$
בורסת ת"א

הלמן־אלדובי נלחם על נתח שוק בעזרת דמי ניהול בגובה הרצפה

בית ההשקעות שעתיד להתמזג לשלד בורסאי זכה בשני מכרזי ענק בתוך חודשיים: קרן ברירת המחדל של האוצר וקופת הגמל של חברת החשמל. עד שיתברר אם ההימור על הגודל יצליח, בית ההשקעות הקטן יצטרך להשתפר בתשואות כדי לגייס לקוחות

רחלי בינדמן 08:4404.09.16

בית ההשקעות הלמן־אלדובי, שבניהולו של רמי דרור, הוא הזוכה במכרז היוקרתי של ניהול כספי הפנסיות של עובדי חברת החשמל. ביום חמישי האחרון אישר דירקטוריון חברת החשמל את ההליך שבמסגרתו נבחרה חברה־בת ייעודית של ידי הלמן־אלדובי כדי לנהל את כספי קופת הגמל המרכזית לקצבה של עובדי חברת החשמל שבה צבורים כספי הזכאים לפנסיה תקציבית. בקופה הזו מנוהלים נכסים בהיקף של כ־30 מיליארד שקל שנועדו לשמש כספי קצבה לכ־13 אלף עובדים ותיקים, גמלאים ושאירים הזכאים לפנסיה תקציבית.  

דמי ניהול חסרי תקדים

קופת הגמל של עובדי חברת החשמל הנה גוף מיוחד בשוק קופות הגמל שבה עמית אחד בלבד — חברת החשמל — ובה נצברים ומנוהלים כספים בנאמנות עבור המעסיק והעובדים הזכאים. כבר יותר משש שנים שקופה זו מנוהלת על ידי בית ההשקעות אינפיניטי של אמיר איל. הלמן־אלדובי שיקבל את התיק בתחילת 2017 גבר בהתמחרות מול גופים כמו אינפיניטי עצמו ובית ההשקעות פסגות לאחר שהציע דמי ניהול נמוכים באופן חסר תקדים של כ־8 מיליון שקל בשנה.

 

מדובר לראשונה בסכום קבוע שלא נגזר מהיקף הנכסים המנוהלים, בעוד עד כה ניהל אינפיניטי את התיק בתמורה לדמי ניהול של 0.067% מהסכום הצבור — כ־20 מיליון שקל בשנה. אף שמדובר בדמי ניהול מאוד נמוכים, הזכייה במכרז חשובה מאוד להלמן־אלדובי בעיקר בהיבט השיווקי והתדמיתי.

 

לראשונה בית ההשקעות נכנס למגרש של הגדולים ומתהדר בבחירתו לניהול כספי הפנסיה על ידי אחד הגופים הגדולים במשק. זכייה זו של הלמן־אלדובי מצטרפת לזכייה טרייה שלו לפני כחודש במכרז פנסיית ברירת המחדל של משרד האוצר, שבו נבחרה קרן הפנסיה של הלמן־אלדובי לצד קרן הפנסיה של מיטב דש לשמש פנסיית ברירת המחדל לכל עובד במשק שיחפוץ להצטרף אליה, בתמורה לדמי ניהול נמוכים במיוחד.

 

 

הציבור ישתתף בסיכון

אך מי שצפוי להשתתף בהימור של הלמן־אלדובי על נתח שוק יהיה הציבור. לפני חודש דיווח בית ההשקעות כי הוא פועל להתמזג עם השלד הבורסאי סוהו נדל"ן של ערן מיטל. הלמן־אלדובי מוחזק בידי משפחת יזרעאל (50%), רונן ואורי אלדובי (25%) בחלקים שווים ופיטר פרידמן (25%). בינתיים, חברות הביטוח הגדולות ששולטות בשוק קרנות הפנסיה, מצליחות להרתיע חוסכים מלעבור להלמן־אלדובי ולמיטב דש בטענות לביצועים חלשים ולחוסר ניסיון בניהול קרן פנסיה גדולה.

 

ואמנם, הלמן־אלדובי הסתבך בעבר עם השקעות לא מלהיבות כמו השקעה כושלת של כספי משקיעים באיסלנד והשקעה שמוגדרת כמסוכנת בקידוחי גז ונפט. אלא שכעת מקבל הלמן־אלדובי הכשר מצד חברת החשמל, שיכול לסייע לו להיאבק בטענות אלו. אלא שניהול ההשקעות בפנסיית ברירת המחדל שונה מניהול כספי הפנסיה של עובדי חברת החשמל.

 

מטרת הקרן היא בעצם לכסות את ההתחייבויות הקשיחות של החברה כלפי עובדיה – זאת ללא קשר לתוצאות שישיג הלמן־אלדובי. אך אם התוצאות לא טובות, הנטל ייפול על ההון של חברת החשמל ולא ייגרע מפנסיות העובדים. קופת הגמל של חברת החשמל מתנהלת במח"מ ארוך שתואם את תקופת החיסכון של העובדים עד יציאתם לפנסיה. אף שמח"מ ארוך חושף את הנכסים לתנודתיות גבוהה יותר, מכיוון שהקרן לא חשופה לנטישת עמיתים, יותר קל לנהל אותה מאשר לנהל קרן רגילה.

 

תנודתיות האפיק הממשלתי

עיקר נכסי הקרן (56%) מושקעים באג"ח ממשלתיות ארוכות (מח"מ ממוצע של 12 שנים), 20% באג"ח קונצרניות, 20% במניות והיתרה במזומן. עם זאת, אם בשנים האחרונות האג"ח הממשלתיות הארוכות רשמו תשואות גבוהות בזכות ירידת הריבית, כיום הן מציעות תשואות נמוכות ובנוסף הן חשופות להפסדי הון כבדים עם העלאת ריבית במשק, כך שהאתגר של הלמן־אלדובי גדול עוד יותר. חרף זאת, אינפיניטי הצליח לייצר לתיק תשואה מצטברת נאה (5.69%) נכון לסוף יולי, זאת בהשוואה לקרנות הפנסיה הוותיקות עמיתים שרשמו תשואה שלילית של 0.09% באותו פרק זמן.

  

מימין: מנכ"ל הלמן אלדובי רמי דרור והיו"ר אורי אלדובי מימין: מנכ"ל הלמן אלדובי רמי דרור והיו"ר אורי אלדובי צילום: יח"צ

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x