בלעדי לכלכליסט
סולבר שנרכשה בחצי מיליארד שקל, נמכרה ב־3 מיליון שקל
קואופרטיב המזון האמריקאי CHS מכר את יצרנית מוצרי הסויה לשמעון בר־קמה וניר פלס, מבעלי המניות בחברת המזון אשבל. הרוכשים מתכוונים לבצע התייעלות בחברה. הסיבה העיקרית למחיקת הערך היא חיסול הפעילות הרווחית ביותר בשל ריקול
חמש שנים אחרי שרכש את חברת המזון סולבר ב־133 מיליון דולר (500 מיליון שקל), קואופרטיב המזון האמריקאי CHS מכר את הפעילות ב־3-2 מיליון שקל בלבד. כך נודע ל"כלכליסט". הרוכשים הם שמעון בר־קמה (62), מנכ"ל בלופניקס לשעבר ובעבר בכיר בסולתם, וניר פלס, ששימש כסמנכ"ל הכספים של בלופניקס ושל חברת הביומד אלקוברה. השניים הם בעלי מניות בחברת המזון אשבל מזון פונקציונלי, שמתמחה בפיתוח מוצרים ללא גלוטן. את הרוכשים ליוו בעסקה עו"ד אסף תומר ועו"ד קורל מיטרני ממשרד תומר ושות'.
החברה, שעוסקת במיצוי חלבונים מפולי סויה המשמשים את תעשיית המזון לבני אדם, תעשיית המזון לבעלי החיים וייצור שמן סויה, נמכרה עם 29 מיליון דולר בקופתה אך עם התחייבויות של 50 מיליון דולר ו־20 מיליון דולר גירעון בהון החוזר. על פי ההערכות, במקרה של רווחים עתידיים תקבל CHS, שלא דיווחה על העסקה מאחר שהיא זניחה מבחינתה, סכום נוסף של מיליוני שקלים בודדים. החברה מעסיקה במפעל באשדוד 110 עובדים ול"כלכליסט" נודע כי הרוכשים מתכוונים להוביל הליך התייעלות בחברה וכי הם מאמינים שבניהול נכון ניתן להבריא אותה. המנכ"ל רן עמיר צפוי להישאר בתפקידו.
מכירת סולבר (ששמה שונה ל־CHS ישראל לאחר הרכישה) היא אחת מהשמדות הערך הגדולות ביותר שהיו בישראל. תאגיד הענק רכש את סולבר מקיבוץ חצור, חברת מבטח שמיר וקרן פימי ב־2011. המחיר, 133 מיליון דולר במזומן, היווה פרמיה של 120% על שווי החברה בבורסת ת"א, שנמחקה מהמסחר עם השלמת הרכישה.
במאי 2013 מחקה CHS כ־75 מיליון דולר מההשקעה בשל ריקול סחורה שנמכרה ללקוחות סולבר. המהלך לווה בחיסול הפעילות הרווחית של החברה שהיתה אחראית גם לשווי הגבוה שבו נמכרה – ייצור חלבוני סויה לתעשיית המזון והבשר. הריקול התבצע בחלק ממוצריה בתחום חלבוני הסויה, שיוצרו במפעל סולבר באשדוד, לאחר שלקוח דיווח כי התגלו במוצרים חיידקי סלמונלה. בתגובה לקוחות רבים עזבו את החברה והפעילות קרסה.
מאז נשארה החברה עם פעילות של מכירת מזון לבעלי חיים ושמן סויה בשוק המקומי בלבד. פעילות זו תלוייה במחירי הסחורות וחשופה לתחרות גדולה מחו"ל. לפני שנה וחצי החליטה CHS להעמיד את הפעילות למכירה ושכרה לשם כך את פועלים שוקי הון, שפעילות הבנקאות להשקעות שלה מנוהלת על ידי ערן זק. למרות מחזורי המכירות הגבוהים של החברה, שעל פי הערכות עומדים על כ־100 מיליון שקל, לא נמצאו רוכשים לפעילות. "החברה היתה בשוק ואין אחד שלא בחן אותה. אנחנו בדקנו אותה והבנו שאין לה יתרון תחרותיות מול הייבוא מחו"ל. אין לחברה לאן לצמוח מבחינת הרווחיות וכשאין פוטנציאל השבחה, העסקה לא מעניינת עבור קרן השקעות", אמר אתמול מנהל של קרן השקעות גדולה ל"כלכליסט".
מטעם הרוכשים נמסר כי "החברה תמשיך לעמוד בהתחייבויותיה ובאספקת צבר ההזמנות קדימה, תוך המשך העסקת עובדי המפעלים. בימים אלו החברה נמצאת באישור סופי של שמה לצורך מיתוג מחדש".