$
השורה התחתונה

השורה התחתונה

הזינוק של ורוניס ואורבוטק עשוי להיות רק ההתחלה

שתי חברות הטכנולוגיה הגיעו למחירי שיא אחרי העליות במאי. כך, השווי של אורבוטק האמיר ל־1.3 מיליארד דולר ושל ורוניס טיפס ל־625 מיליון דולר. הזינוק במכירות והיתרון הטכנולוגי על המתחרות מרמזים שהן יכולות לשבור שיאים נוספים

שלומי כהן 07:4907.06.16

אימרה ידועה בשוק ההון ממליצה למשקיעים להיזהר בחודש מאי, להעדיף למכור ולהתרחק מהשוק ("sell in May and go away"ׂ), אך הפעם משקיעים שהקשיבו הפסידו תשואה של יותר מ־3%.

בין החברות הישראליות שנהנו מעליות בחודש שעבר והגיעו למחירי שיא, היו גם ורוניס (VRNSׂ) ואורבוטק (ORBKׂ), שזינקו ב־28.5% וב־18.3% בהתאמה. השאלה כעת היא אם שתי הישראליות יצליחו לשמור על המומנטום.

 

ורוניס עשויה להירכש על ידי חברת ענק

 

ורוניס, שמפתחת פלטפורמות להגנה על מערכות המידע מפני איומים שבאים מתוך הארגונים עצמם, נוסדה בשנת 2005 על ידי המנכ"ל יקי פייטלסון וסמנכ"ל הטכנולוגיה הראשי אוהד קורקוס. מסמכי ויקיליקס וההדלפות של אדוארד סנודן, שעבד בסוכנות לביטחון לאומי של ארה"ב, לפני שלוש שנים היוו רוח גבית חזקה לאותן חברות שמתמקדות בהגנות פנימיות.

 

ורוניס התקבלה בוול סטריט בהתלהבות רבה כאשר הונפקה לפני שנתיים והיא הכפילה את שווייה בתוך ימים אחדים ליותר ממיליארד דולר. המניה זינקה ממחיר הנפקה של 22 דולר ליותר מ־50 דולר, אך התקררות של שוק הפעילות שלה בשילוב פספוסים בתוצאות והעובדה שהיא עדיין מפסידה, ריסקה אותה לתחתית של 13 דולר בפברואר השנה.

 

בתחילת מאי אשתקד, כשהתפרסמו תוצאות הרבעון הראשון לשנת 2015, המשקיעים התייאשו סופית מהיעדר יציבות בביצועי החברה והמניה איבדה ביום אחד 25%. אך נראה שבתחילת מאי 2016, עם פרסום התוצאות לרבעון הראשון, חל מהפך והמשקיעים חזרו בהדרגה להאמין בעתיד החברה. ההכנסות ברבעון הראשון של השנה הסתכמו ב־30.5 מיליון דולר, עלייה של 36.2% לעומת הרבעון המקביל. ההפסד הצטמצם ב־30.9% ועמד על 7.6 מיליון דולר. וכך, המניה נמצאת בימים אלה בשיא שנתי של 25.6 דולר ובתנאי שוק סבירים אין סיבה שלא תמשיך לעלות.

 

 צילום: שאטרסטוק

 

בחברות תוכנה, מכירת הרישיונות מנבאת בצורה הטובה ביותר את העתיד החברה. הצמיחה במכירת רישיונות אצל ורוניס הואצה ל־36% ברבעון הראשון של השנה לעומת 30% ברבעון האחרון של 2015 ו־18% ברבעון השלישי של 2015. בשבועות האחרונים מנהלי החברה משדרים יציבות בעסקים ואופטימיות רבה גם במצגות למשקיעים, בין השאר בשל יתרון גדול מול המתחרות. זאת כתוצאה מפיתוח מוקדם מאוד של הפלטפורמות הייחודיות של החברה להגנה על הארגונים מפני איומים מבית.

 

עם שווי שוק של 625 מיליון דולר, פי 3.2 מהמכירות שצפויות ב־2017 (190 מיליון דולר), ועם 112 מיליון דולר במזומן שגדלים מדי רבעון וללא חובות, נראה שיש למניה פוטנציאל לא קטן לעליות נוספות. בנוסף, ורוניס עוסקת בתחום שחברות האבטחה הענקיות, דוגמת צ'ק פוינט, ישמחו לרכוש.

