מחקר: ניסיון של עובדים בחברות רב לאומיות מגדיל את פריון העבודה
משרד האוצר מפרסם סקירה הבוחנת את תרומת החברות הרב לאומיות לפריון העבודה בישראל בין 2010-2005. לפי הנתונים, עובדים בחברה רב לאומית מרוויחים שכר הגבוה בכ-10% בהשוואה לעובדים בחברה מקומית
הכלכלן הראשי הפיץ הבוקר סקירה הבוחנת את תרומת החברות הרב לאומיות לפריון העבודה בישראל. מתוצאות הניתוח שבחן את היסטוריית ההעסקה בקרב 450 "החברות המובילות בישראל בין 2005 ל-2010 עולה כי ניסיון העבודה של עובדים בחברות רב לאומיות מגדיל את פריון העבודה, כך שלעובד שצבר ניסיון עבודה של לפחות שנתיים בחברה רב לאומית בממוצע שכר גבוה ב-4% בין אם עבודתו הנוכחית היא בחברה מקומיות או חברה רב לאומית. עוד טוען האוצר כי העובדים בחברה רב לאומית מרוויחים בממוצע שכר גבוה בשיעור של כ-10% בהשוואה לעובדים בחברה מקומית בעלי מאפיינים דומים.
ברקע הדגשת היתרונות של חברות רב לאומיות מקדם כחלון בימים אלו הטבות מס משמעותיות עבור חברות בינלאומיות טכנולוגיות, כך שחברות ענק ישלמו 6% מס חברות ו-4% מס דיבידנד, לעומת 16% שהיום הן משלמות מתוקף החוק לעידוד השקעות הון ומס של 20-30% על דיבידנד.
המחקר בחן כאמור את התרומה של התעסוקה בחברות הרב לאומיות לפריון העבודה דרך שני ערוצי השפעה - הגדלת ההון האנושי של המועסקים שצוברים ניסיון עבודה בחברה מובילה ברמה העולמית, ולומדים על טכנולוגיית הייצור, נהלי העבודה וכו', הערוץ השני הוא יצירת משרות עם פריון עבודה גבוה.
בעוד שהמחקר מתייחס לשנים 2005-2010 מה שמטיל בספק את הרלוונטיות של הממצאים שלו , הפרק העוסק בהטבות מס לחברות שניתנו בשנים האחרונות נגנז השנה על ידי כחלון, שהעדיף שלא להתמודד עם הביקורת על כך שהטבות המס לא משיגות את מטרתן.
כדוגמה מביאים באוצר את המקרה הלא מייצג של אינטל שמשלמת 5% מס כחלק ממסלול מיוחד בחוק לעידוד השקעות הון, אולם מאחר וקיבלה מענק של 1.1 מיליארד שקל כנגד השקעה של 22 מיליארד שקל, היא נדרשה לעמוד ביעדים שונים כמו העסקת עובדים מאזור קריית גת שסוכמו עם משרד הכלכלה, וכתוצאה באמת השפיע על האזור כולו. מנגד כחלון קבר את המלצת מנכ"לית האוצר הקודמת לפיה חברות המקבלות הטבות מס מעל להיקף מסוים יידרשו לעמוד ביעדים תוספתיים כדי לקבל הטבות מעבר לתקרה של כ-400 מיליון שקל.