הבוץ הניגרי של אריסון: שיכון ובינוי עברה להפסד - 31 מיליון שקל ברבעון השני
זאת בהשוואה לרווח נקי של 37 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד; הכנסות החברה ברבעון הסתכמו ב-1.1 מיליארד שקל, ירידה של 3.8%
חברת התשתיות והנדל"ן שיכון ובינוי שבשליטת שרי אריסון הפסידה 31 מיליון שקל ברבעון השני של 2016. מדובר בהפסד צורם בהשוואה לרווח נקי של 37 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. ההפסד נבע בעיקרו מההאטה בניגריה ומניוד המטבע המקומי (ניירה) שהביא להוצאות מימון גבוהות במיוחד של 160 מיליון שקל במהלך הרבעון לעומת 18 מיליון שקל בלבד ברבעון המקביל.
- אפקט ניגריה: מעלות הכניסה את שיכון ובינוי לרשימת מעקב עם השלכות שליליות
- הצלחה לשרי אריסון: שיכון ובינוי קיבלה 85% מהחוב שלה מממשלת ניגריה
- שיכון ובינוי מעריכה: נזק חד פעמי של עד 30 מיליון דולר מהפיחות בניגריה
במחצית הראשונה של 2016 הוצאות המימון של החברה עמדו על 205 מיליון שקל, לעומת 110 מיליון שקל במחצית המקבילה. 122 מיליון שקל מהוצאות המימון במחצית נבעו מהפרשי שער שמקורן בעיקר בפיחות של מטבע הניירה בניגריה.
הכנסות החברה ברבעון הסתכמו ב-1.1 מיליארד שקל, ירידה של 3.8% בהשוואה לתקופה המקבילה. הירידה בהכנסות ברבעון ובמחצית כולה נבעה בעיקר מהאטה יזומה בביצוע עבודות בניגריה כתוצאה מעצירת תשלומים לכלל הקבלנים בפרויקטי תשתית. לקראת סוף הרבעון השני (20 ביוני) פוחת המטבע הניגרי בשיעור חד של כ- 40%, עובדה שגרמה לשיכון ובינוי הפסדים של כ-18 מיליון דולר, רובם בסעיף הוצאות מימון כאמור.
מנגד, ההכנסות הושפעו לטובה עקב עלייה בהיקפי הביצוע, בפרט לאור ביצוע פרויקט הרכבת הקלה בל אביב, פרויקט תחנת הכוח התרמו סולרית באשלים, פרויקט ג'נרי בירושלים ופרויקטים נוספים. כמו כן, ברבעון הושלמו סגירות פיננסיות בהיקף של כ- 1.6 מיליארד דולר לפרויקטי תשתית ביוסטון, טקסס ובקולומביה. עם השלמת הסגירות הפיננסיות החל הביצוע בפרויקטים אלו, שעתיד לתרום לתוצאות החברה ברבעונים הבאים.
ניגריה מעיבה על שיכון ובינוי
כבר למעלה משנתיים שהמצב הפוליטי הרעוע בניגריה מאיים על שיכון ובינוי. עד לאחרונה, החששות העיקריים נגעו לעמידת הממשלה הניגרית בהתחייבותה לתשלום עבור עבודות תשתית שביצעה שיכון ובינוי במדינה. הדאגה גברה לאחר ניוד המטבע ב-20 ביוני, שהביא כאמור לפיחות חד בשער הניירה אל מול שאר המטבעות בעולם.
מאז הפיחות הצליחה שיכון ובינוי להחזיר את מרבית יתרת החוב שלה, כשקיבלה לפני חודש וחצי 80 מיליון דולר מהממשלה הניגרית מתוך חוב כולל של כ-110 מיליון דולר. בשיכון ובינוי אף חידשו את עבודות התשתית במדינה הניגרית לאחר אישור התקציב לפני חודש וחצי ולכן יתרת החוב שלה עומדת כעת על כ-30-50 מיליון דולר.
אלא שמנגד חלה גם התפתחות שלילית עבור שיכון ובינוי כששער הניירה נחלש מעבר למצופה. בשיכון ובינוי העריכו בתחזיות שלהם כי שער הניירה יתייצב לאחר הניוד ברמה של 260 ניירה לדולר (לפני הניוד עמד על 197 ניירה לדולר) בעוד שכיום השער עומד על 320 ניירה לדולר.