שוק המניות האמריקאי אוהב את טראמפ
מאז נבחר טראמפ לנשיאות שוברים כל המדדים המובילים בארה"ב שיאים חדשים. אבל חוסר היציבות באיחוד האירופי והעליות בתשואות האג"ח הממשלתיות מאיימים להרוס את החגיגה
הנשיא הנבחר של ארה"ב דונלד טראמפ טרם נכנס לבית הלבן, אבל שוק ההון מקבל בברכה את צעדיו המתוכננים. מאז בחירתו של טראמפ לנשיאות ב־8 בנובמבר, רשמו מדדי המניות בארה"ב עלייה מצטברת של 3%, ושלושת המדדים העיקריים – דאו ג'ונס, נאסד"ק ו־S&P 500 – רשמו שיאים חדשים. ביום המסחר ביום שני חלקו שלושת המדדים המובילים ומדד ראסל 2000 גורל משותף שלא נראה מאז 1999: כל אחד מהם רשם שיא של כל הזמנים באותו היום. אתמול, בפתיחת המסחר, חצה לראשונה מדד דאו ג'ונס את רף 19 אלף הנקודות.
- מנפחים שווי: היקף הרכישות העצמיות בארה"ב יזנק ב-30% ב-2017
- טראמפ הציג את תוכנית 100 הימים: "נפרוש מהסכם הסחר הטרנס-פסיפי"
- הדלת האחורית להסכמי סחר: אמו הסקוטית העריצה את המלכה וטראמפ יקבל הזמנה לארמון
צעדיו של טראמפ מתפרשים בצורה אוהדת. שלשום פרסם טראמפ סרטון שבו הוא מפרט את הצעדים שינקוט ביומו הראשון לתפקיד. הצעד המשמעותי ביותר שעליו דיבר הוא בתחום המסים. שיעור מס שמשלמות החברות בארה"ב מתקרב ל־40%. אם מס החברות יירד כפי שמתכנן טראמפ, הדבר יתורגם ישירות לשורת הרווח של החברות. נושא נוסף עליו דיבר טראמפ ברחבה הוא פרישה מהסכם השותפות הטרנס־פסיפית, הסכם סחר שעליו חתומות 12 מדינות. טראמפ אמר כי הוא יחליף את ההסכם בהסכמים בילטרליים שיושגו במשא ומתן, ושלדבריו "יביאו עבודות ותעשייה חזרה לשטח ארה"ב". טראמפ אמר כי הוא יבטל הגבלות על ייצור אנרגיה בארה"ב, מהלך שלדבריו ייצור מיליוני משרות בשכר גבוה.
כמו כן טראמפ התייחס כי דרך עיקרית שלו לחזק את הצמיחה של ארה"ב היא באמצעות השקעה נרחבת בתשתיות במדינה. "אנחנו נבנה מחדש את הכבישים המהירים שלנו, את הגשרים, המנהרות, נמלי התעופה, בתי הספר ובתי החולים", אמר טראמפ בנאום הניצחון שלו.
שינוי כיוון: מטכנולוגיה לתעשייה ואנרגיה
הצהרה על מדיניות זו הביאה לזינוק במניות התעשייה המסורתית, הסחורות והאנרגיה. אלו אותם תחומים שדווקא סבלו בשנה האחרונה, והשתרכו מאחורי מניות הטכנולוגיה, דוגמת גוגל ופייסבוק, שהובילו את העליות.
מדובר בשינוי תפיסה. בשנים האחרונות מניות התעשייה המסורתית ירדו בשל תחרות עזה מצד מדינות עם כוח עבודה זול כמו סין ומניות חברות האנרגיה והכרייה בשל ירידת מחירים. מניות כריית הפחם סבלו ממדיניות ממשלתית שעודדה מעבר לאנרגיה ירוקה. דבריו של טראמפ על מתן עדיפות לתוצרת האמריקאית, וכמו כן עידוד השימוש בפחם, העניקו תקווה למניות אלו.
חברת נאקו (Nacco), למשל, העוסקת בכריית פחם, עלתה ב־18% מאז בחירתו של טראמפ, וטיפסה לשיא של ארבע שנים. חברת הגז צ'יסאפיק (Chesapeake), שהיתה על סף חדלות פירעון בפברואר האחרון על רקע צניחת מחירי האנרגיה, טיפסה מאז הבחירות ב־16%. מניית חברת הכרייה ריו טינטו (Rio tinto) טיפסה בכ־18% מאז הבחירות בשל עליית מחירי הסחורות. כך גם מניית הציוד הכבד קאטרפילר שטיפסה מאז הבחירות בארה"ב בכ־10%, ומניית יצרנית הטרקטורים ג'ון דיר (John Deere) הוסיפה 3%. חברות הצמ"ה (ציוד מכני הנדסי) עלו על רקע הצפי כי בניית התשתיות תדרוש שימוש נרחב בציוד הנדסי.
תחום נוסף שנהנה מעליות הוא הפיננסים, זאת בעיקר בשל עליית התשואות והצפי לעליית הריבית. תעשיית הפיננסים המתפרנסת מהפרשים בין הלוואות לפיקדונות מפיקה רווחים גבוהים יותר בסביבות ריביות גבוהות. מניית בנק אוף אמריקה למשל, רשמה עלייה של 20% מאז הבחירות. מניית הענק הפיננסי גולדמן זאקס הוסיפה 10% מאז הבחירות.
