$
כלכלה ומדיניות

טראמפ הוציא את האיראנים למסע קניות בינלאומי

ככל שמתקרב מועד השבעתו של הנשיא האמריקאי הנבחר, מנסה איראן לסגור כמה שיותר חוזים עם חברות זרות. בסוף השבוע היא חתמה על החוזה הגדול עם ארה"ב זה 37 שנה והזמינה מכליות נפט מדרום קוריאה

דורון פסקין 22:0711.12.16

ממשלת איראן מנסה לסגור כמה שיותר עסקאות בינלאומיות לפני שהנשיא הנבחר דונלד טראמפ יגיע לבית הלבן. אף שהדוברים הרשמיים של ההנהגה האיראנית מקפידים לשדר עסקים כרגיל בכל הנוגע לכניסתו של טראמפ לתפקיד, הלחץ בטהראן גובר מיום ליום. החשש ניכר בעיקר בממשלתו של הנשיא חסן רוחאני ותומכיו במחנה המתון. מאז בחירתו של טראמפ מצויה הממשלה בבולמוס קניות, מחשש שאחרי ה־20 בינואר, יום השבעתו של טראמפ לנשיאות, תתקשה הממשלה לחתום על חוזים עם גורמים זרים.

 

בשבוע שעבר הודיעו האיראנים כי הגיעו לסיכום ראשוני עם חברת רויאל דאץ' של הבריטית־הולנדית על פיתוח שני שדות נפט גדולים בסמוך לגבול עם עיראק. האיראנים מקווים כי ההסכם עם ענקית הנפט הזו יאותת לטראמפ כי הסכם הגרעין הוא עובדה מוגמרת שאינה ניתנת לשינוי. במקביל מנהלת איראן מגעים קדחתניים עם חברות אנרגיה נוספות דוגמת טוטאל הצרפתית. בנוסף, איראן חתמה אתמול על שתי עסקאות רכש ענקיות. צי הסוחר האיראני חתם על הסכם עם חברת יונדאי הדרום קוריאנית לרכישת 10 ספינות חדשות, כולל מכליות נפט, בעסקה ששווייה נאמד ב־650 מיליון דולר. עסקה זו מעידה על כך שהאיראנים צופים צמיחה חדה בהיקף סחר החוץ, בדגש על יצוא נפט.

 

צוות בלהות מבחינת טהראן

 

גולת הכותרת של הימים האחרונים מבחינת איראן היא העסקה שעליה היא הכריזה אתמול: רכישת 80 מטוסי נוסעים מתוצרת בואינג האמריקאית בשווי כולל של כ־16.8 מיליארד דולר — העסקה המסחרית הגדולה ביותר בין ארה"ב לאיראן מאז המהפכה האיסלאמית של 1979. המו"מ על העסקה החל עם הסרת הסנקציות הבינלאומיות על איראן בתחילת השנה ועורר ביקורת נוקבת על בואינג. הסנאט אף העביר בחודש שעבר חוק שאמור לבלום את העסקה, אולם לפי הערכות ממשל אובמה צפוי לאשרה.

 

הדאגה של הנשיא רוחאני ואנשיו מכהונתו המתקרבת של טראמפ נובעת לא רק מהתחייבותו במהלך קמפיין הבחירות כי יקרע לגזרים את הסכם הגרעין, אלא גם מהכוורת שהוא בונה סביבו. שר ההגנה המיועד של טראמפ ג'יימס מאטיס היה בשנים האחרונות דובר קולני ביותר נגד מדיניות ההתפשטות של איראן וניסיונותיה להשיג נשק גרעיני. הסנאטור מייק פומפיאו שעתיד לכהן כראש סוכנות הביון CIA נחשב לאחד המבקרים החריפים של מדיניות החוץ של ממשל אובמה ובמיוחד של הסכם הגרעין עם איראן. ואם לא די בכך, בסוף השבוע דווח כי המועמד המועדף על טראמפ לתפקיד שר החוץ הוא רקס טילרסון, מנכ"ל חברת האנרגיה אקסון־מוביל. אם מינויו של טילרסון, המקורב לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין, יכול היה להתקבל בברכה בטהראן, הרי שהמועמד המוביל לשמש כסגנו, ג'ון בולטון, הוא בשורה רעה לרוחאני ואנשיו. בולטון הוא שגריר ארה"ב לשעבר באו"ם ונחשב לנץ מובהק בסוגיית איראן והסכם הגרעין. בשנים האחרונות, כשהיה מחוץ לשירות הדיפלומטי האמריקאי עסק רבות בסוגיית איראן בארגונים חוץ ממשלתיים המתנגדים למשטר האייתולות.

