הבנק היפני הותיר את הריבית ללא שינוי ושדרג את תכנית ההקלה הכמותית
הבנק המרכזי הותיר את שיעור הריבית ברמה של מינוס 0.1%; בנוסף, הציג תוכנית חדשה לפיה ירכוש וימכור אג"ח באופן שהריבית השלילית הקצרה לא תגרור כלפי מטה את הריביות הארוכות
הבנק המרכזי של יפן (BOJ), בראשותו של הרוהיקו קורודה, הודיע היום (ד'), בניגוד לציפיות, כי החליט שלא לשנות את שיעור הריבית ולהותירה על רמה של מינוס 0.1%. החלטת הבנק היפני הפתיעה את הכלכלנים שהעריכו כי הבנק יעמיק את שיעור הריבית אל תוך התחום השלילי לרמה של מינוס 0.15%. כמו כן, הבנק יפני שב על התחייבותו להגדיל את תכנית הרכישות (הקלה כמותית) ל-80 טריליון יין לשנה - זאת במטרה להגיע לאינפלציה שנתית של 2%.
- מושלת טוקיו: אולימפיאדת 2020 תהיה ידידותית לסביבה
- כל כך הרבה פוסטים, כל כך מעט זמן
- טבע נגד מיילן: "מקווים להשיק גרסה גנרית לאפיפן עד 2018"
הבנק היפני הציג תכנית חדשה לפיה יעדי עקום התשואה לפדיון, יחליפו את יעד בסיס הכסף (מזומן בידי הציבור ובידי הבנק המרכזי) - הכוונה היא שהבנק המרכזי ירכוש וימכור איגרות חוב באופן שהריבית השלילית הקצרה לא תגרור כלפי מטה את הריביות הארוכות ותיפגע ברווחי הבנקים.
על פי התכנית, הבנק ירכוש אג"ח ממשלתיות שונות כך שהתשואה לפדיון של האג"ח הממשלתית ל-10 תישאר פחות או יותר סביב רמתה הנוכחית (סביב 0%). לגבי הכמות שתירכש, היא תהייה בקצב הנוכחי - קצב של כ-80 טריליון יין לשנה – בדרך שתשאף להשיג את יעדי הריבית לטווח ארוך של הבנק.
רונן מנחם, ראש מחלקת המחקר והאסטרטגיה בבנק מזרחי טפחות מציין "שבסיס זה יהיה מעתה תנודתי יותר בטווחים קצרים". לדבריו "מדובר בחדשות טובות לבנקים במדינה, שכן בדרך זו הריבית השלילית תיפגע פחות ברווחיהם".
מנחם מציין שהבנק היפני "כהרגלו" גילה יצירתיות רבה. חשוב מכך הוא מוסיף "הבנק נתן תשובה לאלו שסברו כי החלטה שלא תשנה את הריבית, או את היקף הרכישות, תתקבל בשוק כעדות לכך שהכלים שלו אזלו ותוליך לירידות. מדיניותו תוכל להיות דינאמית יותר מעתה ולכן גם אפקטיבית יותר".
"החלטה כזו, שלא כוללת הורדת ריבית, תקל על הפד להעלות ריבית בדצמבר, או כבר הערב, אם ירצה בכך" סיכם מנחם.