 

משקיעי אורבוטק לא מפחדים מהשוק הסיני

 

אם המומנטום החיובי בעסקיה הביא את מניית ורוניס לשיא השנתי, הרי אצל אורבוטק מדובר במחיר מניה, 28.5 דולר, שלא נראה כבר כמעט 12 שנה.

 

בקיץ 2015, כשהעולם החל לחשוש ממשבר גדול בסין, מניית אורבוטק היתה במחצית מהמחיר של היום. זאת מאחר שהמשקיעים סירבו להאמין למנהלי החברה כי התלות הגדולה בשוק הסיני לא פוגעת בעסקי החברה.

 

גם היום השוק הסיני מרעיד חברות ענק, כשאפל נמצאת בראשון, אבל אצל אורבוטק העסקים במדינה, שהיוו שליש מהמכירות ברבעון הראשון, ממשיכים לשגשג. הפעם המשקיעים כבר מאמינים לחברה, בעיקר אחרי שהיא ממשיכה להפגין יציבות בסין ולזכות במכרזים נוספים במדינה. הממשל הסיני ממשיך וימשיך לבנות מפעלים חדשים למסכי טלוויזיה גדולים, ואורבוטק זוכה במרבית המכרזים לאספקת מכונות לבדיקות ותיקון בזמן אמת של מסכים.

 

אמנם סין כבר לא מבהילה את משקיעי אורבוטק, אך את הזינוק לשווי שוק של 1.2 מיליארד דולר אפשר לייחס בעיקר לתוצאות המצוינות שבאו בעקבות רכישת הענק שהיא ביצעה לפני כשנתיים. רכישת SPTS הבריטית מתחום מארזי השבבים תמורת 370 מיליון דולר במזומן הביאה לאיזון עסקי וגיאוגרפי. כך, ברבעון הראשון של השנה הכנסות אורבוטק עמדו על 190.4 מיליון דולר, עלייה של 2.9% לעומת הרבעון המקביל. הרווח הנקי של החברה הסתכם ב־23.1 מיליון דולר, זינוק של 11%.

 

לחברה היום שלוש חטיבות (בדיקות מסכים, בדיקת מעגלים מודפסים וייצור מארזי שבבים) עם פיזור גיאוגרפי מאוזן יותר ממה שהיה בעבר. רבע מהמכירות הן לאירופה ולצפון אמריקה, כשליש לסין והשאר לאסיה פסיפיק. חטיבת מארזי השבבים מכניסה את אורבוטק לשווקים שצפויים להיות גדולים בהרבה בשנים הקרובות, כמו שוק המכוניות המקושרות ו־"אינטרנט של דברים".

 

בנוסף המשקיעים מתלהבים מהתגברות המעבר של יצרני הסמארטפונים והטאבלטים המובילים, בעיקר סמסונג ואפל, למסכי OLED. לאורבוטק יש פלטפורמות מתאימות לבדיקת מסכי OLED ובגלל שמדובר בתהליכי ייצור מסובכים בהרבה ממסכי LCD רגילים, הרווחיות של אורבוטק מהפלטפורמות הללו צפויה להיות גבוהה יותר.

 

שווי השיא של אורבוטק, שעומד על 1.3 מיליארד דולר, לא צריך להבהיל את המשקיעים כי עדיין מדובר בתמחור חסר לאור התוצאות והפוטנציאל הקיים בשווקים החדשים שלפניה.

 

אנליסטים צופים מכירות של 870 מיליון דולר ורווח למניה של 2.8 דולר ב־2017, כלומר היא נסחרת היום במכפיל רווח של 10 ומכפיל מכירות של 1.4. שניהם נמוכים בהתחשב בשינויים הטכנולוגיים הגדולים שעומדים להתחרש בשוקי היעד שלה ולהגדיל את הביקוש לפלטפורמות שלה.

 

השורה התחתונה

מוצרי ההגנה של ורוניס מעניקים לה יתרון על המתחרות. הכנסות אורבוטק מסין שומרות על יציבות והחברה אף ממשיכה לזכות בחוזים במדינה

 

הכותב הוא יועץ ומשקיע בני"ע שונים

בטל שלח
    לכל התגובות
    x