בלעדי לכלכליסט
החיים מחוץ למגבלת השכר: דני צידון עובר מלאומי לקרן ויולה
קבוצת ויולה מקימה שתי קרנות השקעות חדשות לפינטק ותשתיות. צידון, המשנה למנכ"לית בנק לאומי, מנהל מו"מ מתקדם להצטרף כשותף מנהל
קבוצת ויולה מנהלת תהליך להקמת שתי קרנות השקעה חדשות, שאליהן צפויים להצטרף כשותפים מנהלים המשנה למנכ"לית בנק לאומי דני צידון ויוסי זינגר, מנכ"ל גרנית הכרמל לשעבר.
- ויולה משקיעה 30 מיליון דולר בסרטונים אישיים
- אחרי השקעה של 27 מיליון ד': ויולה מעמידה את דגניה סיליקון על המדף ב-300 מיליון ד'
- Cellwize מגייסת 24.5 מיליון דולר מקבוצת ויולה
צידון מנהל מו"מ מתקדם בימים אלה להצטרפות לקרן להשקעות פינטק (טכנולוגיה פיננסית), שתנסה לגייס 150–200 מיליון דולר, ותתמקד בהשקעות בחברות ישראליות וזרות. הקרן השניה, שתתמקד בתחום התשתיות, תנסה לגייס כ־200 מיליון דולר, ובראשה אמורים לעמוד נציג מויולה וזינגר. אנשי ויולה החלו בשיחות ראשונות עם גופים גדולים בשוק ההון לצורך הגיוס.
צידון הודיע באפריל האחרון על פרישתו מלאומי בגלל החוק להגבלת שכר הבכירים במערכת הפיננסית. הוא כיהן במשך 12 שנה בתפקידים שונים בבנק, שאליו הובא על ידי המנכ"לית הקודמת גליה מאור, ובמשך עשור שימש כחבר הנהלה. הוא הבנקאי היחיד מהבכירים שפרשו עד היום שהצהיר במפורש כי הוא עושה זאת עקב החוק. "החלטתי לפרוש נובעת מאופן חקיקת חוק שכר הבכירים. חוק זה, שעל סבירותו תעיד ההיסטוריה של ישראל בשנים הקרובות, משדר מסר נורא בעיניי, כאילו המערכת הפיננסית הנה אויב הציבור ולכן היא מותרת בפגיעה. מערכת פיננסית איתנה, מקצועית וחדשנית הנה תנאי לקיומה של כלכלה בריאה וצומחת. מערכת כזו לא תצמח בערוגת החוק הנוכחי", אמר.
צידון היה יד ימינה של רוסק־עמינח
מלבד היותו אחראי על הפעילות הבנקאות הפרטית והבינלאומית, על החטיבה לשוקי הון ועל האסטרטגיה של הקבוצה, צידון יזם את הקמת לאומי טק, זרוע ההייטק של לאומי שמשקיעה בחברות פינטק, ושימש גם כיו"ר לאומי פרטנרס, זרוע הבנקאות להשקעות. בשנתיים האחרונות השקיע לאומי בקרנות ויולה יותר מ־30 מיליון דולר, ואת ההשקעות הובילו צידון ומנכ"ל לאומי פרטנרס ירון בלוך.
צידון היה דמות מרכזית בניהול הבנק בשנים האחרונות והוביל את ההסדר מול השלטונות האמריקאיים סביב החשד להלבנת הון. הוא נחשב ליד ימינה של מנכ"לית לאומי רקפת רוסק־עמינח. בארבע השנים האחרונות הוא נהנה מחבילת תגמול בעלות של כ־13.5 מיליון שקל, ובעשור האחרון - בעלות של יותר מ־20 מיליון שקל. ב־2015 עלות שכרו של צידון היתה 4.8 מיליון שקל.
אין רגולציה על שכרם של מנהלי הקרנות
תחום ניהול הקרנות קורץ לבכירי המערכת הפיננסית, שנאלצים לוותר על נתח משמעותי מהשכר שאליו הורגלו בעקבות חוק שכר הבכירים. זהו תחום שבו אין רגולציה והשכר לשותפים מנהלים מגיע למיליוני שקלים ולעתים למיליוני דולרים בשנה. ויולה, מצדה, מתחמשת בבנקאי המוערך לא רק בארץ אלא גם בחוגי בנקאות בעולם ובאקדמיה, ובעל קשרים לא מעטים בשוקי ההון.
לקבוצת ויולה, שהוקמה לפני 14 שנה, יש שלוש קרנות: ויולה קרדיט (לשעבר פלנוס), המנהלת נכסים בכ־400 מיליון דולר ומעניקה אשראי לחברות מתחום הטכנולוגיה והתעשייה. קרן נוספת היא ויולה פרייבט אקוויטי, שמבצעת השקעות בחברות בעלות פעילות גלובלית, ובעיקר כאלו בתחום הטכנולוגיה. הקרן השלישית היא כרמל ונצ'רס, קרן הון סיכון שהוקמה ב־2000, המשקיעה בעיקר בחברות סטארט־אפ. אנשי הניהול המרכזיים בויולה הם שלמה דוברת, אבי זאבי, הראל בית און ורותי שמחה.
ויולה השקיעה עד היום בחברות פינטק דרך הקרנות הקיימות שלה, אולם עד כה לא היתה לה קרן ייעודית לכך.
התשתיות, לעומת זאת, הוא תחום השקעות ותיק ומסורתי שלה. שתי קרנות גדולות פעילות בתחום בארץ: קרן תש"י של ירון קסטנבאום, הנתמכת על ידי הראל, וקרן נוי של פיני כהן, שנתמכת על ידי הפועלים וכלל ביטוח. ויולה תנסה לאיים על ההגמוניה המוחלטת של שתי הקרנות, שבהן קיימת יריבות גדולה.