה חושב שוויגודמן צריך להתחלף? שהמינוי היה טעות?

"בראש ובראשונה צריך להחליף את הדירקטוריון. ארז צריך לעשות שינויים דרסטיים בהנהלה שלו, או להסיק מסקנות. לא ייתכן שחברה תגיע למצב כזה כשהוא נשען על קצינים מקצועיים כביכול, ואז למצוא את עצמו בפינות שכאלה. מישהו צריך לקום ולומר 'אני אחראי'".

 

על מי אתה מדבר?

"לא ייתכן שלא עושים דיו דיליג'נס (בדיקות נאותות) באופן יסודי ברכישות. כל ילד יודע שאם קונים חברה באפריקה, סין או אמריקה הלטינית, צריך לעשות בדיקות נאותות יסודיות — ויוצאים מראש מנקודת הנחה שיש שם הונאות ומרמה. סמנכ"ל הכספים (איל דשא — ג"ח) צריך ללכת אחרי רכישה כזו. ומה קורה עכשיו? טבע מתחילה למכור נכסים. קראתי ביום שישי שהחברה מוכרת את מניות מיילן שבידיה — והזדעזעתי! עד היום הם יושבים על המניות האלה? איל דשא חושב שהוא עובד בבית השקעות ולא בחברת תרופות? מי שמע על דבר כזה שהם עוד מחזיקים במניות האלה? מיליארד דולר איבדו עליהן". לנדא מתכוון בדבריו למניות מיילן שטבע רכשה במהלך ניסיונה לרכוש את החברה. מאז נפלה מניית מיילן יחד עם כל שוק הפארמה.

 

אתה נשמע עדין לגבי ויגודמן.

"כי חייבת להיות המשכיות. אם אני קורא לדירקטוריון להתחלף, אי אפשר להחליף את כולם. מי ינהל את החברה? הבורד הזה ימנה מנכ"ל חדש? אתה היית סומך על הדירקטוריון הזה במינוי מנכ"ל חדש? עדיף שהוא, ארז, ימצא דירקטורים חדשים — ומוטב מאוחר מאשר אף פעם".

 

ארז ויגודמן ארז ויגודמן צילום: אוראל כהן

 

אתה שם הרבה אשמה על איל דשא.

"בכל חברה חייב להיות מה שנקרא יין ויאנג — מתח בין האור לחושך, בין האגרסיביות לשמרנות, בין ההעזה לזהירות. תפקידו של המנכ"ל לדהור קדימה וללחוץ על הדוושה בכל הכוח. הדירקטוריון תפקידו להביא את האיזון, וסמנכ"ל הכספים תפקידו לשמור על הקופה ולדאוג לכך שכל עסקה תיבדק עד תום. לא מתפקידו להשקיע 1.5 מיליארד דולר במניות מיילן ולהחזיק בהן במחיר הפסד של מאות מיליוני דולרים בגלל שהוא חושב שהוא בנק השקעות. הוא צריך להיות אחראי ולא יכול להיות קאובוי".

 

"סיגי אולפסון היה היחיד שלקח אחריות"

 

בתחילת דצמבר האחרון התפטר מתפקידו מנכ"ל החטיבה הגנרית של טבע, סיגורדור אולפסון, אחרי שנתיים וחצי בלבד בחברה. אולפסון, שהיה בכיר באלרגן לפני שהגיע לטבע, היה אמור להוביל את מיזוג הפעילות הנרכשת של אקטביס.

 

למה, לדעתך, אולפסון עזב?

"זה היה סימן מעודד. הוא כנראה הלך כי לקח אחריות על הפאשלות. הוא פישל בגדול. הוא היה אחראי לרכישה של אקטביס וגם של רימסה. הוא היחיד שלקח אחריות והתפטר, ולא מעניין אם זה מיוזמתו או שמישהו אחר יזם זאת. מי שאחראי צריך ללכת, כך שזה סימן טוב".

 

איך יסתיימו חקירות ההגבלים העסקיים והאירועים ברוסיה?

"אני לא בקיא בפרטים ולא רוצה לדבר על זה, אבל דירקטוריון שמבין גם את הצד המעשי וגם את הצד האפור של התעשייה הזו, היה יכול למנוע את זה".

 

 

זה הזמן של טבע להימכר?

"הסכנה הגדולה היא שהידרדרות השווי של החברה תימשך, שווייה יהיה פחות מהחוב שלה והיא לא תוכל להגן על עצמה. במצב כזה היא תירכש ועלולה להפסיק להיות ספינת הדגל של החברה הישראלית. אני לא חושב שטבע צריכה להימכר. זה יהיה רע מאוד למדינת ישראל". טבע נסחרת היום בשווי של כ־36 מיליארד דולר מול חוב בהיקף דומה, שסמנכ"ל הכספים דשא אמר באחרונה כי יירד ל־30 מיליארד דולר בסוף השנה.

 

אילו טעויות נוספות נעשו חוץ מהרכישות ומינויי המנכ"לים?

