דיווח שוטף
נאום של בכירה בפד הקפיץ את וול סטריט: "להיזהר מהעלאת ריבית מוקדמת"
לדברי לייל בריינרד, נתוני התעסוקה בארה"ב חיוביים, אך החלטת הריבית מושפעת גם מהשווקים הבינלאומיים; הזהב איבד גובה - זה היום הרביעי ברציפות; אבן קיסר המריאה ב-14.7% לאחר חשיפת "כלכליסט"; שוקי אירופה סגרו בירידות של יותר מ-1%
ניקיי האנג סנג שנגחאי דאקס קאק פוטסי דאו ג'ונס נאסד"ק
S&P 500
השתתפו בהכנת הידיעה אמיר רוזנבאום וגיל קליאן
הבורסות בוול סטריט ננעלו בעליות חדות - המשקיעים שאבו עידוד מדבריה של ליל בריינרד, בכירה בפד, שרמזה כי ייתכן שהבנק לא יעלה את הריבית החודש (ראו בהמשך). דאו ג'ונס עלה ב-1.3%, נאסד"ק ב-1.7% ו-S&P 500 ב-1.5%.
22:30 - מחיר הנפט הגולמי מסוג WTI עלה היום ב-0.9% ל-46.29 דולר לחבית. קרטל אופ"ק פרסם היום את הדו"ח החודשי שלו שלפיו ייצור הנפט במדינות שאינן חברות בארגון יירד ב-610 אלף חביות ביום עד סוף השנה. מדובר בירידה הנמוכה ב-180 אלף חביות ביום מהתחזית הקודמת. אופ"ק מייחסת את השינוי בתחזית להפקה גבוהה מהצפוי של פצלי נפט.
21:45 - העליות בוול סטריט מתחזקות בעקבות דברי בריינרד. דאו ג'ונס עולה ב-1.3%, נאסד"ק ו-S&P 500 מטפסים ב-1.5%.
21:00 - מחיר הזהב ירד היום ב-0.7% ל-1,325.7 דולר לאונקיה. מדובר ביום הרביעי ברציפות שבו המתכת הצהובה יורדת - והיא נמצאת כעת ברמה הנמוכה ביותר מאז 1 בספטמבר.
20:30 - בריינרד מזהירה בנאום שלה מפני העלאה מוקדמת של הריבית. המסר העיקרי בנאומה הוא של המשך מדיניות זהירה, מתוך הבנה כי ההתאוששות הכלכלית בארה"ב עדיין שבירה. בריינרד הזהירה מפני "היתקעות" בסביבת צמיחה נמוכה וסביבת אינפלציה נמוכה - אך אמרה כי להערכתה סביבת הריבית הנמוכה תישאר עוד זמן רב. בריינרד הדגישה עוד, כי למרות נתוני התעסוקה החיוביים, למתרחש בשווקים הבינלאומיים יש השפעה על החלטת הריבית בארה"ב, מתוך הבנה ברורה כי השווקים קשורים זה לזה.
20:10 - השווקים ממתינים לנאומה של לייל בריינרד, בכירה בפד, שצפויה לדבר היום על מדיניות הריבית הצפויה של הבנק המרכזי. בינתיים המדדים בוול מקבלים את הנאום בעליות.
19:00 - המסחר בבורסות אירופה נחתם בירידות של יותר מ-1%. פוטסי איבד 1.1%, קאק החסיר 1.2% ודאקס ירד ב-1.3%.
18:10 - המדדים שינוי כיוון ונסחרים כעת בעליות קלות אחרי פתיחה שלילית. דאו ג'ונס עולה ב-0.2%, S&P 500 מתחזק ב-0.4% ונאסד"ק מוסיף 0.6% לערכו. הנפט גם שינה כיוון - אחרי שנסחר קודם לכן בירידות, עבר הנפט מסוג WTI לעלייה של 1.2% והוא נסחר כעת סביב מחיר של 46.4 דולר לחבית.
