ראיון כלכליסט
"הישראלים מתוחכמים, יש להם הרבה כסף והם מבינים את שוק הנדל"ן העולמי"
המשבר ב־2008 תקע מקל בגלגלי הבנייה ההולנדית. כעת, עם התאוששות שוק הנדל"ן, בארט מאייר, שרכש את השלד הבורסאי פולאר תקשורת, רוצה להכניס בדלת האחורית של הבורסה חברת נדל"ן לרכישת נכסים בארץ טחנות הרוח. קהל היעד: חוסכי הפנסיה הישראלים
בשעות הערב המוקדמות של יום חמישי האחרון נכנס איש העסקים ההולנדי בארט מאייר למגדל לוינשטין בתל אביב. הוא הגיע לשם כמה ימים לאחר שסגר עסקה של 37 מיליון שקל לרכישת השליטה (53%) בשלד הבורסאי פולאר תקשורת שתהפוך בקרוב לחברת נדל"ן עם נכסים בהולנד.
- חברת הנדל"ן ההולנדית MRP נכנסת לבורסת ת"א באמצעות פולאר תקשורת
- עוד חברת נדל"ן אמריקאית מגיעה לתל אביב: דלשה גייסה 370 מיליון שקל ממוסדיים
- חברת נדל"ן אמריקאית נוספת נערכת לגיוס חוב בת"א: M+D הגישה תשקיף לגיוס בישראל
מאייר הסתכל מהחלון מהקומה ה־14 אל עבר קו הרקיע התל־אביבי ואמר לשאר הנוכחים במשרד: "כאלו בניינים הייתי רוצה לראות בהולנד". מאייר יכול להתחיל להתרגל לנוף ממגדל לוינשטין. שם הוא מיקם את המשרדים החדשים של פולאר תקשורת, שצירפה בשבוע שעבר לשורותיה כדח"צ את שלומי ברכה, מנהל קופות הגמל לשעבר של פסגות.
את פולאר תקשורת רכש מאייר באמצעות Meijer Realty Partners (MRP) ההולנדית שבבעלותו. הוא עשה את זה כדי ליצור לעצמו פלטפורמה להשקעה משותפת עם מוסדיים ישראליים בנדל"ן מניב בהולנד. מאייר מודע היטב לכמות הכסף האדירה ששוכבת אצל הגופים המוסדיים והרעב שלהם לנדל"ן מניב, וזו הסיבה האמיתית שהוא נכנס לפולאר תקשורת.
ל"כלכליסט" נודע כי מאייר כבר ביצע עסקה אחת עם מוסדיים ישראליים כשרכש בשיתוף עם חברת הביטוח מנורה מבטחים ובית ההשקעות אלטשולר שחם את בניין המשרדים NUMBER ONE באמסטרדם תמורת 76 מיליון יורו ביוני 2015. בעסקה ההיא מאייר הבין את הרעב שיש למוסדיים הישראליים לנדל"ן והחליט לפתוח פלטפורמה ישראלית שתהיה שקופה לציבור ותאפשר שיתופי פעולה להשקעות נוספות. כעת הוא מכין את הקרקע לרכישה מסיבית של נכסים לתוך פולאר תקשורת במטרה ליהנות משוק הנדל"ן ההולנדי שמתאושש, לדבריו, בימים אלו מהמשבר הגדול של 2008.
"המשקיעים הישראלים מתוחכמים, יש להם הרבה כסף והם מבינים את שוק הנדל"ן העולמי", אומר מאייר בראיון בלעדי ל"כלכליסט". "אני חושב שזו תהיה שותפות טובה. הם מבינים את השוק ההולנדי טוב מאוד. מנגד, המשקיעים המקומיים בהולנד הם מאוד רדומים. היה לנו משבר עמוק ואנשים מפחדים לעשות שם עסקאות".
לא סתם אנשים מפחדים לעשות עסקאות בהולנד. בשנים 2009-2008 הולנד חוותה משבר נדל"ן עמוק שהוריד את שווי הנכסים בצורה משמעותית. הבנקים ההולנדיים ברובם הולאמו ואלו שהמשיכו לעבוד כרגיל כמעט ולא העניקו אשראי לנדל"ן. למזלו של מאייר הוא ומשפחתו מכרו את קרן הנדל"ן שלהם ב־2004.
"גדלתי עם נדל"ן בדם"
מאייר הוא נצר לאחת המשפחות העשירות בהולנד. סבא רבא שלו התחיל בעסקי קבלנות בנייה בהולנד בתחילת המאה ה־20 בעיר האג. ב־1910 הוא הקים את חברת מאייר (Meijer) שהחלה לעסוק בייזום וניהול של נדל"ן מניב בהולנד. אביו טון מאייר מיסד את נכסי הנדל"ן של המשפחה ב־1970 תחת קבוצת MAB שפעלה בשוק הנדל"ן המניב במדינות אירופה המערבית ובעיקר בהולנד. הקבוצה הגיעה לשיאה ב־2004 כשהעסיקה 170 עובדים וניהלה נכסים בשווי של 7.5 מיליארד יורו. ארבע שנים לפני המשבר החליטה משפחת מאייר למכור את החברה שלהם ל־ABN AMRO (הספונסרית המיתולוגית של קבוצת הכדורגל אייאקס ההולנדית).