"זו היתה טעות שהדגש הושם על גנריקה ולא על תרופות מקור, על חדשנות. הרי בחברה יש טכנולוגיה מדהימה, וזה גם החוזקה של הטכנולוגיה הישראלית. רוב הרווחיות של טבע בכלל באה מהאינוביישן (חדשנות — ג"ח), והיתרון הוא שם. בטח לא מהגנריקה, ששם מדובר בתחרות על מחירים. אנחנו לא המדינה הכי זולה בעולם, וטבע לא צריכה להתמקד בתחרות על מחירים ובתחום הגנרי. כי במצב כזה כמה זמן הייצור עוד יישאר בישראל? כשהדגש יהיה על גנריקה הייצור יעבור לאינדונזיה ולהודו. ההתעקשות להתמקד בגנריקה היא טעות גדולה. טבע צריכה לעשות מעבר הדרגתי מתלות מסוכנת בגנריקה ליותר חדשנות, להשקעות גדולות ולטווח הרחוק. אלמלא הטעויות שנעשו, היה גם כסף להשקעות כאלה היום בתחום החדשנות. טבע היא סמל של מדינה שלמה. זו החברה הבינלאומית האמיתית היחידה שיש לנו. טבע היא מדינת ישראל, וכשאני רואה דבר כזה כואב לי".

 

רכישת אקטביס היתה שגיאה?

"חד־משמעית! החברה היתה שווה פי שניים לפני הרכישה, והיום יש לה חוב של 40 מיליון דולר. ברור שהצעדים האלה לא היו נכונים. פיננסית לא הגנו על הדאון סייד. הם באמת לא ידעו שייקח הרבה זמן לרשויות לאשר את העיסקאות? כל מי שמבין בתחום יודע שזה יכול לקחת הרבה זמן. איך אפשר לעשות רכישות של מיליארדים ועשרות מיליארדים בשבועיים־שלושה של דיו דיליג'נס?".

 

אני מניח שאתה עדיין מחזיק מניות ונפגעת מהירידה במחיר.

"כמו חצי מדינת ישראל. מאוד האמנתי בטבע. כולנו נתנו אמון בחברה, ומה שקורה בטבע כואב לכל המדינה. מילא אני, אבל קרנות הפנסיה ואנשים פרטיים, שאובדן של חצי מההשקעה שלהם בטבע זה דבר כואב מאוד מאוד".

 

הקופקסון תשרוד מעבר ל־2017?

"אין לי דעה. זו שאלה של פטנטים. מה שלא ברור הוא החזון של החברה. אני מקשיב לשיחות אנליסטים ושומע רק על אופרציה ורווחיות לרבעון. אין שום דגש על חזון. לא פלא שלא יודעים במה להאמין ומאבדים אמון בחברה. החברה חייבת לגבש אסטרטגיה ברורה, כדי שהשוק יבין אותה, כדי שהחברה הישראלית תבין. אסטרטגיה מבוססת".

סיגורדור אולפסון סיגורדור אולפסון

 

על מה אמורה האסטרטגיה להתבסס? מה יהיו העקרונות שלה?

"חברות צריכות להגדיר את עצמן לא לפי מה שעשו, אלא לפי מה שהן יכולות לעשות. אם חברות הרכבות של פעם היו מגדירות את עצמן כחברות תחבורה, אז בבוא הזמן הן היו יכולות אולי גם להיכנס לתחום התעופה. אבל הן לא עשו זאת — ולכן מתו. אלי הורביץ בנה חברה גנרית נפלאה, אבל נפלאה לזמנו. כדי לשרוד בעתיד ולהוביל, טבע חייבת לשים דגש על חדשנות ופיתוח תרופות מקור. חייבת! הרי איפה היתה טבע בלי הקופקסון? היא מסוגלת לפתח תרופות מדהימות, אבל זה לא הוקוס פוקוס. נדרשות אסטרטגיה ברורה ומנהיגות".

 

טבע מסרה בתגובה לדבריו של לנדא: "דירקטוריון טבע מורכב מדירקטורים פעילים ומעורבים, עם רקורד עסקי מוכח, עם ניסיון נרחב ומגוון בקשת רחבה של תחומים רלוונטיים, לרבות מומחיות מעמיקה בעולמות הפארמה, הפיננסים והתפעול. בשנים האחרונות צירפה טבע דירקטורים בעלי ניסיון פארמה גלובלי משמעותי והעמיקה את מומחיותו וניסיונו של הדירקטוריון בתחום זה. מאז שנת 2015, שורות הדירקטוריון רועננו באופן משמעותי וצורפו חמישה חברי דירקטוריון חדשים, בעלי מגוון של כישורים, כאשר מרביתם בעלי ניסיון וכישורים רחבים בתחום הפארמה הגלובלאלית עם רקע תעסוקתי ותפקידי מפתח בחברות פארמה מובילות קודם להצטרפותם לדירקטוריון טבע. נדגיש כי ועדת הממשל התאגידי והמינויים בוחנת באופן שוטף את הרכב הדירקטוריון בכדי להבטיח שהוא יכיל דירקטורים בעלי מומחיות ברמה הגבוהה ביותר במגוון הדיסציפלינות והתחומים הנדרשים וכי הוא פועל למען האינטרסים הטובים ביותר של כל בעלי המניות. הגיוון בתחומי העיסוק, הכישורים והניסיון של חברי הדירקטוריון, כמקובל בחברות פארמה גלובאליות דומות, נועד לאפשר לדירקטוריון להתמודד עם מגוון נושאים ואתגרים מורכבים שבפניהם ניצבות חברות מעין אלה. דירקטוריון החברה ממלא את תפקידו בצורה מקצועית ומעמיקה ביותר ורותם את כישוריו, ניסיונו ומאמציו לצורך קידום האינטרסים של החברה, תוך שהוא רואה לנגד עיניו את טובת החברה וטובת בעלי מניותיה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x