17:00 - אבן קיסר מזנקת ב-13% בוול סטריט. אמש פורסם לראשונה בכלכליסט כי קרן טנא תרכוש 3.1% ממניות הקיבוץ, שמחזיק בשליש מיצרנית משטחי הקוורץ, ותקבל אופציה ל־6% נוספים באותו שווי. בסיבוב ההשקעה הראשון רשמה הקרן רווח של 150 מיליון דולר ממכירת חלקה בחברה.
16:30 - הבורסות המובילות בוול סטריט פותחות את יום המסחר בירידות שערים: מדד דאו ג'ונס נאסד"ק ו-S&P 500 יורדים ב-0.4%.
15:40 - המלצות ודירוגים:
קוון (Cowen) משדרגת את המלצתה לענקית הקמעונאות וול מארט (WMT) ל-"תשואת יתר" מ-"תשואת שוק". במקביל, קוון הורידה את המלצתה לטרגט (TGT) ל-"תשואת שוק" מ-"תשואת יתר".
גולדמן זאקס מעלה את המלצתו לחברת הטבק פיליפ מוריס ל-"קניה" מ-"ניטרלי".
15:20 - ענקיות האשלג הבינלאומיות פוטאש ואגריום הקנדיות הכריזו היום רשמית על מיזוג. על פי הדיווח, בעלי המניות של פוטאש יחזיקו ב-52% מהחברה המשותפת בעוד שמחזיקי אגריום יחזיקו ב-48%. השווי המוערך של החברה המשותפת צפוי להסתכם ב-36 מיליארד דולר והיא תעסיק כ-20 אלף עובדים.
14:55- פריגו מזנקת ב-3.8% בטרום המסחר בוול סטריט לאחר שבעלת מניות בחברה מעבירה לה מכתב עם דרישה לחזור ולהתמקד בעסקי הליבה.
13:55 - למרות הירידות החדות בשוקי המניות והאג"ח, הזהב שנחשב כחוף מבטחים בעיני משקיעים רבים, נחלש ב-0.5% ונסחר תמורת 1,328 דולר לאונקייה.
12:45 - עידן אזולאי מנכ"ל קרנות נאמנות של אפסילון: "הגורם שהצית את ה"מיני סערה" בשווקים בימים האחרונים היה נאומו של חבר הפד שתמך בהעלאת ריבית כבר בספטמבר. אלא שלאור נתוני המקרו החלשים שפורסמו בימים האחרונים, נראה שהנאום מהווה לא יותר מזרז לתיקון שהיה כל כך מתבקש בשווקים מאשר שינוי מדיניות מהותי של הפד. תמונת המקרו הגלובלית ממשיכה להיות מתונה במקרה הטוב ולכן הסבירות לתחילתה של מגמה של העלאת ריבית היא עדיין נמוכה מאוד. בנוסף לכך, יש לציין שמצבה הבריאותי של קלינטון מוסיף גורם של אי ודאות לשווקים, מה שעלול לגרום להמשך התנודתיות בטווח הקצר".
12:00 - בשווקים נשמעות הערכות לפיהן סימני השאלה בדבר מצב בריאותה של המועמדת לנשיאות הילרי קלינטון תורמים לרמת התנודתיות. קלינטון התמוטטה אתמול במהלך טקס הזיכרון לנפגעי הפיגועים ב-9/11.
יריבה של קלינטון, המועמד הרפובליקני דונלד טראמפ, טוען כבר חודשים כי בריאותה של קילנטון רופפת, ומצבה הרפואי הופך אותה לבלתי כשירה לתפקיד הנשיאה.
על פי הערכות שונות, האירוע האחרון עלול לפגוע במועמדת הדמוקרטית והפער בסקרים, שכרגע נוטה לטובתה, עשוי להצטמצם - דבר שעלול לעלות את רמת אי הוודאות והחשש בשווקים, שכידוע, מעדיפים וודאות.
