המוסדיים עשויים לקבל הקלה ברכישת אג"ח של גוף קשור
ועדת שטרום המליצה להעלות את היקף האג"ח שהמוסדיים רשאים לקנות בהנפקה של החברה־האחות ל־30% במקום 25%. עם זאת, ההקלה תהיה תקפה רק אם הגוף הקשור עוסק במתן אשראי קמעונאי ורק בשנתיים הראשונות לקיומו
ועדת שטרום המליצה לשנות את היקף האג"ח שגופים מוסדיים יכולים לרכוש בהנפקה של גופים קשורים. כיום מוסדי יכול לרכוש רק 25% מהאג"ח בהנפקה שמבצעת חברה שגם בבעלות אותה החברה־האם, ואילו לפי המלצות הוועדה, המוסדיים יוכלו לרכוש בהיקף של עד 30%
ההקלה תינתן רק במקרה שמדובר בגוף קשור שעוסק במתן אשראי קמעונאי ותהיה תקפה בשנתיים הראשונות לקיומה של החברה. אישור ההמלצה תלוי באגף שוק ההון במשרד האוצר, בראשות דורית סלינגר.
- הבנקים יוגבלו בתחרות מול חברות כרטיסי האשראי
- קרן המטבע בביקורת חריפה על ועדת שטרום: "תביא לחוסר יציבות במערכת הפיננסית"
- האם הציבור הישראלי בשל להשתמש בבנקים דיגיטליים?
ההמלצה הסופית של הוועדה להגברת התחרות במערכת הבנקאית, בראשות דרור שטרום, שונה מדו"ח הביניים שפורסם בינואר השנה. אז ההמלצות היו שמרניות בהרבה ולא רק שלא הוצעה ההקלה, אלא ששני חברי ועדה (מתוך שבעה) אף סברו שיש להגביל את התקרה ל־10% מהאג"ח בהנפקה.
בוועדה נימקו את שינוי היקף הרכישה המותר בכך שיתרת הסכום בהנפקה מגויס ממוסדיים ומשקיעים שונים שמאמינים שהאג"ח יניבו תשואה הולמת, ולכן אין סיבה שהעמיתים של המוסדי הקשור לא ייהנו מתשואה זו. בנוסף, ועדת שטרום מבקשת לעודד מוסדיים להקים חברות ייעודיות למתן אשראי קמעונאי (משקי בית ועסקים קטנים), זאת כדי להגביר את התחרות בתחום.
כיום המוסדיים אינם יכולים להעניק באופן ישיר אשראי קמעונאי, עם זאת חלק מהם רוכשים שליטה בחברות מימון חוץ־בנקאי. כך, למשל, בית ההשקעות מיטב דש רכש בהדרגה נתחים מחברת המימון החוץ־בנקאי פנינסולה בשנה האחרונה וכעת הוא מחזיק ביותר מ־51% ממנה. בנוסף, בית ההשקעות פסגות חתם ביוני האחרון על הסכם לרכישת 20% בבלנדר, פלטפורמה למימון המונים.
הוועדה הוקמה ביוני 2015 על ידי שר האוצר משה כחלון ונגידת בנק ישראל קרנית פלוג. המלצותיה העיקריות היו הפרדת חברות כרטיסי האשראי ישראכרט ולאומי קארד מבנק הפועלים ומבנק לאומי בהתאמה והחלת הגבלות שונות על הנפקת הכרטיסים על ידי הבנקים.