הגמר הגדול בבורסה: ביום חמישי הבא ייקבע סופית הרכב המדדים החדשים
לקראת קיבעת הרכב המדדים - כבר ניתן לראות את העלייה במחירי המניות שצפויות לביקושים מתעודות הסל. סימולציית כלכליסט מציגה את מדדי הבורסה לו הרפורמה היתה מתבצעת לפי נתוני המסחר של סוף 2016
- חותמים את 2016 בבורסה: אורמת המצליחה הגדולה, טבע הגרועה מכולן
- עוד חברה נמחקת מהבורסה: ביולייט נמכרת למשקיע סיני
- תל אביב מתפרקת (ונבנית מחדש)
"כלכליסט" ביצע סימולציה של הרפורמה במדדים, כפי שהיתה נראית אם היתה מתבצעת לפי נתוני המסחר של סוף 2016. (נתוני סוף השבוע האחרון של המניות בתל אביב, כאשר לגבי טבע, פריגו, מיילן ואופקו ביצענו התאמה לפי נתוני המסחר בסוף השבוע בארה"ב. בנוסף, הוצאנו את מניית אוה"ה מהמדדים). בסימולציה ניתן למצוא את הביקושים וההיצעים הצפויים למניות ב־9 בפברואר ואת המשקולת של כל מניה בכל מדד. עם זאת, המועד הקובע לעדכון הרכב המדדים יחול, כאמור, רק ביום חמישי בשבוע הבא, ולכן עד למועד זה צפויים שינויים בביקושים ובהיצעים שיגיעו למניות. כמו כן יתכן שקצב התאמת המשקולת המקסימלית במדד יהיה שונה מההערכות שלנו.
כבר כעת ניתן באמצעות הסימולציה להצביע כמעט בוודאות על 8 מתוך 10 החברות שצפויות להיכנס למדד ת"א־35 שיחליף את ת"א־25 הוותיק, על 32 מתוך 33 החברות שצפויות להיכנס למדדי ת"א־90 (יחליף את ת"א־75) ות"א־125 (שיחליף את ת"א־100), ועל 38 מתוך 42 הנכנסות למדד החברות הבינוניות SME־60. בנוסף, שינויים כה נרחבים במדדים יובילו לעודפי ביקוש והיצע עצומים של תעודות הסל למניות בשלב נעילת המסחר ב־9 בפברואר.
ביישום המלא של הרפורמה צפויה הדרגתיות בהתאמת המשקולת המקסימלית של המניות במדדי ת"א־35, ת"א־125 ות"א־בנקים. הבורסה צפויה לפרסם בימים הקרובים מה יהיו המשקולות המקסימליות של המניות ב־9 בפברואר, ובחודשים מרץ ואפריל יתבצעו התאמות נוספות למגבלת המשקל של המניות במדדים אלו. ההתאמה הסופית שתיערך באפריל תקבע את המשקולת המקסימלית למניה במדד שנקבעה ברפורמה.
התחרות על מדד ת"א־35
שווי השוק הקובע לצורך כניסה למדד ת"א־35 יחושב לפי מחיר ממוצע של המניות בעשרת ימי המסחר שהתחילו ב־1 בינואר ויסתיימו ב־12 בו, כפול כמות המניות הרשומות עבור כל חברה בתום עשרת הימים. למדד יייכנסו 10 מניות בעקבות הרחבת מדד ת"א־25 שיכלול 35 מניות עם יישום הרפורמה. כעת מסתמנת תחרות ערה על המקומות האחרונים במדד, כאשר הזינוק אתמול במחיר של מניית סלקום, שהוסיפה יותר מ־8% לערכה, מעמיד אותה בעמדה מצוינת לקראת כניסה למדד. הנכנסות הכמעט בטוחות למדד ת"א־35 הן: טאואר, אמות, אלוני חץ, בז"ן, איירפורט סיטי, הראל השקעות, ביג וסלקום. מניית מגדל תהיה הנכנסת התשיעית אם תצליח לשמור על אחזקות ציבור בשווי הגבוה ממיליארד שקל. שווי אחזקות הציבור במגדל עומד כיום על 1.01 מיליארד שקל, וכניסתה לת"א־35 מותנית בכך שלא תרד באחוזים בודדים בשבועיים הקרובים. סודהסטרים תהיה הנכנסת העשירית אם תצליח לשמור על ההובלה שלה בשווי השוק על פני דלק רכב, פרטנר ושופרסל. עוד ייתכן שחברות נוספות יבצעו הנפקת מניות ברגע האחרון כדי להיכנס למדד.
