$
בורסת ת"א

קסם הופכת לדומיננטית באקסלנס

למעבר פעילות הגמל מבית ההשקעות לבעלת השליטה הפניקס יש השלכות מרחיקות לכת

רחלי בינדמן 11:5629.09.16

כמה תובנות על המהלך הדרמטי שהולך לעבור על אקסלנס בעקבות החלטת הפניקס למזג לתוכה את פעילות הגמל של בית ההשקעות:

 

המותג דועך: 'אקסלנס נשואה' - רבים יסכימו עם הטענה כי השם הזה, מיתולוגי כמעט בעולם הפיננסים, מזוהה במידה רבה עם תעשיית בתי ההשקעות וניהול כסף. תחת ידי הזהב של רוני בירם וגיל דויטש אקסלנס היה סוג של בונבונירה.

 

שני ה'כרישים' הללו השכילו לרכוש אחרי רפורמת בכר פעילות גמל משמעותית מהמערכת הבנקאית, להזניק את דמי הניהול ולהפוך למערכת משומנת של רווחים. יחד עם השותפים בקסם (ובהם רוי רגב ואבנר חדד), היו בין הראשונים לזהות את הפוטנציאל של ענף תעודות הסל ולהפוך למובילים בתחום. הגמל ותעודות הסל היו לב ליבה של אקסלנס והסיבה המרכזית לרכישתה במחיר מפולפל על ידי יצחק תשובה.

 

ללא הגמל, אפשר לשנות את שם החברה לקסם: מאז שמכרו בירם ודויטש את השליטה עברו הרבה מים בנהר, רפורמות שחתכו את דמי הניהול בגמל ותחרות שהלכה וגדלה בתחום ושחקה את דמי הניהול. אם בעבר הגמל תרם כשליש ויותר מהרווח של אקסלנס היום הוא תורם כ-10% מהרווח כאשר חברת תעודות הסל השתלטה לחלוטין על שורת הרווח עם מעל 50% ממנו.

 

אלא שהמדינה העניקה לענף הגמל הדועך קלף כניסה חזרה, בדמות שתי רפורמות גדולות שיחיו את ענף הגמל - חיסכון לכל ילד ומוצר הגמל להשקעה. חברת קסם בניהולו של אבנר חדד מתנהלת היום כסוג של פלנטה נפרדת בתוך אקסלנס.  

 

 

אבנר חדד אבנר חדד צילום: תומי הרפז

 

בסופו של דבר הבייבי האמיתי של דנינו באקסלנס היה פעילות הגמל והוא תלה בה תקוות גדולות. לצד הגמל ישנה כמובן פעילות קרנות, אך בשנים האחרונות היא סובלת מנטישה כבדה של כספים, רווחיות מצמטקת על רקע תחרות כבדה ותשואות חלשות - תחום הקרנות תורם כ-6% בלבד מהרווח של אקסלנס.

 

גם פעילות התיקים שהייתה בעבר דומיננטית לא נהנת מרווחיות גבוהה ומתמודדת עם אתגרים כבדים ותחרות הן מצד פוליסות החיסכון של חברות הביטוח והן מצד הגמל להשקעה שיצא לדרך. בפירוש, אובדן הגמל הוא מכה לאקסלנס. אקסלנס מנהלת היום 23 מיליארד שקלים בגמל מתוך סכום נכסים כולל של 68 מיליארד שקל (מתוכם 28 מיליארד שקל בתעודות סל ועוד 18 מיליארד שקל בקרנות נאמנות).

 

 די לראות מה קרה לכלל פיננסים ללא פעילות גמל ולמגדל שוקי הון שהעבירה את פעילות הגמל במהלך דומה למגדל ביטוח, בתי ההשקעות החלו נחלשים לאיטם. גם הראל פיננסים ללא פעילות גמל הוא גוף שמספק תרומה זניחה לרווחיות של חברת הביטוח. אקסלנס צפויה לאבד את מקומה כבית השקעות דומיננטי.

 

עתיד המנהלים: עוזי דנינו תלה כאמור תקוות גדולות בהחייאת שוק הגמל. דנינו היה אמון על השלמת התכנית האסטרטגית לשנת 2017 יחד עם צוות ההנהלה שלו כאשר הגמל היה אלמנט מרכזי בה.

 

הוא ראה לנגד עיניו אפשרות של מכירת השליטה בהפניקס שתסיר ממנו מגבלות על רכישת נכסים של מתחרים. בעבר אף פינטז על מיזוג עם בית ההשקעות ילין לפידות. דנינו כמובן התנגד נחרצות למיזוג פעילות הגמל עם הפניקס ובראיון שנתנה לאחרונה מעיין כהן, המשנה שלו, היא אמרה שאינה רואה סיבה למיזוג שכזה.

 

מדובר כמובן באכזבה עבור המנכ"ל דנינו אך ספק אם נראה אותו משאיר את המפתחות בקרוב. הוא צפוי לבלוע את הגלולה המרה בשלב ראשון. עם זאת, לא מן הנמנע כי בשלב מאוחר יותר אם ימצא הזדמנות אחרת בשוק הוא יבחר ללכת. הדבר תלוי במידה רבה בתכנית של הפניקס לגבי אקסלנס ואם יש כוונה למכור את נכסיה הנותרים בחתיכות, דבר שלא ידוע בשלב זה.

 

תחת דנינו תיוותר פעילות הקרנות, התיקים והברוקראז', והוא צפוי לעבוד לצידו של אבנר חדד, מנכ"ל קסם שכמובן יהפוך דומיננטי עוד יותר. לגבי יתר המנהלים, בהפניקס משדרים שאין שום כוונה לבצע שינויים או אפילו לפטר עובדים. עם זאת, קשה לראות איך יתמודדו המנהלים עם כפל התפקידים שימצאו בהפניקס. כך למשל, לא ברור מה יעלה בגורלו של מנהל ההשקעות הראשי רונן מטמון שכעת יצטרך להצטרף למערך ההשקעות של הפניקס תחת רועי יקיר.

 

 

עוזי דנינו עוזי דנינו צילום: נמרוד גליקמן

בטל שלח
    לכל התגובות
    x