$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

הבנקים מינו את רגינה אונגר לבדוק את נגב קרמיקה

אונגר תבדוק את יכולת הפרעון של החברה והטיפול בחוב הבנקאי. בכיר במערכת הבנקאית: "החברה הרוויחה ביושר את העובדה שלא סומכים עליה. חוות דעת אובייקטיבית הכרחית, כדי לדעת אם היא חדלת פירעון"

גולן חזני 07:0725.09.16

לב לבייב נמצא בעיצומו של הסדר חוב עם הגופים המוסדיים באפריקה ישראל, אבל גלי הכאוס בחברה־הבת אפריקה תעשיות, או נכון יותר בחברה־הנכדה נגב קרמיקה, עדיין ממשיכים להטריד את בעל השליטה.

 

תמליץ לבנקים איך להתמודד

 

ל"כלכליסט" נודע כי מספר בנקים מינו את רגינה אונגר לבקר את נגב קרמיקה ולבדוק את יכולת הפירעון של החברה ואת הפעולות שנעשו בה בשנים האחרונות. אונגר תבדוק אם נעשו פעולות כספיות לא חוקיות שהשפיעו על מצבה הפיננסי, מעבר לאלה שכבר התגלו בחקירות של המנכ"ל לשעבר אבי מוטולה. אונגר תתבקש להמליץ לבנקים איך להתמודד עם החוב של נגב קרמיקה לבנקים בהיקף של 600 מיליון שקל — מרביתו לבנק הפועלים. ככל הנראה מדובר בפעולה לקראת הסדר חוב של החברה או אפשרות של השתלטות הבנקים על אפריקה תעשיות.

 

מנכ"ל נגב קרמיקה לשעבר אבי מוטולה מנכ"ל נגב קרמיקה לשעבר אבי מוטולה צילום: אוראל כהן

 

אונגר, שלפני כשלושה חודשים היתה מועמדת לדירקטורית בבנק לאומי, מכהנת כיום כדירקטורית בצים מטעם מחזיקי האג"ח של החברה וכן כדירקטורית בחברה הממשלתית רפאל. בנוסף, היא מרצה בקורסי הכשרה בתחום ובאוניברסיטת תל אביב במשך שנים רבות. בעבר שימשה אונגר משנה למנכ"ל וסמנכ"לית כספים בשרם פודים גרופ שקרסה, ומנכ"לית בקמן אחזקות שקרסה גם היא.

 

"אונגר תעשה הערכת מצב לגבי החוב על בסיס נתונים אמיתיים. החברה הרוויחה ביושר את העובדה שלא סומכים עליה", אמר ל"כלכליסט" גורם בכיר במערכת הבנקאית. "נכון שהמנכ"ל שסרח (מוטולה — ג"ח) כבר לא שם, אבל חוות דעת אובייקטיבית היא הכרחית, כדי לדעת אם החברה היא חדלת פירעון. לחברות שמגיעות לאזור חדלות הפירעון יש נטייה ליפות דו"חות, ותפקידה של אונגר יהיה להביא תמונת מצב אמיתית".

 

במרץ 2015 הודיעה החברה על פיטורי מוטולה, וימים ספורים לאחר מכן התברר כי תלונה של עובד בחברה הובילה לבדיקה שהעלתה אי־סדרים כספיים חמורים בדרך רישום ההכנסות, האשראי ללקוחות והמלאי, שחייבו את החברה לערוך את דו"חותיה מחדש וחשפו אותה לתביעות ייצוגיות. הגילוי הוביל לפיטורים של בכירים נוספים בחברה ולחקירתם באזהרה של מוטולה ונוספים ברשות ני"ע, בחשד לביצוע עבירות של קבלת דבר במרמה, רישום כוזב במסמכי תאגיד, שיבוש מהלכי משפט, מרמה והפרת אמונים, ועבירות מנהלים ודיווח בכוונה להטעות משקיעים. ביולי האחרון התפטר גם מחליפו של מוטולה, עומרי לוטן, בעקבות חילוקי דעות בינו לבין מנכ"ל אפריקה תעשיות יקי ודמני, סביב תוכנית ההתייעלות לחברה.

 

מחיר המניה צנח ב־70%

 

מאז הפרשה איבדה המניה כ־70% מערכה, והיא משקפת לחברה שווי של 170 מיליון שקל. לחברה יש הפסד מצטבר של כרבע מיליארד שקל, ובתום המחצית הראשונה של השנה סיכמה אפריקה תעשיות בהפסד של 57 מיליון שקל, אחרי הפסד שנתי של 159 מיליון שקל בסיכום 2015, שהצטרף להפסד שנתי של 79 מיליון שקל שהציגה ב־2014.

 

הונה העצמי של אפריקה תעשיות התכווץ ל־110 מיליון שקל. בדו"חות החברה מציינים רואי החשבון אי־ודאות בנוגע למימוש תוכניות ההנהלה לפירעון ההתחייבויות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x