כל המניות שייכנסו למדד ת"א־35 צפויות לספוג היצע מתעודות הסל – זאת בגלל האחזקה הגבוהה של תעודות הסל במדד ת"א־75 שממנו הן יוצאות. בנוסף, גם מרבית המניות הוותיקות במדד ת"א־35 יספגו היצע מצרפי קל שנובע מכך שהמשקולת היחסית של 10 המניות הנכנסות למדד (שיהוו כ־9% ממנו) גבוהה מההתאמה ההתחלתית של המשקולת המקסימלית של המניות במדד (כ 2%). מניית פז נפט שנכללת במדד תזכה לביקוש בזכות עליית מדרגת אחזקות ציבור. מנגד ההיצע למניית קבוצת דלק יהיה גבוה בגלל ירידת מדרגת אחזקות ציבור.
מדדי ת"א־90 ות"א־125
ממדדי ת"א־90 ות"א־125 ייצאו שתי מניות – חלל תקשורת ואבוג'ן – בגלל שווי שוק נמוך, וייכנסו אליהם 33 מניות חדשות. כבר כעת ניתן לקבוע ברמת ודאות גבוהה את זהותן של 31 מתוך הנכנסות — דיסקונט השקעות, אלקטרה צריכה, ארקו אחזקות, דמרי, ארד, פמס, אפריקה מגורים, וואן טכנולוגיות, סלע נדל"ן, קבוצת אשטרום, סקופ, נייר חדרה, דור אלון, איסתא, צור, נאוי, דקסיה ישראל, קליל, אודיוקודס, מגדלי תיכון, מלם תים, המלט, מגה אור, קמהדע, סרגון, תדיראן הולדינגס, אזורים, פלרם, דנאל, אפקון החזקות ושלאג.
בשלב זה מסתמן שמניית לוינשטין נכסים תהיה הנכנסת ה־32 למדד, בהנחה שלא תהיה ירידה חדה במחיר המניה עד 12 בינואר. על המקום ה 33 והאחרון במדד מתחרות המניות: רדהיל, רבל, אדגר וכהן פיתוח. כאמור, רק אחת מארבע מניות אלו צפויה להיכנס למדד.
השוק כבר נתן פרמיה למרבית המניות שצפויות להיכנס למדדי ת"א־90 ות"א־125, ומרביתן הציגו עלייה חדה מאוד במהלך החודשים האחרונים. ביקושים בולטים צפויים למניות מדד ת"א־90 שיעלו מדרגת אחזקות ציבור: בראק אן וי, רמי לוי, אינרום, שופרסל, גב־ים, חילן, נכסים ובניין, נפטא, שפיר הנדסה ובנק אגוד. מרבית מניות ת"א־90 צפויות לביקוש מצרפי כיוון שהמשקולת של המניות שעוברות מהמדד למדד ת"א־35 גבוהה מזו של המניות הנכנסות למדד.
הלחץ של מדד SME־60
מדד SME־60 שמחליף את מדד יתר־50 צפוי לרכז עניין רב במהלך יישום הרפורמה בזכות ריבוי המניות החדשות שייכנסו אליו והביקוש הגבוה מתעודות הסל לאותן מניות (מלבד חלל תקשורת ואבוג'ן). ביקוש זה צפוי להיות גבוה יחסית לסחירות הממוצעת במניות, כאשר יחס זה, בין ביקוש צפוי למחזור מסחר ממוצע, צפוי להיות גבוה יותר למרבית הנכנסות למדד זה מאשר למניות שייכנסו למדדי ת"א־90 ות"א־125. בניגוד למדדים אחרים שהכניסה אליהם נקבעת לפי שווי אחזקות ציבור ולא לפי שווי השוק, בשלב זה מסתמן שאחזקות ציבור בשווי של כ־105 מיליון שקל יספיקו לכניסה למדד SME־60, אך נתון זה צפוי להשתנות בעד 5% למעלה או למטה עד למועד הקובע.
