$
בורסת ת"א

"איזי כהן אחראי להפסד של חצי מיליארד שקל ואפילו לא מגיע להציג דו"חות"

גיורא ענבר, דח"צ באי.די.בי, מאשים כי החומה שבנתה דורית סלינגר בין כלל ביטוח לקבוצה פוגעת ביכולתה לעבור מהסדר החוב לשלב התכנון האסטרטגי. "הדבר היחיד שהמפקחת מרשה לנו זה למכור בשוק מניות כלל בהפסד מהותי"

גולן חזני 07:3205.09.16

בעוד העימות המשפטי בין המפקחת על הביטוח דורית סלינגר ואדוארדו אלשטיין, בעל השליטה באי.די.בי, הולך ומקבל סממנים אישיים, זוכה אלשטיין לחיזוק מצדו של הדח"צ גיורא ענבר, וזה לא דבר של מה בכך.

 

"סוף סוף אחרי 4 שנים אי.די.בי מתחילה לייצר תשתית פעילות של חברה נורמלית, כזו שמתכננת אסטרטגיה ותכניות פעולה ולא רק התנצחות עם בעלי האג"ח והסדרי חוב", אמר ענבר ל"כלכליסט". מדי רבעון הבעלים מגיעים מארגנטינה ומקיימים שני ימי עיון שבהם כל חברה־בת מציגה את הפעילות שלה לפני החתימה על הדו"חות. בשבוע שעבר היה אירוע כזה במלון קרלטון בתל אביב, ומי לא בא? כלל ביטוח. שלחנו הזמנה לאיזי כהן, המנכ"ל, והוא אפילו לא ענה".

 

"מדובר בסיטואציה הזויה"

 

"כלל לא שולחת אלינו דו"חות בזמן וזו סיטואציה הזויה", ממשיך ענבר. "רק בינואר־יוני היא הביאה להפחתה של 260 מיליון שקל בדו"חות כשבחציון המקביל נרשמה הפחתה של 255 מיליון שקל. כלומר הפסדים של חצי מיליארד שקל בגין כלל ביטוח. מצד שני, בגלל הנחיות המפקחת, הם לא באים להציג את הפעילות. אין לנו שום שליטה אפקטיבית בחברה, שום יכולת להשפיע על קבלת החלטות ועל מינוי מנהלים. בעבר ביקשנו למנות משקיף לדירקטוריון והושבנו בשלילה על ידי טרי. הדבר היחיד שהמפקחת מרשה לנו זה למכור בשוק מניות בהפסד מהותי, כשהיום שווי השוק של החברה הוא הנמוך ביותר היסטורית".

 

גיורא ענבר גיורא ענבר

 

זה נכון לגבי חברות ביטוח נוספות. גם הן בצרות.

"אנחנו יודעים שזה בעיקר בגלל סביבת הריבית הנמוכה, אבל אנחנו עדיין מרגישים שזה יהיה חוסר אחריות למכור במחיר כה נמוך. בסופו של דבר מי שמפסיד מזה זו גברת כהן מחדרה ובעלי האג"ח של אי.די.בי, שקנו את האג"ח בכספי פנסיה שעליהם אחראית סלינגר, והולכים להפסיד על ההשקעה רק בגלל ההתעקשות הלא הגיונית של סלינגר שנמכור עכשיו את המניות. אנחנו לא בעל מניות זוטר אלא מחזיקים בכ־54% מכלל. כדי לנסות, בתוך כל המבוך הרגולטורי הזה, לשלם את חובותינו לבעלי החוב, כפי שהיה עד היום, בלי לפגר אפילו יום אחד בתשלום, אנחנו זקוקים לכספי הגיוס באג"ח שאותם היא מונעת מאיתנו לקבל באמצעות איסור שעבוד המניות. השוק הפגין אמון מוחלט בחברה ואפשר לה לגייס 325 מיליון שקל בריביות טובות, סכום שמתאים להחזר החובות שלנו".

 

"שעבוד האג"ח אקט טכני"

 

סלינגר טוענת ששעבוד המניות יפגע במתווה המכירה.

"האקט הטכני של שעבוד המניות לא פוגע בשליטה בחברה, לא פוגע בניהול ואין לו שום קשר עם הממונה. פנינו אליה רק בגלל שנדרש אישור שלה, אבל היא לא נותנת לנו להשתמש בנכס הזה אף שברור גם לה שהשעבוד לא פוגע בכלל ביטוח ובמתווה המכירה. היא מכניסה אותנו למצב בלתי אפשרי שבו יש לנו נכס, אנחנו לא יכולים להשתמש בו בצורה שתשרת את בעלי החוב. זה כמו שאתה קונה פרארי לבן שלך, אבל אין לך רישיון, ואינך יכול לנהוג בה. אתה יכול תכלס לשעבד אותה או לשים אותה לקישוט ליד הבית, אבל גם את זה מונעים ממך. אין כזה דבר בשום מקום בעולם".

