פסגות: "מדיניות הפד מזכירה התנהלות של קבוצת כדורגל שהיא אנדרדוג"
אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי של פסגות טוען שבמקום שהפד ינסה להקדים את ההתפתחויות הכלכליות, הוא משחק בטקטיקה הגנתית בעייתית: "לאורך זמן, טקטיקה כזו תביא אותו להפסד בטוח"
הבנק המרכזי של ארה"ב, הפדרל ריזרב, הותיר אמש (ד') את שיעור הריבית ללא שינוי, ברמה של 0.25%. במסיבת העיתונאים שלאחר ההודעה אמרה יו"ר הפד ג'נט ילן כי "הגישה הזהירה היא המתאימה, בהינתן הרמה הנמוכה של האינפלציה והשיפור שעדיין נדרש בשוק התעסוקה". אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי בפסגות, אומר היום בתגובה כי "מדיניות הפד מזכירה יותר מכל התנהלות של קבוצת כדורגל שהיא אנדרדוג מובהק".
- החלטת הפד מקפיצה את מניות הנדל"ן של ת"א
- החלטת הפד מורידה את הדולר - גם מול השקל
- ילן הותירה את הריבית ללא שינוי על 0.25%; השוק מכוון את השעון לדצמבר
לדברי גרינפלד, "אמנם, במסיבת העיתונאים בדצמבר האחרון ילן אמרה את כל הדברים החשובים כמו 'ננסה להקדים את ההתפתחויות הכלכליות' (אנחנו באים לנצח) ו'אנחנו מתחשבים רק בפעילות הכלכלית ולא בשווקים' (כדורגל משחקים 90 דקות והכל יכול לקרות), אבל המציאות מלמדת שבפד לא ממש מאמינים בגישה הזו. בהודעה אמש הפד מציין בפירוש כי הוא ממתין לעדויות נוספות לכך שהכלכלה מתקדמת לכיוון הנכון. אם נחזור לאנלוגית הכדורגל, ילן משחקת בטקטיקה הגנתית וקשה כמובן להאשים אותה".
ואולם, לדברי הכלכלן מפסגות, כאשר קבוצה שבוחרת בטקטיקה כזו נקלעת לפיגור היא מוצאת את עצמה בין הפטיש לסדן. "אם ממשיכים לשמור על אותה הטקטיקה ההפסד כנראה מובטח. אם משנים טקטיקה ומנסים להבקיע שער עלולים לספוג שערים נוספים ולסיים את המשחק בתבוסה".
גרינפלד מציין כי בעוד כמה חודשים, כשהאינפלציה תחזור לאזור היעד של הפד (2%), יו"ר הפד תצטרך להחליט באיזה טקטיקה היא בוחרת כאשר העלאת הריבית עלולה להתנגש בסנטימנט פחות חיובי בשווקים לאור ההתפתחויות הפוליטיות ואי העלתה עלולה להביא את הפד במועד מאוחר יותר לרדוף אחרי האינפלציה".
בשורה תחתונה אומר גרינפלד, "נתראה שוב בעוד שלושה חודשים לסיבוב נוסף של "תעלה או לא?" כשהפעם הסיכונים (לשני הצדדים) יהיו כנראה גבוהים יותר".
עד דצמבר הרבה דברים יכולים להשתבש
לנוכח נסיון העבר, קשה להאשים את המשקיעים בסקפטיות יתר בכל הקשור לתחזיות הריבית של הפד. "עד דצמבר הרבה דברים יכולים להשתבש, בעיקר בגזרה הפוליטית בארה"ב ובאירופה, כך של"הבטחה" הזו אין שום משמעות. יתרה מכך, מתחילת השנה הפד משדר לשווקים בעיקר חוסר החלטיות", מציין בעניין זה גרינפלד, ומוסיף: "יתכן שחשוב לציין ששלושה חברי וועדה (מתוך עשרה) הצביעו נגד ההחלטה ורצו להעלות את הריבית, תופעה שלא נצפתה מאז דצמבר 2014. מצד שני, לאור חוסר ההחלטיות של חברי הפד (רוזנגרן שהצביע נגד ההחלטה נחשב עד לא מזמן בעל תפיסה יונית) יתכן שזה ממש לא חשוב".