$
בורסת ת"א

בדיקת כלכליסט

לאן נעלמו ההכנסות, המנכ"ל וכספי הגיוס של טרנדאיט?

חברת ההייטק, שהצליחה לספור את מפגיני מחאת 2011 לפי אותות סלולריים, מפתיעה ברצף של התנהלויות תמוהות: רוב הכסף מהנפקת המניות בלונדון לא הגיע לקופה, החברה מציגה אפס הכנסות ושני מנכ"לים פרשו תוך שנה

מאיר אורבך 06:5730.08.16

בתחילת השנה נראה היה שחברת ההייטק טרנדאיט (Trendit) חוזרת לחיים. קבוצת משקיעים חדשה בראשות ג'וש רורקה ואהוד גינתי הודיעה כי תנפיק אותה בבורסת לונדון ותוציא אותה לדרך חדשה. טרנדאיט היתה הישראלית הראשונה — והיחידה עד כה — שהנפיקה השנה בלונדון, ורבים תלו תקוות בניסיון להחיות את החברה שכוכבה זרח לרגע בזמן המחאה החברתית של קיץ 2011. בעיצומו של המאבק למען צדק חברתי עשתה טרנדאיט את מה שכולם רק יכלו להעריך — היא ספרה את האנשים שנכחו בכל הפגנה באמצעות אותות מהטלפונים הסלולריים שלהם.

 

6 מיליון דולר גירעון בהון

 

טרנדאיט אמנם ביצעה מאז מספר התקנות ורשמה הצלחות, אך לא במונחי הכנסות. לאט לאט החלה החברה, שגייסה ב־2010 שלושה מיליון דולר ממשקיעים פרטיים בכירים, לדעוך. אותם משקיעים, ובהם בני שניידר, שהשלים באחרונה אקזיט רביעי כשמכר את ראבלו לאורקל, ואבי שקד, מבעלי חברת ההימורים באינטרנט 888, כבר מזמן אינם קשורים אליה. גם המגעים ב־2012 למכור את טרנדאיט תמורת 10 מיליון דולר ליזם מתי כוכבי, שסגר בסוף השנה שעברה את חברת לוג'יק שלו, לא צלחו. רבים בשוק התפלאו על שתיקת החברה שפיתחה, לכאורה, טכנולוגיה איכותית ופורצת דרך, אבל לא הצליחה להפוך אותה למודל עסקי.

 

ב־4 בינואר השנה הודיעה החברה על הנפקתה בבורסת לונדון לפי שווי של 12 מיליון ליש"ט ועל גיוס של 4 מיליון ליש"ט, אך כרגע נראה שהגיוס הזה לא באמת הושלם. החברה אמנם רשומה בלונדון, תחת הסימול TRIT, אבל מרבית הכסף שעל גיוסו דיווחה מעולם לא הגיע אליה. כך על פי הודעת החברה לבורסה בלונדון מ־28 באפריל השנה. יום המסחר האחרון במניית החברה היה ב־26 ביולי, ומאז מושהה המסחר בה מסיבה לא ברורה.

 

בדיווח שהוציאה החברה ב־28 באפריל היא הודיעה שהנפיקה מניות ב־4 בינואר לפי מחיר של 5.53פני למניה ובשווי כולל של 4 מיליון ליש"ט, אך הוסיפה כי עד למועד ההודעה קיבלה רק מיליון דולר מתמורת ההנפקה (כחמישית מהסכום הכולל לפי שער הליש"ט/דולר אתמול). החברה הוסיפה בהודעתה כי את יתרת הכסף היתה אמורה לקבל ממשקיעים ששמותיהם, כפי שהופיעו בדו"ח שלה, הם אמנון פרוידמן, בן ראלברוק ודיויד כהן. אלה, על פי הדיווח, חתמו איתה על הסכם, והיו אמורים להעביר את יתרת הסכום בתמורה ל־49 מיליון מניות שהונפקו להם. בדיווח מציינת החברה שהכספים לא הגיעו אליה. את תגובת המשקיעים לא ניתן היה להשיג.

