אורמת נכנסת לתחום חדש: רכשה חברה לאגירת אנרגיה תמורת 35 מיליון דולר
הפעילות החדשה תספק פתרון ידידותי לסביבה ולפי אורמת הוא גם זול יותר מהפתרון שמציעות התחנות המגבות שפועלות על גז; הרכישה צפויה להיסגר סופית בחודשים הקרובים
אחרי עלייה של 47% בשנת 2016 והתואר המניה הטובה של השנה במדד ת"א 25, חברת האנרגיה המתחדשת אורמת טכנולוגיותנכנסת לתחום חדש. היום (ג') דיווחה החברה כי התקשרה בהסכם מחייב לרכישת פעילותה ונכסיה של חברת וירידיטי אנרג'י (ViridityEnergy), חברה פרטית מפילדלפיה שעוסקת בתחום של אגירת אנרגיה (Energy Storage) וניהול הביקוש לאגירת אנרגיה (Demand Response).
מדובר בתחום פעילות חדש אותו סימנה אורמת כבר לפני מספר חודשים כיעד צמיחה חדש של החברה וכעת איתרה חברה שנמצאת במצוקה תזרימית לצורך ביצוע הרכישה. אורמת מתכוונת להעמיק את פעילות בתחום הזה על ידי פיתוח הפלטפורמה של וירידיטי ואולי אף רכישות נוספות בתחום.
- חותמים את 2016 בבורסה: אורמת המצליחה הגדולה, טבע הגרועה מכולן
- אורמת מוכרת הטבות מס ירוקות תמורת 83 מיליון דולר
- מאמינים בטכנולוגיה, אבל גם אוכל חשוב: המלצות פועלים ל-2017
הרכישה עצמה צפויה להיסגר סופית בחודשים הקרובים. במועד הסגירה הסופי אורמת תשלם תשלום ראשון של 35 מיליון דולר. תשלומים נוספים, בהתאם לעמידה במספר אבני דרך, ישולמו בשתי פעימות נוספות אשר ייבחנו בסוף 2017 ו-2020 בהתאם לביצועים של החברה. אורמת לא פרסמה נתונים לגבי התוצאות הכספיות של החברה הנרכשת, אולם על פי ההערכות היא מאוזנת תפעולית ובשורה התחתונה היא אף רשמה בשנת 2016 הפסד של מאות אלפי דולרים.
מהו אגירת חשמל?
התחום של אגירת חשמל הפך מאוד נפוץ בשנים האחרונות עם כניסתה של האנרגיה הירוקה לרשתות החשמל בעולם. הבעיה באנרגיה הירוקה (בעיקר אנרגיית סולארית ורוח) היא חוסר היציבות ברשתות החשמל. כלומר, בכל פעם שהשמש נעלמת או שעננים מכסים את שמי האזור, רשתות החשמל סופגות ירידה בהספק או בתדר שצריכה לקבל מענה מגורמים מגבים. כדי לכסות על זה מרבית המדינות משתמשות היום בתחנות שפועלות על גז שיודעות לתת מענה לפעילות החסר של האנרגיה המתחדשת, אולם מדובר במענה יקר ולא ידידותי לסביבה.
הפעילות החדשה של אורמת תחליף את אותן תחנות מגבות שפועלות על גז על ידי קונטיינרים ענקיים שמכילים מצברים שאוגרים חשמל. אלו יוכלו לספק את המחסור בעת הצורך, ומכיוון שהמצברים האלו נאגרים על ידי אנרגיה ירוקה, מדובר בפתרון שהוא ידידותי לסביבה ולפי אורמת הוא גם זול יותר מהפתרון שמציעות התחנות המגבות שפועלות על גז.
לפי נתונים של חברת הייעוץ Navigant Research שוק אגירת האנרגיה ממשיך להיות אחד התחומים הצומחים במהירות בענף האנרגיה וצפוי להגיע להיקף מצטבר של כ-143.7 ג'יגה-וואט בשווי כולל של 162.3 מיליארד דולר בעשר שנים הקרובות. מדובר בצמיחה ממוצעת שנתית (CAGR) של למעלה מ-30% בעשר השנים הקרובות.
מה עושה וירידיטי?
וירידיטי משרתת בעיקר ספקי אנרגיה קמעונאים אסטרטגיים, חברות תשתית ולקוחות תעשייתיים ומסחריים גדולים. כלומר, חברות שמספקות לעצמן את החשמל על ידי אנרגיה מתחדשת. וירידיטי מאפשרת להן למקסם את התמורות הכספיות שלהן על ידי ניהול ממוחשב ומבוקר של הביקוש לאנרגיה ובהתאם לצורך תפעיל עבורם את מתקני אגירת האנרגיה . החברה הוקמה בשנת 2008 ומספקת היום למעלה מ-850 מגה-וואט ב-3000 אתרים, כולל פורטפוליו של מתקני אגירה הממוקמים בצפון מזרח ארה"ב.
יצחק אנג'ל, מנכ"ל החברה, אמר לאחר הרכישה כי "זוהי רכישה אסטרטגית חשובה אשר משלבת את הטכנולוגיה של וירידיטי, בסיס הלקוחות שלה, הצוות הניהולי המנוסה והעובדים בעלי הידע המעמיק והייחודי בתחומים של ניהול הביקוש ואגירת אנרגיה וכן, נוכחות בשווקי מפתח בצפון אמריקה. בכוונתה של אורמת להשתמש בפלטפורמה של וירידיטי להאיץ את הצמיחה לטווח ארוך ולהרחיב את נוכחותה בשוק ולהמשיך בפיתוח מערכות התוכנה של וירידיטי בכדי להרחיב את שירותי אגירת האנרגיה שלה".
הפעילות המסורתית של אורמת היא הקמה ותפעול תחנות כוח גיאותרמיות, תחנות שמייצרות חשמל על בסיס החום שטמון באדמה. ההכנסות של אורמת ברבעון הסתכמו ב-184.6 מיליון דולר לעומת 162.9 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד, עלייה של 13.4%.