11:30 - החוזים העתידיים על המדדים המובילים בוול סטריט נסחרים אף הם בירידות - ומצביעים על ירידות של 0.6%-0.7% עם פתיחת המסחר בניו יורק היום.
11:00 - הבורסות באסיה חותמות את יום המסחר באדום: מדד האנג סנג ההונג קונגי נפל ב-3.2%, מדד שנגחאי הסיני נחלש ב-1.9% וניקיי היפני איבד 1.7% מערכו. מניית סמסונג נפלה בקוריאה ב-7% על רקע המשבר המחריף של סוללות גלאקסי נוט 7 (ראו הרחבה מטה). מניית סמסונג השלימה צלילה של 11% מיום שישי מאז החמיר משבר הסוללות המתלקחות. מדובר ביומיים הגרועים ביותר של המניה מאז 2008 במהלכן איבדה החברה 22 מיליארד דולר משווי השוק שלה.
10:00 - הבורסות באירופה נכנסות ליום המסחר בירידות שערים: מדד דאקס הגרמני נחלש ב-1.7%, קאק הצרפתי יורד ב-1.2% ופוטסי הבריטי מאבד 1.3% מערכו.
הלמן אלדובי: "התנודתיות בשווקים גדלה בצורה משמעותית, הן בשוק המניות והן בשוק האג"ח ואנו מעריכים כי מצב זה צפוי להימשך גם בשבועות הקרובים, כאשר שוקי ההון בארץ ובעולם ממשיכים עדיין להיסחר ברקע ליציאת בריטניה מהאיחוד האירופי, אי בהירות בנוגע למצב הכלכלי בסין, המשך ההאטה ביפן וספקולציות על מועד העלאת הריבית בארה"ב".
9:44 - תשואת אגרת החוב הממשלתית היפנית ל-10 שנים נסחרת בעליות של 1 נ"ב ומתקרבת לרמתה האפסית. נזכיר כי האג"ח היפנית נסחרת בתשואה שלילית מפברואר השנה, כשהשיא היה ב-28 למרץ, אז נסחרה האגרת בתשואה של מינוס 0.2%.
8:00 - מניית סמסונג נופלת בקוריאה ב-7.2% על רקע המשבר המחריף של סוללות גלאקסי נוט 7: בסוף השבוע המליצה נציבות בטיחות המוצרים האמריקאית (CPSC) למשתמשי המכשיר לכבות אותו מיידית, להימנע מלטעון אותו ולהפסיק לעשות בו שימוש.
7:30 - סחורות: בנפט, הברנט נסחר בירידה של 1.5% ל-47.3 דולר לחבית, WTI יורד ב-1.7% ל-45.1 דולר לחבית; בזהב נרשמת ירידה קלה של 0.2%, החוזה נסחר ב-1,332.2 דולר לאונקיה.
7:25 - נתוני מאקרו ביפן: מדד המחירים ליצרן רשם באוגוסט ירידה של 0.3%, כשהצפי עמד על ירידה של 0.2% לאחר ירידה לש 0.1% בחודש יולי. מנגד, נתוני הזמנת המכונות הפתיעו לטובה עם עלייה של 4.9%, מול צפי לירידה של 3.5% ולאחר קפיצה של 8.3% ביולי.
7:20 - המגמה השלילית החזקה של שישי ובניו יורק מגיעה הבוקר לאסיה: "ה'התאמות' של יום שישי לתסריט של העלאת ריבית מגיעות הבוקר לבורסות של אסיה פסיפיק", אומר ריק ספונר (Ric Spooner), אנליסט השווקים הראשי של CMC. ניקיי יורד ב-1.8%, שנגחאי יורד ב-2%, האנג סנג מאבד 2.8%, מדד S&P/ASX 200 האוסטרלי מאבד 2.3%.