$
בורסת ת"א

בלי דיבידנדים: מה שישרוטל מרוויחה באילת - נשאר באילת

כלכלני מידרוג אוהבים את העובדה שבישרוטל מעולם לא חילקו דיבידנד - והעניקו לחברה דירוג A1. זאת, למרות הפגיעות של ענף המלונאות לאירועים ביטחוניים והעסקת עובדים זרים. מניית החברה זינקה ב-59% מתחילת השנה

גיל קליאן 11:2119.10.16

מידרוג פירסמה היום (ד') דירוג ראשוני לרשת המלונות ישרוטל לקראת גיוס אג"ח ראשון של החברה בסך 200 מיליון שקל. מידרוג העניקה לחברת המלונות את הדירוג A1 באופק יציב (מה שמכניס את החברה לקטגוריה הנמוכה ביותר מקרב דירוגי ה-A של מידרוג). ישרוטל נסחרת כיום לפי שווי של 1.4 מיליארד שקל, והיא נשלטת על ידי משפחת לואיס שמחזיקה כ-90% ממניות החברה. מניית החברה עלתה ב-59% מתחילת השנה.

 

ישרוטל נבדלת משאר חברות בתי המלון שנסחרות בבורסה המקומית בכך שיש לה חשיפה גבוהה לאילת וים המלח. אותה חשיפה פועלת לפעמים לטובת החברה ולפעמים לרעתה - כך למשל במהלך מבצע "צוק איתן" נפגעה החברה פחות לעומת מתחרותיה, כאשר התפוסה באילת וים המלח כמעט לא נפגעה לאורך הלחימה בעזה. באותו זמן נפגעה משמעותית התפוסה בתל אביב ובירושלים. מצד שני, אירוע בטחוני באילת יכול לפגוע בישרוטל יותר ממתחרותיה. לצד ישרוטל, נסחרות בבורסה המקומית גם מלונות דן, מלונות הכשרה המפעילה את המותג רימונים, ונץ מלונות השותפה עם אפריקה מלונות במותגים קראון פלאזה ונוספים. רשת המלונות הגדולה בישראל - פתאל - אינה נסחרת בבורסה.

מה דעתך על מניית ישרוטל:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

כלכלני מידרוג מציינים את החשיפה לאילת כגורם שלילי בדירוג - אבל מציינים במקביל כי תוכניות ההתרחבות של ישרוטל למלונות מחוץ לאילת וים המלח יקטינו את הסיכון. כיום 78% מהחדרים של ישרוטל נמצאים באילת או ים המלח, כאשר שיעור זה צפוי לרדת ל-66% עד 2020.

 

סך החדרים הנמצאים תחת ניהולה של ישרוטל עומד על 3,820. מלונות בצנרת הייזום של החברה - מלון "אורינט" הממוקם במושבה הגרמנית בירושלים וצפוי להיפתח לקראת אפריל 2017, בן יהיו 250 חדרים. בנוסף, החברה בונה מלון בצפון רחוב הירקון בתל אביב בן כ-150 חדרים (ישרוטל תחזיק 50% מהבעלות על המלון) אשר אמור להיפתח לקראת שנת 2019. בנוסף, בשנת 2020 צפויה החברה לפתוח מלון נוסף ביפו של 125 חדרים בבניין לשימור, וכן באפריל 2017 לפתוח מלון נוסף בהרצליה בו 160 חדרים.

 

מלון בראשית של ישרוטל מלון בראשית של ישרוטל צילום: ישרוטל

 

הכלכלנים מציינים גם כי לצד פעילות בתי המלון, יוזמת החברה גם יחידות נדל"ן למגורים. כך למשל בפרויקט החברה בירושלים שם היא בונה גם 11 יחידות דיור, ומכרה כבר 5 מהן. מיקום המלון החדש בירושלים הוא במרחק של 4 ק"מ מהכותל המערבי, ו-1.5 ק"מ ממתחם ממילא.

 

לצד הסיכונים הביחוניים הברורים בענף התיירות, הכלכלנים מציינים עוד כמה גורמי סיכון כמו היכולת למשוך ושמר כוח אדם "מיוחד" כמו טבחים ומטפלים. כמו כן מציינים שם חשיפה למהלכים רגולטוריים כמו העלאת שכר מינימום והיטלים על העסקת עובדים זרים ומסתננים (סיכון שנמצא במגמת ירידה עם מעבר הרשת להעסקת עובדים ירדנים), חשיפה לשינויי מטבע, וכן סיכון הנובע מעצם תפיסת החופשה בבית המלון כמוצר מותרות - שהביקוש לו יורד בזמני מיתון.

 

לצד הסיכונים ציינו במידרוג לחיוב את מדיניות המינוף השמרנית של ישרוטל, את העובדה כי החברה לא חילקה מעולם דיבידנד ולא צפויה לחלק דיבידנדים בזמן הקרוב, ואת הוותק של ההנהלה, שמרביתה מועסקת בחברה מעל 20 שנים, ועסקה במגוון תפקידים בתוך החברה. כלכלני מידרוג מעריכים כי ישרוטל תוכל לשמור על תפוסה ממוצעת של 70% בשנים הקרובות, גם בשקלול הסבירות הגבוהה לאירועים ביטחוניים נוספים.

 

כמו כן מעריכה מידרוג כי הרשת תצליח לשמור על EBITDA של 16%-17% מההכנסות בשנים הקרובות - למרות תוכניות נרחבות לשיפוצים והשקות חדשות. במידרוג מציינים לטובה גם את בעלי השליטה, משפחת לואיס, וכותבים כי "ברמת בעלי השליטה של החברה, המוחזקת על ידי משפחת לואיס, חשוב לציין את חופש הפעולה לתפעול, ניהול וקביעת אסטרטגיית החברה על ידי ההנהלה. בנוסף, עומק ההנהלה מסייע להקטין את התלות באנשי מפתח לצורך המשך התפתחות החברה. כמו כן, כפי שצוין, החברה לא חילקה עד כה דיבידנדים ואין תכניות לחלוקה בטווח הקצר, בהתאם לעדכון שניתן על ידי החברה".

 

מלון כרמים של ישרוטל מלון כרמים של ישרוטל צילום: אסף פינצ'וק

בטל שלח
    לכל התגובות
    x