תעשייה נוספת שדחפה את וול סטריט לשיאים היא תעשיית התרופות, שהיתה מוקד להתקפות במהלך הקמפיין של הילרי קלינטון. קלינטון הצהירה כי תילחם במחירי התרופות, וגרמה לירידה במניות הפארמה בשנה האחרונה. מאז הבחירות מגזר זה רשם עליות, אך מדודות. פייזר לדוגמה הוסיפה 3% מאז הבחירות.מנגד, המניות שהובילו את העליות בשנה האחרונה לא הצטרפו למגמה. גוגל ירדה מאז הבחירות ב־1%, פייסבוק ואמזון נחלשו בשיעור דומה.
סכנות רבות יכולות להרוס את חגיגת העליות
מה שיכול לשבור את האידיליה בין שוקי המניות של וול סטריט וטראמפ נמצא ממש מעבר לפינה. הסיבה הראשונה שעלולה לערער את השווקים היא איטליה. בעוד פחות משלושה שבועות, ב־4 בדצמבר, צפוי להתקיים באיטליה משאל עם בנוגע לרפורמה שהציע ראש הממשלה מתאו רנצי לצמצום כוחו של הסנאט ולהעברת סמכויות מהמחוזות לממשלה. לכאורה, עניין פוליטי, ולא כלכלי. אלא שהפסד של רנצי עלול להתפרש כהצבעת אי אמון של העם האיטלקי בראש הממשלה רנצי וניצחון למפלגת האופוזיציה "תנועת חמשת הכוכבים" של הקומיקאי והקומוניסט לשעבר בפה גרילו. המפלגה חזרה והזהירה את הבוחרים כי הרפורמות שרנצי מבקש יעניקו לו כוח רב מדי. במקביל היא קוראת לעזיבת גוש היורו. רנצי הצהיר כי יתפטר אם יפסיד במשאל העם.
כל זה קורה על רקע מצבה הכלכלי הרעוע של איטליה: אבטלה גבוהה, יחס חוב־תוצר של 132% ומרמור גובר והולך בקרב מעמד הביניים. הפסד של רנצי עלול להעניק מכה נוספת יציבותו של גוש הירו, ולדחוף מדינות נוספות באירופה לצאת המאיחוד, בהמשך לבריטניה, שבה התומכים ביציאה נצחו במשאל העם שהתקיים ביוני האחרון.
סיכון נוסף לשוק המניות נמצא בעליית התשואות בשוק האג"ח הממשלתיות.
בעוד שוק המניות עולה על רקע ניצחונו של טראמפ, איגרות החוב של ממשלת ארה"ב לעשר שנים רשמו ירידות חדות. קיים יחס הפוך בין מחיר אג"ח לתשואה שלה, וכשהמחירי האיגרות עולים, התשואות יורדות. מאז הבחירות זינקו התשואות על איגרות חוב של ממשלת ארה"ב לעשר שנים מרמה של 1.8% לשיעור של 2.3%. בימים האחרונים העלייה בתשואות התמתנה, אולם בראייה רחבה מדובר על עלייה מצטברת של 0.5% בתשואת האג"ח לעשר שנים. שינוי זה נחשב למשמעותי עבור אג"ח ממשלתיות, בוודאי אם מסתכלים על השינוי המצטבר מתחילת יולי, אז נסחרו אג"ח אלו בתשואה של 1.36% – שפל של כל הזמנים. עליית התשואות נגרמת בשל התוכניות הכלכליות של טראמפ (השקעה בתשתיות וקיצוץ במסים) שעשויות להגדיל את הגירעון הממשלתי במידה ניכרת ולעודד אינפלציה.
עליית תשואות האג"ח מהווה סכנה של ממש לשוק המניות ועלולה לשנות את המשוואה שלה התרגל השוק בתשע השנים האחרונות. בסביבת הריבית האפסית, שוקי המניות והנדל"ן פרחו זאת בשני אופנים עיקריים. האחד בתחום האלטרנטיבה של המשקיעים. כל עוד הריבית היתה אפסית ובעקבותיה גם תשואת האג"ח הממשלתיות היתה נמוכה, המשקיעים העדיפו לקחת את הסיכון במניות ובנדל"ן.
האופן השני שהריבית השפיעה על השוק הוא בעלויות המימון של החברות. רוב החברות הגדולות בוול סטריט ניצלו את עלויות המימון הנמוכות בשביל לגייס חוב זול. חוב זה אפשר להן לחלק דיבידנדים, וכן לבצע רכישה חוזרת על מניותיהן. רכישה זו בפני עצמה יצרה ביקוש למניות, ותמכה בשוק המניות בכללותו. עליית התשואות גוררת כעת צפי לעליית הריבית בדצמבר הקרוב. וכל אלו עלולות לפגוע במאזני חברות שגייסו חוב כדי לקנות מניות, ולהסיט כספים משוק המניות והשקעות סולידיות באג"ח.