 

עם בעלי המניות הגדולים בחברה כיום, לפי הדיווח שלה, נמנים ג'ושוע רורקה ואהוד גינתי (19.7% כל אחד), אמנון פרוידמן ובן ראלברוק (11% כל אחד) וערן רומנו (5.56%).

 

הכספים שלא הגיעו לחברה הם רק חלק מהסיפור של חברת ההייטק הישראלית שהקים ב־2008 הפיזיקאי ד"ר ארז ויינרוט, שכבר אינו פעיל בה ושיעור אחזקתו בה מסתכם ב־1.06% בלבד. בדיווח על תוצאותיה הכספיות לשנת 2015 הודיעה טרנדאיט על אפס הכנסות לעומת הכנסות של 16 אלף דולר ב־2014, ועל הפסד של 780 אלף דולר לעומת הפסד של 59 אלף דולר בשנה המקבילה.

 

רואי החשבון שלה, כך על פי הדו"ח השנתי, הביעו דאגה מיכולת החברה להתקיים, לנוכח היעדר הכנסות וגירעון בהיקף של 6 מיליון דולר בהון. הדו"ח מגלה עוד כי ב־2015 עברה טרנדאיט רה־ארגון מהותי של עסקיה והפכה מחברת שירותים לחברת מוצרים.

 

ב־13 באפריל קיבלה החברה הלוואה של 220 אלף שקל מבנק ישראלי, כאשר את הערבות האישית להלוואה העמידו בעלי המניות הגדולים בה ג'וש רורקה ואהוד גינתי. החברה החזירה את ההלוואה במלואה, לאחר שקיבלה החזרים ממע"מ.

 

פרישת המנכ"ל לא הוסברה

 

גם בגזרת הניהול של טרנדאיט לא הכל ברור. במרץ השנה הודיעה החברה על מינויו של ליאור רומנו לתפקיד המנכ"ל הזמני, במקומו של בני סבן שהתפטר מהתפקיד וממועצת המנהלים. הסיבות שהביאו לפרישתו של סבן לא פורטו, אך על פי הערכות, הוא עזב לאחר שהבין כי לא יוכל למלא את תפקידו בצורה הטובה ביותר. בתגובה לפניית "כלכליסט" אמר סבן: "במהלך שנת כהונתי כמנכ"ל החברה הטמעתי מהלכים עסקיים ושיווקיים חדשים. בנוסף, סייעתי לבעלי המניות להנפיק את החברה בבורסת לונדון. לאחר סיום ההנפקה, עקב חילוקי דעות עם בעלי השליטה על האסטרטגיה וחוסר במשאבים, החלטתי לעזוב ולפנות לדרך חדשה. ברצוני לציין כי איני מעורב בענייני החברה מאז חודש מרץ 2016". כיום מתפקדת החברה ללא מנכ"ל, שכן על פי הערכות רומנו פרש בתפקידו ביולי, אם כי טרנדאיט לא הודיעה עד כה לבורסה בלונדון על סיום כהונתו.

 

גם בגזרת הדירקטורים היו שינויים מפתיעים. ב־6 באפריל מינתה החברה את יעל מיטלמן לדירקטורית חיצונית, אך שבועיים לאחר מכן, ב־20 באפריל, כבר דיווחה טרנדאיט על התפטרותה. העילה שניתנה היא כי יש למיטלמן התחייבויות מקצועיות נוספות, שאינן מאפשרות לה להמשיך בתפקידה בטרנדיט.

 

זמן לא רב לאחר מכן, במאי האחרון, התפטר גם הברוקר הראשי של החברה, Peterhouse Corporate, ועד היום לא דיווחה טרנדאיט על מינוי של ברוקר חדש.

 

צלם "כלכליסט", שנשלח לצלם את משרדי טרנדאיט בכתובת ברעננה המופיעה במסמכי החברה שמוגשים לבורסת לונדון, גילה רק דלת סגורה ועליה השלט Capital International. אותה כתובת מופיעה, אגב, גם כמען הרשמי של חברת מדיוי של רורקה וגינתי. על פי הדו"ח השנתי של טרנדאיט, היא מעסיקה חמישה עובדים.