 

אופטימיות סעודית

 

נוכח המינויים הללו, עתידו של הסכם הגרעין הפך נושא מדובר בתקשורת האמריקאית אך גם במזרח התיכון. ההערכות במערב וכן גם בעולם הערבי היא שממשל טראמפ לא יבטל את ההסכם אלא ינסה לאכוף אותו בקפידה, מבלי "לעצום עיניים" כפי שנהג ממשל אובמה ביחס להפרות מצד טהראן – כמו לדוגמה המשך פיתוח תוכנית הטילים הבליסטיים וההתעלמות ממגבלת ייצור המים הכבדים. מעניינת בהקשר זה היא העמדה שהביע באחרונה הנסיך הסעודי תורכי אל־פייסל לשעבר ראש המודיעין הסעודי. אף שריאד התנגדה נחרצות להסכם הגרעין הדגיש אל־פייסל כי תהיה זו טעות לבטל אותו עכשיו. אל־פייסל הביע תקווה כי ממשל טראמפ ישכיל להפוך את ההסכם לצעד ביניים לקראת השגת הסכם מקיף וטוב יותר בסוגיה האיראנית.

 

מטוס של איראן אייר מטוס של איראן אייר צילום: איי פי

הספקות סביב עתיד הסכם הגרעין בעידן טראמפ הפכו גם לכלי ניגוח פוליטי בין המחנות השונים בפוליטיקה האיראנית. המחנה השמרני בראשות המנהיג העליון עלי ח'מינאי אינו חוסך ביקורתו מהמצדדים בהסכם ובראשם רוחאני. רק באחרונה הצהיר ח'מינאי כי רוחאני מיהר מדי להתקרב למערב. המחנה השמרני ובתוכו גם משמרות המהפכה כבר הדגיש כי מבחינתו אישור הסנאט האמריקאי להארכת הסנקציות לעשר שנים היא הפרה של הסכם הגרעין. חשוב לציין כי לא רק החשדנות כלפי המערב עומדת בבסיס ההתנגדות להסכם. משמרות המהפכה שהפכו לשחקן החשוב ביותר במשק האיראני בשנות הסנקציות הבינלאומיות חוששות כי החזרה למפת ההשקעות העולמית תצמצם את ההגמוניה שלהן במשק האיראני.

 

ככלל, למרות ההצהרות על העסקאות, כמעט שנה אחרי הסרת הסנקציות הציבור האיראני מאוכזב מתוצאות הסכם הגרעין. האכזבה מחזקת את המחנה השמרני לקראת הבחירות לנשיאות שאמורות להיערך במאי 2017. כרגע נראה שהתוכניות של רוחאני לזכות בקדנציה נוספת הולכות ומתרחקות מהגשמה. עד לאחרונה רוחאני יכול היה להתגאות בייצוב שער המטבע והורדת האינפלציה מ־40% בתקופת קודמו אחמדינג'אד לכ־10% השנה. אבל, בשבועות האחרונים הריאל האיראני רשם ירידה בערכו בשבועות האחרונים ונכון להיום נסחר סביב 40,000 ריאל לדולר. אחד ההסברים לירידת ערך המטבע הוא החשש בשוק האיראני מהצפוי בהמשך — קרי אפשרות לביטול הסכם הגרעין בעידן טראמפ. חששות אלה מביאים לביקוש מוגבר לדולר. הסבר נוסף הוא שהמטבע משלם עתה את מחיר הסנקציות ומחירו הנמוך של הנפט. הבנק המרכזי של איראן שבעבר הזרים דולרים לשוק כדי לנסות ולתמוך בשער המטבע אינו יכול או אינו רוצה עתה לחזור על אותה מדיניות. מגמה זו צפויה להימשך ככל הנראה אל תוך 2017. בזמן הבחירות האינפלציה צפויה לטפס לרמה של 13% – 15% בחישוב שנתי, וזה תרחיש שממנו רוחאני ינסה להימנע בכל מחיר.

 

הכותב הנו מנהל חברת קונקורד המזה"ת www.concordmena.com  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x