38 המניות שייכנסו כמעט בודאות למדד SME־60 הן: אבוג'ן, פלוריסטם, סיירן, קמטק, חמת, בית שמש, אוברסיז, אינטק פארמה, לוינשטין הנדסה, אמת, פריון, חג'ג', כפרית, איתמר, ביוליין, אספן גרופ, אנלייט אנרגיה, רם און, פרוטליקס, טיב טעם, בריינסוויי, גניגר, אוריין, חלל תקשורת, ויקטורי, ניסן, אלקטרה נדל"ן, דוניץ, ננו דיימנשן, פוינטר, פריורטק, טלדור, כנפיים, כן פייט, תאת טכנולוגיה, או.אר.טי, שנפ ואילקס מדיקל. על ארבעת המקומות האחרונים במדד צפויות להתמודד קרדן ישראל, בונוס ביוגרופ, מירלנד, קרדן נדל"ן, פועלים אי.בי.אי ואביליטי.
הצמיחה שתחליף את היתר
מדד הצמיחה שיחליף את יתר מאגר יכלול את כל המניות שלהן שיעור החזקות ציבור של יותר מ־10%, אחזקות ציבור בשווי של יותר מ־20 מיליון שקל, שאינן נכללות ברשימת השימור ושאינן נכללות במדד ת"א־125 ומדד SME60. בשלב זה מסתמן ש־87 מניות חדשות ייכנסו למדד הצמיחה. בגלל אורך הרשימה לא נפרט אותה כאן, וניתן למצוא אותה בתוך הסימולציה של המדדים באתר "כלכליסט".
הן המניות שייכנסו למדד הצמיחה והן המניות הוותיקות במדד היתר צפויות לביקושים גבוהים יחסית להיקף הסחירות בהן מתעודות הסל. הביקושים למניות הוותיקות במדד נובעים מעליית המשקולת היחסית שלהן עם יציאת המניות הגדולות מהמדד למדדים שמעליו.
שינוי מהותי במדד הנדל"ן
מדד הנדל"ן עובר שינוי מהותי ברפורמה והוא מורחב מ־15 מניות לכמות מניות לא מוגבלת – כל מניות הנדל"ן שבמאגר המניות תמר. בנוסף, המשקולת המקסימלית של מניה במדד הנדל"ן תרד ל־3%. כתוצאה מכך צפויות להצטרף למדד זה 55 מניות חדשות שיהוו 55% מהשקולת היחסית במדד שמשנה באופן מהותי את הרכבו. גם את רשימת המניות הנכנסות למדד זה ניתן למצוא בסימולציה שמתפרסמת באתר "כלכליסט".
מדדים סקטוריאליים
מרבית המדדים הסקטוריאליים יתבססו על מאגר המניות תמר, שתנאי הכניסה אליו מקלים, ולכן יצטרפו אליהם מניות נוספות שלא נמצאות במאגר המניות הנוכחי. למדד הנפט והגז יצטרפו דלק אנרגיה, אלון גז, הזדמנות ישראלית ומודיעין. למדד הפיננסים יצטרפו בנק ירושלים, אי.בי.אי בית השקעות, איילון, אס.אר אקורד ואופל בלאנס. גם מדדי הביומד וגלובל ביוטק יתרחבו ואת המניות הנכנסות אליהם ניתן למצוא בסימולציה.
מדד תל־דיב
ללא קשר לרפורמה יתבצע עדכון שנתי במדד תל־דיב. למדד צפויות להיכנס המניות: נאוי, דנאל, נטו אחזקות, קרור, מיטב דש, אבגול, סקופ, מיטרוניקס, שפיר הנדסה, פיבי, אל על, ישראמקו ופועלים. מהמדד צפויות לצאת אלביט מערכות, מנורה מבטחים והפניקס.
הכותב הוא כלכלן בחברת הייטק