$
בורסת ת"א

65 מיליון שקל יתווספו להכנסות של קרנות הנאמנות

בעקבות ייקור דמי הניהול ב־191 קרנות צפוי שיפור בהכנסות השנתיות של החברות המנהלות. מגדל, פסגות ומיטב דש בולטות ברמת התוספת לקופתן, והראל ואקסלנס במספר הקרנות שהתייקרו. דמי הניהול הממוצעים צפויים לעלות מ־0.75% לשיעור של 0.78%

רחלי בינדמן 07:5902.01.17

מנהלי קרנות הנאמנות סידרו לעצמם תוספת הכנסות שנתית של 65 מיליון שקל. בשבועות האחרונים דיווחו כמה מהם כי דמי הניהול בחלק מהקרנות יעלו מינואר, בהתאם לסיכום עם רשות ני"ע ולפיו ההעלאות יתבצעו במרוכז אחת לשנה.

 

191 קרנות העלו את דמי הניהול ב־2017 ורק כ־30 דיווחו גם על הפחתה בהם. דמי הניהול הממוצעים בתעשייה צפויים לעלות מ־0.75% ל־0.78%, ואילו בקרנות שבהן עלו דמי הניהול עלה הממוצע מ־0.45% ל־0.59%. 

אלטשולר שחם לא העלתה דמי ניהול

תוספת ההכנסות הגדולה תהיה במגדל שוקי הון, שחברת הקרנות שלה מנוהלת בידי שגיא שטיין, שהעלתה דמי ניהול ב־32 קרנות ותיהנה מעלייה של 12 מיליון שקל בהכנסות. חברת הקרנות של פסגות, המנוהלת בידי אייל גורן, תוסיף להכנסותיה סכום זהה, ובמיטב דש, שאת חברת הקרנות שלה מנהל רפי ניב, תעמוד התוספת על 10 מיליון שקל. באקסלנס צפויות ההכנסות לצמוח ב־10 מיליון שקל ובהראל ב־5 מיליון שקל. אקסלנס והראל העלו כל אחת דמי ניהול ב־24 קרנות, וזאת אף שהיו הגופים עם הפדיונות הגדולים ביותר בשנה היוצאת.

 

אלטשולר שחם לא העלתה דמי ניהול כלל, וילין לפידות העלתה אותם רק בקרן אחת, עם תוספת צפויה של 200 אלף שקל להכנסות. זאת ככל הנראה מאחר שדמי הניהול שהן גובות גבוהים ממילא או קרובים לממוצע הענפי, בניגוד למתחרות שיצאו במבצעים של דמי ניהול נמוכים עד הפסדיים, במטרה להעלותם לאחר השגת נפח נכסים.

 

 

 

60 קרנות מחקות העלו את דמי הניהול מ־0%

הסיפור המעניין בהעלאת דמי הניהול הוא שהשנה ייצאו הקרנות המחקות ממדיניות דמי הניהול בשיעור 0%. במשך שנים פעלו קרנות הנאמנות המחקות — המתחרות בתעודות הסל ומנסות להשיג תשואה קרובה לתשואות המדדים שאחריהן הן עוקבות — ללא דמי ניהול, במטרה לצבור נתח שוק ולנגוס בהגמוניה של חברות תעודות הסל. השחקנית המובילה בתחום היתה מגדל שוקי הון, שסונדלה כל פעם ששקלה להעלות את דמי הניהול בידי מתחרה שהתחייבה שוב לדמי ניהול 0%.

 

לפני שנתיים היתה זאת אקסלנס שפעלה באופן זה, וב־2016 חברת הקרנות של מנורה היא שעשתה חיים קשים למגדל. אך בשבוע שעבר יצאה לדרך עסקה שסללה את הדרך להעלאת דמי הניהול בקרנות המחקות של מגדל שוקי הון. חברת הקרנות של מנורה תמוזג עם חברת הקרנות של אלטשולר שחם, אלא שאלטשולר לא תרכוש את הקרנות המחקות של מנורה, המנהלות נכסים בהיקף של כ־880 מיליון שקל, ואלה יועברו בתמורה סמלית (מדובר בקרנות ששווקו בדמי ניהול הפסדיים ולא ייצרו הכנסות למנורה) למגדל שוקי הון.

 

כפועל יוצא, במסגרת הגל הנוכחי העלו יותר מ־60 קרנות מחקות מתוך 260 את דמי הניהול. במגדל שוקי הון תולים תקוות בכניסה לתוקף של רפורמה המתעכבת שנים, שתהפוך את תעודות הסל לקרנות סל (תגביל את התחייבותן להשיג את תשואת המדד היוצרת סיכון למנהליהן) ותאפשר לקרנות המחקות להפוך גם הן לקרנות סל באופן שבדומה לתעודות הסל כיום יוכלו להיסחר באופן רציף ולא רק בשלב הטרום והסגירה.

 

הקרנות הגדולות שהעלו את דמי הניהול היו הראל פק"מ כספית, המנהלת נכסים בהיקף של 2.7 מיליארד שקל; מיטב אג"ח בניהול ממוקד, המנהלת נכסים בהיקף של 2.2 מיליארד שקל; מור תיק אג"ח מנוהל + 30%, המנהלת נכסים בהיקף של 1.5 מיליארד שקל; אלומות תיק מנוהל 15% המנהלת נכסים בהיקף של 1.3 מיליארד שקל; ואלומות חיסכון מדינה ללא מניות עם היקף נכסים מנוהל של 1.3 מיליארד שקל.

 

שגיא שטיין, מנהל חברת הקרנות במגדל שוקי הון שגיא שטיין, מנהל חברת הקרנות במגדל שוקי הון

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x