$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

דירקטוריון הבורסה פועל להדחת היו"ר אמנון נויבך

כמחצית מחברי דירקטוריון קיימו בימים האחרונים שיחות להזנקת מהלך להדחת היו"ר. לטענתם, נויבך אינו מתאים להוביל את הבורסה במשבר: "שיטות העבודה מימיו עם שמעון פרס מתאימות אולי לפוליטיקה של שנות השמונים, לא למגזר העסקי היום"

גולן חזני ורחלי בינדמן 06:4913.10.16

דירקטוריון הבורסה מציב מול היו"ר אמנון נויבך חזית שעשויה להסתיים בהדחתו. ל"כלכליסט" נודע כי כמה מחברי הדירקטוריון קיימו בימים האחרונים שיחות פנימיות להזנקת מהלך שנועד להביא להדחת נויבך מתפקידו.

 

לטענת אותם דירקטורים, נויבך איננו האיש המתאים להוביל את הבורסה כעת, משום שאינו מצליח לקדם אף עניין מבין הנושאים הבוערים שעל סדר היום — החל במצוקת הסחירות בבורסה, דרך פתרון הקונפליקט מול ועד העובדים וכלה בשיתוף הפעולה עם נאסד"ק.

 

נויבך אמנם התחזק בשבועות האחרונים, עם הודעת הפרישה של מנכ"ל הבורסה יוסי ביינארט על רקע מחלה. אולם בשיחות פנימיות טענו אותם דירקטורים כי עזיבתה של גל לנדאו יערי, שהחליפה זמנית את ביינארט, היתה הקש ששבר את גב הגמל. לדבריהם, אי־היכולת של נויבך לעבוד מולה מוכיחה כי הוא לא מסוגל לעבוד עם גורם יותר מקצועי ממנו. ביינארט קידם את גל לנדאו יערי למשנה למנכ"ל בנובמבר 2015, לאחר שביולי 2014 גייס אותה כסמנכ"לית בכירה וכמנהלת סיכונים ראשית של הבורסה. קודם לכן כיהנה כמנהלת מחלקת התכנון של קבוצת הבינלאומי.

 

נויבך לא בלט בתפקידים בכירים במשק טרם מינויו ליו"ר. בשנות השמונים הוא כיהן בתפקידים בכירים בשירות המדינה, בראשם היועץ הכלכלי לשמעון פרס, ראש הממשלה דאז, דירקטור בבזק, הציר הכלכלי של ישראל בוושינגטון ובהמשך יו"ר פלאפון. בשנים שקדמו למינויו שימש יועץ כלכלי עצמאי ודירקטור בחברות, בהן איי.די.איי ביטוח של משפחת שנידמן.

 

"הדירקטוריון איבד את האמון בו", אומר דירקטור בבורסה. "שיטות העבודה עם שמעון פרס מתאימות אולי לפוליטיקה של שנות השמונים, לא למגזר העסקי של היום. ההתנהלות שלו בעייתית וגל העזיבות מראה שהבעיה חמורה ומתחילה בו. אין לו שום כישורים ויכולת להנהיג את הבורסה וטוב יעשה אם יעזוב בעצמו ויאפשר יציאה לדרך חדשה עם הנהגה חדשה".

 

דירקטוריון הבורסה מורכב מ־16 דירקטורים: היו"ר, המנכ"ל, שבעה נציגים של ברוקרים (בנקים ובתי השקעות), נציג של משרד האוצר ונציג של בנק ישראל וכן חמישה דירקטורים בלתי תלויים. הדירקטורים שמגבשים את המהלך הנוכחי טוענים כי נויבך, שעומד בראש הוועדה לאיתור מנכ"ל חדש לבורסה, חותר למנות גורם שיהיה כפוף לו ועושה דברו. לטענתם, יש לקדם ועדת איתור בהרכב אחר, שתבחר גם יו"ר לבורסה במקרה שנויבך אכן יודח. נכון להיום, חברים בוועדת האיתור נציג הבנק הבינלאומי יורם סירקיס, נציג אי.בי.אי ג'וליאן אסוס וכן שלושה דירקטורים חיצוניים, בהם יואב שלוש.

 

ניסה להדיח את ביינארט

 

לפני חודש חשף "כלכליסט" כי לראשונה זה 30 שנה, הבורסה צפויה לסיים את שנת 2016 בהפסד. הסיבות: המשך הירידה במחזורי המסחר שמהם נגזרות העמלות שלה והכישלון של הנהלתה לאתר מקורות הכנסה חלופיים. נויבך לא סבור שיש לו חלק באחריות לתוצאות הללו והוא תולה במידה רבה את האשמה ברגולטור שהבורסה כפופה לו — רשות ני"ע שבראשה עומד פרופ' שמואל האוזר. זאת, חרף פעולותיו של האוזר בשנים האחרונות להקל על החברות הנסחרות בה. האוזר הוא שהביא את נויבך וביינארט לבורסה לפני כשלוש שנים.

 

כך, למשל, התגלעה מחלוקת בין רשות ני"ע להנהלת הבורסה בנוגע ליוזמה של ביינארט למסחר כפוי במניות של חברות זרות הנסחרות בבורסות בחו"ל, ללא רישום כפול. האוזר קבר את היוזמה כשקבע שווי מינימלי של 100 מיליארד דולר לחברות שניתן יהיה לסחור בהן כך.

 

מהלך נוסף שיזם נויבך כשל וערער את מעמדו. נויבך ניסה לגבש רוב בדירקטוריון להדחת ביינארט, לאחר שהם התקשו לחלק ביניהם סמכויות ולא ראו עין בעין לגבי מתווה להבראת הבורסה. ההדחה כשלה, בין היתר בסיוע האוזר.

 

לפני כמה שבועות התקשר נויבך בהסכם מול נאסד"ק לקבלת סיוע בהכנת תוכנית אסטרטגית לשיפור מצב הבורסה ולאיתור מקורות הכנסה. בבורסה לא חשפו את התשלום הכרוך בהתקשרות.

 

גם בקרב העובדים יש לובי להדחת נויבך, שמגלה קו תקיף מול הוועד. בשיחה שקיים בספטמבר עם יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן הבהיר נויבך כי לבורסה אין אמצעים להמשיך להעניק ל־200 עובדיה את תנאי השכר המופלגים שלהם הם זכאים, הכוללים תוספת שכר שנתית של 6% ובונוסים לא תלויי ביצועים.

 

האוזר יושב על הגדר

 

האוזר, שמעודכן בפרטי המהלך המתגבש, יכול מתוקף סמכותו להדיח את היו"ר. אלא שהוא לא מעוניין כעת בטלטלה בבורסה שמחפשת מנכ"ל, ומטיל ספק ביכולת של יו"ר חדש לשנות את מצבה, ולפיכך לא מתערב. ההתפתחויות משחקות לידי ועד העובדים והבנקים, שזוממים להפיל את החקיקה שהאוזר מנסה להעביר לשינוי מבנה הבורסה ולהפיכתה לגוף למטרות רווח.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x