$
בורסת ת"א

משקי הבית בישראל ממונפים יתר על המידה? תחשבו שוב

הריבית האפסית, שנועדה לתמרץ את הכלכלה על ידי אשראי זול, גורמת לטענות כי במשק הישראלי מתפתחת בועת אשראי צרכני שבמוקדם או במאוחר תתפוצץ. גיא יהודה, כלכלן בכיר בפסגות טוען כי "אמירות מסוג זה סותרות את הנתונים"

הורדת הריבית לרמה אפסית על ידי בנק ישראל (במטרה לתמרץ את הכלכלה על ידי אשראי זול), גורמת לטענות רבות כי משקי הבית בישראל ממונפים יתר על המידה ובמשק מתפתחת בועת אשראי צרכני שבמוקדם או במאוחר תתפוצץ. גיא יהודה, כלכלן בכיר בבית ההשקעות פסגות טוען כי "אמירות מסוג זה סותרות את הנתונים".

 

לדבריו, "האשראי צומח בקצב אשר תואם את ההתפתחויות הכלכליות. כשבוחנים את התפתחות האשראי הצרכני במשק ניתן לראות שהוא אכן נמצא במגמת עליה בשנים האחרונות. אם בשנת 2013 האשראי הצרכני גדל ב-2.2% הרי שהיום הקצב עומד כבר על 8%. אך עדיין, לא מדובר על רמות חסרות תקדים – בשנתיים שקדמו למשבר הפיננסי העולמי האשראי הצרכני גדל בקצב של 15%-20% בשנה".

 

קצב השינוי השנתי של האשראי הצרכני והאשראי לדיור קצב השינוי השנתי של האשראי הצרכני והאשראי לדיור

 

יתרה מכך, מציין יהודה "הקצב בשנים האחרונות תואם את שאר ההתפתחויות בכלכלה הישראלית. שיעור האבטלה המשיך לרדת, שיעורי התעסוקה המשיכו לעלות וכך גם השכר במשק. כלומר, במשק בית ממוצע יש כיום יותר מפרנסים שגם מרוויחים יותר ולכן, כשבוחנים את הגידול בחוב של משקי הבית בשנים האחרונות מוצאים כי הוא גדל בהתאם לגידול בהכנסה של משק בית ממוצע".

 

הכלכלן של בית ההשקעות מציין כדוגמא שב-5 השנים האחרונות (2010-2014 עקב זמינות נתונים) סך החוב של משקי הבית (כולל החוב לדיור) גדל ב-29% כאשר ההכנסה של משקי הבית גדלה ב-26%. יהודה מציין כי "במשך פרק הזמן הזה הריבית במשק ירדה מ-3.25% ב-2011 ל-0.25% בסוף 2014 מה שהוזיל את עלויות האשראי. עצם העובדה שירידת הריבית חלחלה למשקי הבית ותמרצה אותם לקחת יותר אשראי היא בהחלט מעודדת ובטח לא מטרידה".

 

"כשבוחנים את נטל החוב של משקי הבית ביחס לתוצר (מדד מקובל להשוואת רמות מינוף של משקי הבית) ניתן להיווכח כי משקי הבית בישראל אינם ממונפים – לא ביחס לשנים האחרונות ולא ביחס למדינות אחרות בעולם המערבי. החוב של משקי הבית ביחס לתוצר עומד כיום על 41.3% ולאורך השנים הוא יציב יחסית, לשם השוואה בשנת 1999 יחס זה עמד על 38% תוצר. בהשוואה בינלאומית, משקי הבית הישראלים ממוקמים הרחק מאחור".

 

בשורה התחתונה מסכם יהודה, "האשראי מתרחב בקצב סביר ביחס למצבם של משקי הבית ולפי שעה לא ניתן לטעון כי מתפתחת "בועת אשראי". יתרה מכך, מכיוון שנטל החוב של משקי הבית אינו גבוה באופן יחסי הרי שנקודת המוצא שלהם מבחינת רמות המינוף היא נמוכה. לכן, האשראי הצרכני עשוי אף להתרחב בעתיד".

 

יחס החוב של משקי הבית ביחס לתוצר יחס החוב של משקי הבית ביחס לתוצר

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x