$
שווקי חו"ל

"לאלון מאסק יש אומץ, אך הוא עלול לקרוס בסוף"

היזם, שספג מכה בעקבות פיצוץ הרקטה של SpaceX, מתמודד בימים אלה עם ביקורת על המהלך שיזם למיזוג בין שתי חברות אחרות שלו - טסלה וסולאר סיטי. "אין כזה דבר סיכון גבוה מדי לאלון מאסק. הוא מוכן לסכן הכל"

בלומברג 13:3402.09.16

פיצוץ הרקטה של SpaceX, שעליה הלוויין הישראלי עמוס 6, אינו כאב הראש היחיד שאלון מאסק מתמודד עמו בימים אלה. מאסק מסכן הרבה במיזוג של טסלה מוטורס עם סולאר סיטי (SolarCity), כולל אחוז גדול מההון שלו שנאמד ב-8.3 מיליארד דולר. ייתכן שעדיף לו בכלל לוותר על סולאר סיטי, יצרנית הפאנלים הסולאריים מוכת החובות, ולהתמקד בהפיכת טסלה לחברה רווחית. אך למאסק יש היסטוריה ארוכה של הוצאת כספים על הגשמת החזונות המפוארים שלו, כמו גמילת העולם מהתלות בדלקים מאובנים ויישוב מאדים, עד שלפעמים הוא מתקרב לפשיטת רגל, כך לפי הודאתו שלו.

 

"יש לו אומץ, אני אגיד את זה לזכותו", אומר רוס גרסר, מנכ"ל חברת ניהול ההשקעות גרבר קוואסקי. "אלון מוציא את האומץ שלו על החברות, אך הוא עלול לקרוס בסוף".

 

בשלב זה, רק 4% משווי ההון שלו נמצא בסולאר סיטי, שבה הוא משמש כיו"ר וכבעל השליטה. החברה מפסידה כספים בקצב מהיר. לפי מסמכים שהגישה לרשות ני"ע האמריקאית (SEC) היא אף קרובה לחדלות פירעון על חוב של 3 מיליארד דולר. אולם אם הרכישה המתוכננת על ידי טסלה לא תצא בסופו של דבר לפועל, וסולאר סיטי תקרוס, הפגיעה במאסק תהיה שולית בלבד.

 

מאסק ספג מכה ביום חמישי. הונו הצטמצם, לפחות על הנייר, ב-779 מיליון דולר, כך לפי מדד המיליארדרים של בלומברג. ההתכווצות הזו נובעת משתי סיבות: הירידה במחירי המניות של החברות, ומסמכים שהוגשו ביום רביעי לרשות ני"ע, לפיהם הוא העמיד מניות נוספות של החברות בשווי 489 מיליון דולר כערבות כדי להבטיח קבלת הלוואות אישיות. המניות עליהן התחייב מורדות מחישובי שווי ההון שלו, מאחר שהן לא זמינות עבורו באופן מיידי. ההלוואה נועדה עבור נזילות אישית, והוא לא מסכים לקבל אפילו את שכר המינימום של 37,584 דולר שטסלה מחויבת לשלם לו.

 

הסיכון הגדול יותר לחשבונות הבנק של מאסק יגיע אם סולאר סיטי תדרדר יחד איתה את טסלה לאחר המיזוג ביניהן. מחצית מהכסף שלו מושקע בחברה לייצור מכוניות חשמליות, שבה הוא משמש גם כמנכ"ל. 46% נוספים מהשווי שלו נמצאים בחברת שיגור הרקטות SpaceX, שכאמור היתה אחראית על שיגור הלווין עמוס 6, שהתפוצץ אתמול בשיגור.

 

מכונית של טסלה מכונית של טסלה צילום: יצרן

 

ההחלטה על מיזוג שתי החברות שלו - טסלה וסולאר סיטי - היתה שנויה במחלוקת מההתחלה. חלק מהאנליסטים והמשקיעים טענו כי מדובר בחילוץ יקר של סולאר סיטי. ואולם מאסק אמר כי הוא מחויב להשלמת המהלך. לדבריו, הלקוחות ירוויחו מכך שאפשר יהיה במקום אחד לקנות ולהתקין פאנלים סולאריים ועמדות טעינה למכוניות חשמליות. בעלי מניות רבים מסכימים איתו. "הרבה משקיעים לטווח הארוך, אף שהם לא נלהבים במיוחד מהעסקה, עדיים עומדים מאחורי מאסק ומה שהוא מנסה להשיג", אומר בן קאלו, אנליסט בחברת רוברט וו. ביירד. "לרוב משקיעים אוהבים להתחבר לצוותי ההנהלה שלהם האחזקות הגדולות ביותר בחברה".

