סלינגר: אין בסמכות המחוזי לדון במכירת מניות כלל ביטוח
המפקחת על הביטוח דורית סלינגר הגישה אתמול לבית המשפט את עמדתה בעימות שבין בעל השליטה באי.די.בי אדוארדו אלשטיין לבין הנאמן משה טרי סביב מכירת כלל ביטוח. לדבריה, אם אלשטיין מעוניין לעצור את המכירה, עליו לפנות לבג"ץ
"ניתן לדמות את התנהגות אי.די.בי בהליך זה להתנהגות אדם המגיע עם זוגתו לחנות רהיטים ומתבקש על ידה לסייע בהחלטה האם לקנות ספה שצבעה אדום או לבן. הנ"ל מסרב לסייע בהחלטה בטענה שהוא מעוניין לקנות, חֶלֶף הספה, מכסחת דשא משוכללת. דומה שאין חולק שבלי קשר לסוגיה של נחיצות מכסחת הדשא והתחליפיות של רכישתה עם רכישת הספה, הנ"ל יהא מנוע מלבוא בטענות בכל הקשור לצבע הספה שיבחר לבסוף על ידי זוגתו". כך נכתב בעמדתה של המפקחת על הביטוח דורית סלינגר שהוגשה אתמול לבית המשפט המחוזי בתל אביב על העימות שבין הנאמן למניות כלל ביטוח משה טרי לבין הבעלים של אי.די.בי אדוארדו אלשטיין.
- אי.די.בי עתרה לבג"ץ נגד סלינגר בעניין שיעבוד מניות כלל ביטוח
- אי.די.בי: "המפקחת מתחשבנת איתנו, תיצור נזקים אדירים"
- סלינגר לא מאשרת שעבוד מניות כלל ביטוח
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
טרי, שמבקש לצמצם את חשיפתו לתביעה לרשלנות מטעם אי.די.בי ואלשטיין אם ימכור את מניות החברה בזמן שהמחירים בשוק נמוכים, פנה לבית המשפט מחוז תל אביב־אזרחי ולשופטת רות רונן לקבלת הגנה בגלל שהוא חשוף לתביעות מצד אי.די.בי והוראות באשר לביצוע מתווה המכירה. סלינגר טוענת שאי.די.בי מנצלת את הפנייה של טרי כדי להעמיס טענות שאינן קשורות כלל לעניין שלשמו התבקש ההליך.
עו"ד ליאב וינבאום מפרקליטות מחוז תל אביב־אזרחי המייצג את סלינגר תקף את ניסיונות אי.די.בי להשתמש בבמה זו לקידום עצירת מכירת כלל. "הנאמן אף לא עורר ספק בדבר מה הם תפקידיו כנאמן במובחן מהשאלה מה הדרך שעליו לפעול לצורך הגשמת תפקידים אלו", נכתב בעמדתה של המפקחת.
עוד הצביעה על הימנעותה של החברה מלתקוף ישירות את סמכות הממונה בבג"ץ להוציא לפועל את המתווה. "רוצה אי.די.בי כי טענותיה כפי שהובאו בתשובתה לבקשה ישמעו על ידי ערכאה שיפוטית, תבחר נא הנ"ל את הערכאה הנכונה לכך", נכתב ונרמז בעקיפין שגם אין זה בסמכותה של השופטת רונן לדון בעניין, כיוון שטענות נגד סמכות הרגולטור ניתן להשמיע רק בבג"ץ. "כל טענה שיש בה כדי לתקוף את שיקול הדעת של הממונה ו/או סמכותה יש להביא בפני בית המשפט המוסמך לדון בהן — בית המשפט העליון בשבתו כבג"ץ", סוכם בעמדת המפקחת.
טיעון נוסף שהועלה הוא שמדובר בהליך שיזם הנאמן טרי, שאלמלא יזם אותו, כל הטענות של אי.די.בי לא היו באות לעולם, ואם ימחק טרי את ההליך "כל טענותיה המושחזות של אי.די.בי יעברו אחר כבוד לארכיון התיקים הגמורים".
הביקורת של סלינגר ווינבאום על שימושם של אלשטיין ואי.די.בי בבקשת הנאמן לצורך תקיפת מתווה הממונה באמצעות פלפולים משפטיים וניסיון לעקוף את חוק הפיקוח על הביטוח הביאה את המפקחת להזכיר להם את האפשרויות היחידות העומדות בפניהם: מכירה דרך מתווה הממונה או מינוי כונס נכסים על המניות של כלל המוחזקות על ידי אי.די.בי. לשיטתם, הממונה עמדה על כך שבסופם של דברים, ככל שהחברה לא תעמוד בהתחייבויותה למכירת מניות כלל, הן תימכרנה על ידי הנאמן.
בתגובה משלימה שהגישו היום בשם אי.די.בי עורכי הדין פיני רובין, כפיר ידגר ויאיר שילוני ממשרד גורניצקי ושות' הם תוקפים את טענת סלינגר שמשעה שניתנה לטרי הוראה למכור את מניות כלל הרי שניטל ממנו כל שיקול דעת בשאלה האם לבצע מכירה זו, וכי הוא מחויב למתווה המכירה וללוחות הזמנים שבו.
"הנאמן הלך שבי אחר טענה זו של הממונה", נטען בתגובה. "הדברים שגויים מיסודם. הפכנו והפכנו פעם נוספת בכתב הנאמנות העדכני ולא מצאנו עוגן לזכות ההתערבות הנתונה לממונה ולסמכות כלשהי הנתונה לה ליתן הוראות לנאמן ביחס למכירת מניות כלל החזקות שמוחזקות בידיו בנאמנות לטובת החברה, ובכלל כך לעיתוי המכירה ולאופן ביצועה. נהפוך הוא". ולכן, חוזר רובין ומדגיש "מכירת מניות כלל החזקות על ידו בעת הזו תהא משום חריגה מסמכות, הפרת חובת נאמנות, ותהווה הלכה למעשה הפעלת שיקול דעת פסול".
לפי רובין, תפקיד הנאמן היה והינו יצירת הפרדה וחיץ בין הבעלות בכלל המצויה בידי אי.די.בי, לבין יכולתה לעשות שימוש בקנינה שנמסר לנאמן. מכירת מניות כלל אינה בין תפקידי הנאמן, טוען, שבכל זאת מכיר בכך שמכירת המניות יכולה להיות איזו "משימה שולית, נשכחת, של הנאמן, אשר ברי שכעת אין לעשות בה שימוש מנימוקים אלו ואחרים".