 

דורית סלינגר דורית סלינגר צילום: עמית שעל

 

מה גרם לך להתבטא בחריפות כזו דווקא עכשיו ועוד בפומבי?

"איך הרגולטור רוצה שיגיעו לכאן משקיעים? מגיע לכאן משקיע מחו"ל, רוכש חברת ענק, מוציא מכיסו עד היום 2.4 מיליארד שקל, בלי שום ביטחון שאי פעם יוכל להחזיר משהו מהכסף הזה. הוא מתעקש לעמוד בתשלום החובות שלו כדי שהחברה תמשיך לפעול ולפרנס עשרות אלפי עובדים בחברות־הבנות שלה, שהן חברות הריטייל, הסלולר והנדל"ן הגדולות בישראל. משקיע שעשה הליך הבראה יפה בכל החברות האלה. שופרסל עשתה מותג פרטי מצוין ומכירות באינטרנט הגבוהות בארץ, נכסים ובנין מרוויחה יפה וסלקום רווחית יותר משתי המתחרות שלה ונכנסת לטלויזיה עם הטריפל. הפעילות הזו היא יתרון למשק הישראלי ולא לכיסים של אלשטיין שכרגע לא רואה איך יחזיר את ההשקעה. הכל קורה בלי לפגר בשום תשלום אג"ח. מהרגע שהוא הגיע החברה פרעה 3 מיליארד שקל חובות.

 

"יש לנו נכות מוחלטת בזה שהמפקחת לא נותנת לנו להשתמש בנכס הכי חזק שלנו, מניות כלל ביטוח, בצורה שפוגעת ביכולת שלנו לתכנן את האסטרטגיה של הקבוצה. אין לי שום דרך לבקר את ההחלטה של סלינגר לא לתת לאלשטיין היתר שליטה בכלל ביטוח. אני מקבל את העמדה שלה. אבל היא לא יכולה לעשות הכל כדי שאי.די.בי לא תוכל ליהנות מהנכס הזה בלי לשלוט בו".

 

סלינגר טוענת שאלשטיין לא מעוניין למכור.

"הלכנו להליך מכירה לפני שנה. כל קונה שהבאנו נפסל על ידיה ולא קיבל היתר. בשום שלב לא אמרו לנו מראש אל תביאו קונים סינים. כולם מתנהלים פוליטקלי קורקט ולא מוכנים להגיד את זה. ביקשנו עוד זמן להביא קונה, התקשרנו עכשיו עם בנק השקעות חדש, ג'יי.פי. מורגן. יש קונים חדשים אבל אף אחד לא מוכן לדבר איתנו כי יש לנו מגבלה למכור את הנכס כל עוד יש הנחיה של המפקחת למכור את המניות בשוק. משמעות של צעד כזה היא הפסד כבד לבעלי המניות והחוסכים. עוד שבועיים אנחנו אמורים לשלם 90 מיליון שקל מכספי האג"ח שגויסו, אבל איננו יכולים להשתמש בהם בגלל ההנחיה של המפקחת. כל פתרון יצירתי שהחברה מנסה להגיע אליו מקבל כתף קרה מהרגולטור. אני אומר זאת בשם הדירקטורים הבלתי תלויים שרואים את טובת החברה ובעלי החוב ולא את בעל השליטה.

 

"אז כדי לנסות ולהמשיך לחיות עם המציאות הרגולטורית הנוקשה, החלטנו להנפיק אג"ח, ולשעבד לטובתן מניות של כלל ביטוח. אבל גם לזה היא סירבה וממשיכה לדחוף אותנו לבצע מכירה בהפסד בלי שום אפשרות אחרת. אני שואל את עצמי כישראלי, תת־אלוף במיל', למה שיבואו לכאן משקיעים זרים להשקיע מכספם כדי להניע את המשק אם הרגולטור עושה הכל כדי להבריח אותם מפה".

 

ענבר שמשמש דח"צ באי.די.בי זה ארבע שנים לא היסס בעבר לצאת נגד אלשטיין בכמה סוגיות מהותיות שעלו להצבעה בדירקטוריון. הוא התנגד לשכר העתק שהוצע לגיל שרון, שבסופו של דבר לא מונה למנכ"ל אי.די.בי, הוא תמך ברישום הערת עסק חי בדו"חות החברה, הצביע בעד מכירת כלל ביטוח לפני יותר משנה ואף הוביל את ניסיון המכירה הקודם, שנכשל לאחר שסלינגר סירבה להעניק אישור שליטה לרוכשים הסינים בראשות מקרולינק.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x