סלינגר סוגרת את ברז הדיבידנדים בביטוח
המפקחת על הביטוח שיגרה מכתב למנהלי החברות ובו דרישה להחיל את הנחיות החמרת דרישות ההון לא ב־2017 כפי שתוכנן, אלא כעת. המשמעות: לא יוכלו לחלק דיבידנד במשך שנתיים לפחות
בעל השליטה באי.די.בי אדוארדו אלשטיין לוחץ בחודשים האחרונים על דירקטוריון החברה־הבת כלל ביטוח לחלק דיבידנד. זאת אף על פי שמניות כלל ביטוח מוחזקות בשנים האחרונות על ידי הנאמן משה טרי, לאחר שבפיקוח על הביטוח סירבו להעניק לאלשטיין היתר שליטה בחברה.
- סלינגר דחתה את הצעת גדעון סער להופיע בפני ועדת סוכני הביטוח
- רשות ני"ע דורשת מסלינגר: "פיקוח על בתי השקעות רק בתיאום עמנו"
- מלכת הבג"צים: סלינגר סופגת אש מחברות הביטוח
כעת, ממכתב ששלחה המפקחת על הביטוח דורית סלינגר למנהלי חברות הביטוח היום, עולה כי החלום של אלשטיין לדיבידנדים מכלל ביטוח בשנים הקרובות הולך ומתרחק. ל"כלכליסט" נודע כי סלינגר מקשיחה את התנאים לחלוקת דיבידנד לקראת היערכות לדרישות ההון החדשות שיושתו על חברות הביטוח החל מ־2017 מכוח הוראות סולבנסי 2. מדובר בהוראות שדורשות חישוב מחדש של הסיכונים של חברות הביטוח ודרישת הקצאת הון גבוהה יותר בשל כל סיכון.
יחס ההון העצמי להון הנדרש עלה ל־115%
חברות הביטוח נדרשות להחזיק הון עצמי משמעותי שיעמוד כנגד ההתחייבויות שלהן לציבור המבוטחים. בפיקוח נוקטים גישה שמרנית ומבקשים מחברות הביטוח להחזיק עודפי הון למול ההתחייבויות, שכן ההון העצמי מושקע בשוקי ההון ויש חשש כי ירידות בשווקים והפסדים מתחום הפעילות ישחקו אותו.
בהתאם להוראות שהיו קיימות עד כה לא אושרה חלוקת דיבידנד, אלא אם לאחר ביצוע החלוקה לחברת הביטוח היה יחס הון עצמי לעומת ההון העצמי הנדרש של 105% לפחות. עם זאת, המפקחת דרשה אישור מראש לחלוקת דיבידנד אם ההון עצמי של חברת הביטוח לאחר החלוקה היה מתחת ל־115% מההון הנדרש. אם ההון גבוה יותר, לא נדרש אישור.
במכתב המעודכן אוסרת המפקחת חלוקת דיבידנד במצב שלאחריו ההון העצמי יפחת מ־115% מההון הנדרש. לכך מוסיפה המפקחת דרישה נוספת: איסור חלוקת דיבידנד גם במצב עודף של 115% על דרישות ההון אם לאחר ביצוע החלוקה יש לחברה יחס כושר פירעון בשיעור של פחות מ־130%, זאת על בסיס תרגיל שמניח שהוראות סולבנסי 2
מיושמת כעת. כלומר, סלינגר דורשת מחברות הביטוח לחשב מה יהיה מצב ההון שלהן לאחר יישום הוראות סולבנסי 2 ולחלק דיבידנדים על בסיס ההון ההיפותטי שייוותר בידיהן.
לכלל ביטוח לא יישארו עודפים לחלוקה
בעלי חמש חברות הביטוח הגדולות מאבדים כעת את הסיכוי לקבל דיבידנדים מהחברות, לפחות בשנתיים הקרובות שבמהלכן ייושמו הוראות סולבנסי 2. זאת כשגם החברות שמצב ההון שלהן יחסית טוב נמצאות ברמת הון גבולית בדרישות החדשות. רק כשהריבית תעלה והחברות יחזרו לייצר רווחי הון על השקעות שיחזקו את ההון העצמי בצורה משמעותית, במקביל לשינוי תמהיל הסיכונים שלהן לקראת היערכות לדרישות ההון החדשות, הן יוכלו לצפות לחלוקת דיבידנדים.
בדו"חות הרבעון הראשון של כלל ביטוח, היא מציינת כי נכון לתום הרבעון, ברשותה אפשרות לחלק דיבידנד בגובה של 825 מיליון שקל ללא קבלת אישור המפקחת מאחר שלאחר החלוקה יהיה לכלל עודף הון של 115%. אלא שכעת, היא כבר לא תוכל לחלק דיבידנד. על פי הערכות, כלל ביטוח נמצאת על הגבול של דרישות ההון החדשות הצפויות, כלומר ברשותה הון המספיק בדיוק לעמוד בדרישות ההון ללא עודפים.
בהפניקס ציינו בדו"חות הרבעון השלישי ל־2015 כי מתרגיל שביצעו הן עלולות להימצא בחסר של מאות מיליוני שקלים ללא היערכות מתאימה ליישום הוראות סולבנסי 2, ואילו בהראל ציינו כי החסר הצפוי בהיעדר היערכות הוא קטן. מאז פועלות חברות הביטוח לבצע גיוסי חוב כדי לחזק את ההון לקראת היערכות להוראות החדשות אך הן טרם עדכנו על תוצאות תרגיל נוסף, שבו הן נדרשו לבדוק את מצב ההון המעודכן שלהן לו ההוראות היו מיושמות מיידית.
המטרה של סלינגר היא למנוע מצב שבו חברות שיבקשו לחלק דיבידנדים בטרם כניסת הוראות סולבנסי 2 יתקשו להיערך לדרישות החדשות. סלינגר פעלה ברוח זו גם במקרה הדיבידנד של מגדל בסוף 2015. הגירעון בהון הנדרש של מגדל למול הדרישות החדשות עמד על 2 מיליארד שקל בדו"חות השנתיים של 2015 וזאת גם לאחר שגייסה חוב של 2.5 מיליארד שקל לצורך חיזוק ההון שלה. עם זאת, באוקטובר 2015 הכריז דירקטוריון מגדל ביטוח על חלוקת דיבידנד של 185 מיליון שקל לחברת האחזקות הציבורית, שנשלטת על ידי שלמה אליהו.
ימים ספורים לאחר מכן, שלחה סלינגר מכתב לדירקטוריון שבו היא הבהירה כי על רקע התחשיב שביצעה מגדל לקראת הוראות הסולבנסי, שמצביע על גירעון של מיליארדי שקלים בהון בהנחה של יישום מיידי של ההוראות, יש בחלוקת דיבידנד "כדי לפגוע בניהול התקין של עסקי מגדל ביטוח".
עם זאת, בדו"חות השנתיים של מגדל נכתב כי "דירקטוריון מגדל חזר ובחן את החלטתו ולא מצא כי נפל פגם בהחלטה. דירקטוריון מגדל סבור כי חברת הביטוח נערכת באופן ראוי לקראת משטר כושר הפירעון החדש". עם זאת, הוחלט להשהות החלוקה עד למועד חדש. כעת, ההוראה החדשה של סלינגר מחסלת את האפשרות של מגדל לחלוק על עמדתה בעניין.