 

טסלה הגישה את ההצעה לרכוש את סולאר סיטי ביוני, וועדה של שני אנשים בדירקטוריון של סולאר סיטי אישרה את עסקת המניות, שמוערכת כיום ב-2.3 מיליארד דולר. רשות ני"ע חייבת לעבור גם על כל המסמכים הנוגעים להצעה שיועברו לבעלי המניות. לאחר מכן העסקה תועמד להצבעת בעלי המניות של שתי החברות.

 

במסמכים שהוגשו ביום רביעי לרשות ני"ע, טענה טסלה כי בששת החודשים הראשונים של השנה, היא הוציאה 611 מיליון דולר במזומן, בעוד שסולאר סיטי בזבזה 433 מיליון דולר. הדבר יוביל, קרוב לוודאי, למכירה של עוד מניות, שתצמצם את האחזקות הנוכחיות, כך להערכתו של סאלים מורסי, אנליסט לענייני מימון אנרגיה בבלומברג.

 

המסמכים חשפו עוד כי כבר בפברואר הציע מאסק לבן דודו, מנכ"ל סולאר סיטי לינדון ריב, שילוב בין החברות, והדירקטוריון של טסלה עודכן בנושא ב-29 בפברואר. פירוש הדבר שהדירקטורים של טסלה היו מודעים לאפשרות של איחוד כשהחברה מכרה מניות בשווי 1.4 מיליארד דולר בהנפקה במאי, אך הם לא שיתפו את המידע עם הקונים.

 

לדברי ג'יימס קוקס, מרצה למשפטים באוניברסיטת דיוק, מכיוון שהדירקטוריון החליט בפברואר לא להתקדם בבדיקת האפשרות של העסקה, החברה ככל הנראה לא הפרה את החוקים. רק ב-31 במאי אשרו הדירקטורים להנהלה להמשיך בהערכת היתרונות של רכישה מסוג זה.

 

הדיון בפברואר בין מאסק לריב מתואר במסמכים כדיון "קונספטואלי ברמה הגבוהה", והשניים שוחחו על מגוון המוצרים שיוכלו להציע. עם זאת, לא מצוין אם השיחה נערכה לפני או אחרי הרכישה של מאסק ב-12 בפברואר של קרוב ל-570 אלף מניות סולאר סיטי עבור מחיר ממוצע של 17.56 דולר, שהעלו את האחזקה שלו ל-21.8 מיליון מניות.

 

מאסק ידוע בחיבתו לנקיטת סיכונים. הוא השקיע את 180 מיליון דולר שהרוויח ממכירת פייפאל, שהוא אחד ממייסדיה, ב-2002 ל-EBay, בטסלה ו-SpaceX. עד 2008, שתי החברות כבר פעלו על אדים, כשטסלה מדממת כסף ושלושת השיגורים הראשונים של SpaceX כשלו. אולם בדצמבר של אותה השנה, לאחר שיגור מוצלח, הכריזה נאס"א כי העניקה לה חוזה בשווי 1.6 מיליארד דולר להעביר מטענים לתחנת החלל הבינלאומית. במקביל, טסלה סגרה סיבוב גיוס הון ביום חג המולד, שהציל אותה מפשיטת רגל.

 

"אין כזה דבר סיכון גבוה מדי לאלון מאסק", אומר מייק ראמזי מגרטנר. "זה ברור לגמרי, הוא מוכן לסכן הכל".

 

ביוני כינה מאסק את המיזוג בין טסלה לסולאר סיטי כ"חתונה מתבקשת". כבר ב-2013 פרסם פוסט חושפני בטוויטר שבו הביע את המחויבות שלו לטסלה. "בדיוק כמו שהכסף שלי היה הראשון שנכנס, הוא גם יהיה האחרון שייצא".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x