המשפחה שמרה לעצמה על מספר נכסים מצומצם בהולנד ובשנת 2008, כשהמחירים ירדו בצורה משמעותית, היא חזרה לרכוש שוב נכסים תחת הקרן Meyer Bergman. היום מנהלת המשפחה תחת הקרן נכסים בשווי 2.5 מיליארד יורו. ב־2013 החליט בארט מאייר ליצור לעצמו פעילות משל עצמו. הוא הקים את קרן MRP והחל לרכוש נכסים בהולנד. היום החברה מחזיקה נכסים (מרכזים מסחריים וקניונים) בשווי של 400 מיליון יורו. MRP, שמאייר עומד בראש הדירקטוריון שלה, שמה לעצמה מטרה לרכוש נכסים בשווי של מיליארד יורו בשנים הקרובות. עדיין לא ברור מה היקף הנכסים שהיא מייעדת לרכישה תחת פולאר תקשורת, אולם מדובר בהיקף מהותי. בנוסף מאייר הוא יו"ר ומייסד של חברת Beverage Brands BV, חברה הולנדית שעוסקת בייצור ובאריזת משקאות מוגזים תחת המותג OGO. "אני גדלתי עם נדל"ן בדם", מספר מאייר. "סבא רבא שלי התחיל בחברת בנייה. עם השנים כל המשפחה הצטרפה וב־1970 אבא שלי הקים את MAB. אנחנו, הילדים, הצטרפנו לעסק אחרי שדיברנו עליו הרבה בשולחן בארוחות ערב".
למה בחרת לשתף פעולה דווקא עם משקיעים ישראלים?
"ראינו כבר כמה עסקאות שעשו ישראלים בהולנד ומאוד התרשמנו. אנחנו חושבים שהמשקיעים הישראלים מכירים את השוק שלנו טוב ולכן אנו רוצים לעשות איתם עסקים. אנחנו רוצים ליצור פלטפורמה שתוכל לאפשר למשקיעים להשקיע איתנו ביחד ברכישה של נכסים. אנחנו עכשיו שוקלים את הצעד הבא שלנו עם הדירקטוריון אבל ברור לנו שבאנו לעשות עסקאות נדל"ן".
מתי תתחיל לרכוש נכסים?
"אנחנו חושבים שעכשיו זה זמן טוב. אנחנו מאוד שאפתניים ונעשה הכל הכי מהר שניתן".
מחפשים קניונים ומשרדים
המוסדיים ביקשו שתרכשו שלד בורסאי?
"לא. אבל אני מאמין שזה יעזור לנו. כדי לעשות משהו גדול אתה חייב לעשות שיתוף פעולה עם מוסדיים. אנחנו מחפשים לרכוש כל סוג של נכסים, קניונים, מרכזים מסחריים או משרדים. אנחנו רוצים לרכוש נכסים במסה, אבל חשובה לנו האיכות שלהם. עוד מוקדם להגיד את כמות הנכסים והשווי, אבל אנחנו מאוד שאפתניים".
יש הרבה חברות נדל"ן זרות שמגייסות אג"ח בישראל. אתה חושב להצטרף לגל?
"זה מוקדם מדי להגיד. המטרה שלנו היא קודם כל לרכוש נדל"ן איכותי".
אתם שוקלים לרכוש נכסים בישראל?
"כרגע ישראל היא לא שוק פוטנציאלי להשקעה עבורנו. בנוסף אני חושב שצריך להיות ממוקד במה שאתה עושה. אנחנו מכירים את השוק ההולנדי ומרגישים בו נוח ולכן נתמקד ברכישות בשוק ההולנדי. יש כל כך הרבה דברים שונים שאפשר לעשות בנדל"ן. לנו אין בנייה של מגדלי משרדים כמו שיש כאן בישראל. הכלכלה שלכם מאוד התפתחה ובנתה מגדלים כאלו, אבל אצלנו הכל נעצר ב־2008 כשהבנקים הקפיאו אשראי. עכשיו הכל נפתח מחדש, ואנחנו רוצים ליזום פרויקטים כמו שיש לכם בישראל".
מה המצב בהולנד עכשיו?
"עכשיו יש תוכנית מוניטרית בהולנד, אבל עד לפני שנה לא קרה כלום. כל היזמים הגדולים בהולנד ירדו למחתרת כי האשראי לא היה פנוי. זה השתנה כשנגיד הבנק האירופי מריו דראגי התחיל להדפיס כסף. היתה לזה השפעה גבוהה. הבנקים עכשיו מתחילים לתת הלוואות והבנייה מתחדשת. הריביות שהבנקים נותנים הן ריביות של 5% ומעלה ובמזנין זה מגיע לאזור ה־8%. יש הרבה כסף מוסדי מכל העולם והרבה משקיעים אמריקאים שמגיעים עכשיו להולנד".