 

בשיחות של "כלכליסט" עם מקורבים לחברה הם בעיקר תוהים על התנהלות המשקיעים המובילים בראשות רורקה, שמאז ההנפקה לא מספרים מה עלה בגורל הכסף ואיך הפכה טרנדאיט לחברה ללא הכנסות ומנכ"ל.

 

הרעיון להקמת טרנדאיט הגיע מכיוון לא צפוי. ויינרוט, שהתמחה בחקר האטמוספירה בכמה מכוני מחקר בארה"ב, התמקד בהתחקות אחר זיהום האוויר. הוא חקר את פיזור החלקיקים במרחב ואת הסיכוי להיווצרות זיהום כתוצאה מכך, ותהה אם פיזור אנשים דומה לפיזור חלקיקים באטמוספירה. הוא החליט לערוך ניסוי, חילק לקבוצת נחקרים מכשירי GPS ובדק את הקשר שבין מקום המגורים לפיזור במרחב.

 

ויינרוט החל לבצע ניסויים שכללו ניתוח של אותות סלולריים, על בסיס המודלים האטמסופיריים מלימודי הפיזיקה. "הבנו שבאמצעות שימוש במדגם קטן של אותות סלולריים, בלי לדעת מי עומד מאחורי כל אות כזה, אפשר להסיק מסקנות מרחיקות לכת", אמר בעבר בראיון ל"כלכליסט". "האות הסלולרי הוא כלי המדידה הטוב ביותר, כיוון שהחדירה שלו גבוהה כל כך. אנשים לוקחים איתם את מכשיר הסלולר שלהם לכל מקום כמעט".

 

החברה והמשקיעים בה לא השיבו לבקשת תגובה מ"כלכליסט".

 

גם בבורסת תל אביב לא רווים נחת מג'וש רורקה

 

חברת מדיוי (Medivie) תראפיוטיק נכנסה לבורסה בת"א במאי 2014 דרך השלד הבורסאי של חברת הביומד גליקומיינדס. מדיוי מייצרת את המכשיר לייבוראייד (Laboraide) להקלה על נשים במהלך הלידה. משווי שוק של 6.5 מיליון שקל זינקה החברה בתוך זמן קצר מאוד במאות אחוזים ל־104 מיליון שקל ב־29 ביוני — שווי חלומי לחברה שעדיין לא רשמה הכנסות מהותיות.

 

בהערכת שווי שהתבססה על מספר הלידות בשנה הניחה החברה כי תמכור 3,750 יחידות לייבוראייד ב־2014, וכי היקף המכירות יזנק מ־800 אלף שקל ב־2013 להיקף של 5.6 מיליון שקל שנה לאחר מכן ול־17 מיליון שקל ב־2015. בחברה גם פזלו לשוק המיגרנות ולטיפול בהפרעות קשב וריכוז.

 

אך בינתיים המספרים האלה נראים כחלום רחוק. את הרבעון השני השנה סיימה מדיוי עם הכנסות של 19 אלף שקל בלבד והפסד של 1.1 מיליון שקל. את 2015 סיימה החברה עם הכנסות של 160 אלף שקל והפסד נקי של 4.3 מיליון שקל. בקופת החברה נשארו 160 אלף שקל והיא נושאת הערת עסק חי.

 

המנכ"ל ואחד ממייסדי מדיוי ג'וש רורקה (14%) הכריז בתחילת החודש על כוונתו לגייס בארה"ב 10 מיליון דולר לפי שווי חברה של 90 מיליון דולר, והמניה הגיבה בזינוק של 40%, אף שהיא עדיין נסחרת בשווי של שלד בורסאי — 6.2 מיליון שקל.

 

הגיוס, שאולי יקרה ואולי לא, נתמך בהערכת שווי לחברה שעומדת על 121 מיליון דולר. על פי התחזיות שלה היא עתידה למכור בשנה הבאה 97 אלף יחידות לייבוראייד, וב־2018 — כאשר תיכנס לשוק המיגרנות — מספרם צפוי לעלות ל־500 אלף בשנה.

 

המהלך בארה"ב אינו הנפקה רגילה אלא עסקת מימון המונים בפיקוח רשות ני"ע האמריקאית. המניות לא יהיו רשומות למסחר בשלב ראשון, אך ייתכן כי בשלב מאוחר יותר ייסחרו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x