$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

מתיו ברונפמן וורבורג פינקוס פוזלים לשליטה בכלל ביטוח

מי שהיה בעלי שליטה בדיסקונט ונציגי קרן ההשקעות נפגשו, בנפרד, עם דורית סלינגר וניסו לברר אם תעניק להם היתר שליטה בחברה. נמשך הלחץ על סלינגר לבטל את המכירה הכפויה של מניות כלל ביטוח בבורסה ולאפשר למצוא לה רוכש

גולן חזני 06:5707.03.16

מכירת כלל ביטוח במכרז שקיימה אי.די.בי לא צלחה, והמפקחת על הביטוח דורית סלינגר אמנם נחושה לפזר את מניות החברה בבורסה, אבל גופים המעוניינים ברכישת החברה מגיעים עדיין לישראל. ל"כלכליסט" נודע כי בשבוע שעבר ביקר בארץ ונפגש עם המפקחת מתיו ברונפמן, לשעבר בעל השליטה בבנק דיסקונט. ברונפמן ביקש לבחון עם סלינגר את האפשרות לקבלת היתר שליטה בחברת הביטוח, ורכישת השליטה בה עם שותף לאור האירועים האחרונים וההודעה של סלינגר על מכירת המניות בבורסה.

 

עוד נודע ל"כלכליסט" כי גם נציגי קרן ההשקעות האמריקאית ורבורג פינקוס הגיעו לפני כמה ימים לישראל, בנפרד, וקיימו פגישות עם בכירים בכלל ביטוח ועם סלינגר בניסיון לקבל אינדיקציות לגבי האפשרות לרכוש בכל זאת את השליטה בחברה. נראה כי הצניחה בשווייה של כלל ביטוח וכישלון מכירת השליטה בה לקבוצת מקרולינק הסינית גרמו לוורבורג פינקוס ולברונפמן לבצע את הבדיקה.

 

מתיו ברונפמן מתיו ברונפמן צילום: נמרוד גליקמן

 

סלינגר לא מתלהבת

 

סלינגר וסגנה פיני שחר לא הפגינו התלהבות בפגישות, לפחות עם אנשי הקרן האמריקאית. על שאלת המפקחת, מהו טווח הזמן שבו הם מעוניינים להשקיע, ענו אנשי הקרן כי היא מתכוונת להשקיע בחברה לטווח של 7-5 שנים. לדברי מקורבים לכלל ביטוח, אנשי הפיקוח הבהירו לנציגי ורבורג פינקוס כי הם מחפשים אופק רחב יותר, לאחזקה של עשר שנים.

 

 

מה דעתך על מניית כלל עסקי ביטוח:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

ברונפמן, שהתשואה השנתית שלו על ההשקעה בבנק עמדה על 5% בלבד יצא מתמונת השליטה בדיסקונט לפני שנתיים כשסיים למכור בנתחים את מניותיו בבנק יחד עם שותפו רובין שראן, וירד לאחזקה של מתחת ל־5%. ככל הידוע, ממשיכים ברונפמן ואנשי הקרן בבדיקות לקראת החלטה אם להגיש לאי.די.בי פתוח הצעה רשמית לרכישת השליטה בכלל ביטוח.

 

קרן ההשקעות הפרטית האמריקאית ורבורג פינקוס שפועלת כבר מ־1996 ושהשקיעה לאורך השנים מעל 45 מיליארד דולר ב־675 חברות, בחנה את רכישת השליטה בכלל ביטוח עוד בעת קיומו של ההליך שבסיומו הגיעו שלוש קבוצות סיניות לשלב הסופי של המכרז למכירת השליטה. את המכרז ניהלו סיטי בנק ו־AON, ולשלב הסופי בו עלו קבוצת מקרולינק בראשותו של הראל לוקר, חברת הביטוח הסינית טיאנאן ואיש העסקים לה הייפנג. טיאנאן והייפנג פרשו מהמירוץ כשבוע־שבועיים לפני תום המכרז, ואילו מקרולינק פרשה ביום האחרון של הארכת המכרז בשבעה ימים בטענה לחוסר נכונות מצד הפיקוח לקבל את דו"חותיה הכספיים ודרישה לעריכת דו"חות חדשים על ידי אחד מארבעה משרדי רואי החשבון הגדולים בארץ.

טים גייטנר נשיא ורבורג פינקוס טים גייטנר נשיא ורבורג פינקוס צילום: בלומברג

 

 

מקרולינק היתה אמורה לרכוש את השליטה בכלל ביטוח (55%) תמורת כ־2.65 מיליארד שקל. המחיר מגלם לכלל ביטוח שווי של כ־5 מיליארד שקל, הגבוה פי יותר משניים לעומת שווייה בבורסה כיום (2.4 מיליארד שקל). שווי החברה צנח לאחר פרישת מקרולינק. סלינגר פנתה מיד לאי.די.בי והודיעה כי עליה להודיע כיצד בכוונתה לממש את מניותיה בבורסה, כפי שסוכם במתווה ההסכם עמה, למקרה שהמכירה לא תצלח. מכירה זו אמורה להתבצע בנתחים של 5% בכל ארבעה חודשים.

 

הסיבה שאדוארדו אלשטיין, בעל השליטה באי.די.בי, איננו מקבל היתר שליטה בכלל ביטוח הנה ההון העצמי האפסי של אי.די.בי מול דרישה ל־2 מיליארד שקל הון עצמי כדי שניתן יהיה לשלוט בכלל. אי.די.בי נלחמת בהחלטת המפקחת למכור את מניות כלל בבורסה וטוענת שהדבר יסב לה נזק אדיר, לאור פער של 1.25 מיליארד שקל שיכולה היתה לקבל במכירה לסינים. גורמים באי.די.בי טוענים כי סלינגר נותנת כתף קרה לכל רוכש פוטנציאלי, דבר שמוכחש בפיקוח.

 

בעלי האג"ח מבקשים נתח

 

עם זאת הלחץ הכבד ביותר על סלינגר נגד המכירה הכפויה מגיע מבעלי המניות מקרב הציבור באי.די.בי, שאמורים לקבל פרמיה נאה עבור מכירת מניותיהם לאלשטיין בהצעת הרכש, וכן ממחזיקי אג"ח של החברה שטוענים כי ייגרם להם ולציבור הפסד של יותר ממיליארד שקל במקרה של מכירה בבורסה. אלה דורשים מסלינגר לסגת מהחלטה ולאפשר למצוא רוכש למניות עד סוף השנה או לחלק אותן למחזיקי האג"ח בתמורה לחוב.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x