החלום האמריקאי יחזור להיות המנוע העיקרי של טליט
בעוד טליט פועלת ברחבי העולם, לשוק בארה"ב יש השפעה מהותית. כך, כשהמעבר לרשת תקשורת דור רביעי במדינה תפס את טליט לא מוכנה, היא נאלצה להוריד תחזיות ולספוג צניחה של 29% במניה מאז אוקטובר. עם זאת, ל־2016 היא כבר מגיעה מצוידת בפיתוחים שיתגברו על הפער שנוצר בגלל הפספוס
כמדי שנה מתכנסת השבוע כל תעשיית הסלולר בברצלונה לכנס והתערוכה השנתית הגדולים מכולם. מאז הציג מנכ"ל אפל המנוח סטיב ג'ובס חודש לפני התערוכה ב־2007 את הקונספט המהפכני שלו לסמארטפון, אף חברה לא הציגה שינוי מהפכני נוסף בתעשיית הסלולר ולא נראה שזה יקרה בקרוב.
- טליט מדווחת על 2 חוזים חדשים בהיקף של 33 מיליון דולר
- חוזה ענק של 220 מיליון דולר למוני החשמל והגז של טליט בבריטניה
- החלום הדומם של טליט וסיוה מתחיל להשמיע קול
זו הסיבה לכך שאירוע ההשקה של גלקסי S7 של סמסונג בתחילת השבוע בברצלונה לא ריגש את הבריות. המהפכה שלא קרובה להגיע היא גם הסיבה לכך שתעשיית הסלולר השתחררה מהתמקדות בביצועי סמארטפון כזה או אחר ועברה להתמקדות במהפכת התשתית: "אינטרנט של דברים" (IoT) — רשת שתקשר מיליארדי עצמים, כשהסמארטפון הוא רק אחד מהם. בחברת אריקסון (ERIC) מכנים את הרשת "טרנספורמציה חברתית" כי "היא תספק ניידות, פס רחב וקישוריות למחשוב ענן עבור כל איש וכל תעשייה על פני כדור הארץ כדי שיגשימו את מלוא הפוטנציאל שלהם".
ה־IoT מתפשט לכל מקום
עבור המגזר התעשייתי רשת ה־IoT היא מהפכה של ממש, ולכן לעומת שנים קודמות, נמצאות השנה בברצלונה הרבה יותר חברות שפועלות מחוץ לעולם הסלולר, כמו יצרניות מכוניות וקונצרנים תעשייתיים ענקיים דוגמת GE. מנכ"ל GE ג'ף אימלט אמר לא מזמן שכל קטר רכבת שחברתו מייצרת היום הוא מעין "מרכז אחסון נתונים מתגלגל", וכל מנוע של מטוס שהם מוציאים לשוק הוא "מרכז אחסון נתונים מעופף". הסיבה לכך היא אלפי הסנסורים שמורכבים עליהם ושמשדרים כמויות דאטה אדירות. ניתוח הדאטה מאפשר חיסכון בדלק, תחזוקה, בטיחות וביצועים טובים יותר.
אינטל (INTC), אריקסון ואורנג' מציגות בתערוכה תוצאות ניסוי גדול וראשון מסוגו שנערך מאז נובמבר האחרון ברחבי פריז. כחלק מהניסוי, רשת סלולר שופרה באמצעות תוכנות שפותחו עבור כיסוי רחב יותר למטרות IoT. הרשת הוכיחה שיפורים של עד פי שבעה בטווח כיסוי התקשורת שלה לעומת רשתות הסלולר הקיימות. כך, לדוגמה, היא הצליחה לחדור למרתפים עמוקים בבתים היכן שבדרך כלל מותקנים מדי חשמל, מים וגז מתקדמים עם יכולות קריאה מרחוק.
חברות ישראליות רבות נהנות כבר היום מחדירת רשתות ה־IoT למגזרים רבים, והן צפויות ליהנות מכך אף יותר בשנים הקרובות. בין החברות האלו נמצאות, טאואר (TSEM) שעוסקת בנישה של ייצור הסנסורים, נובה (NVMI) בציוד לבקרת הייצור, DSP גרופ (DSPG) וסיגמה דיזיין (SIGM) בבית החכם, אטיוניטי (ATTU) בכלי תוכנה להעברות דאטה וכל החברות לתוכנות אבטחה שמספקות כלים להגנה על הדאטה. בולטת מעל כולם בתחום עם נוכחות מרשימה בתערוכה בברצלונה היא טליט קומיוניקיישן(TCM.L). החברה מובילה עולמית בתחום ה־IoT דרך המודולים הסלולריים שהיא מוכרת ודרך שירותי התקנה, אינטגרציה ופלטפורמות לניהול שוטף של פרויקטים שהיא מציעה ללקוחותיה ברחבי העולם.
טליט נחלשה בארה"ב
באמצעות רכישות רבות וצמיחה אורגנית המייסד והמנכ"ל עוזי כץ, שמחזיק ב־20% מטליט, הפך אותה בשנים האחרונות משחקנית נישה בתחום המודולים לתקשורת מכונה למכונה (M2M) ל־One Stop One Shop, כלומר לחברה שמספקת את כל הדרוש בעולם החדש של רשתות ואפליקציות IoT. בין השאר, מודולים של טליט נמצאים היום במכוניות החדישות של אאודי ויש לה שיתופי פעולה עם חברות ענק כמו אינטל וקוואלקום בתחום השבבים או גוגל בפתרונות מבוססי מחשוב ענן לרשתות IoT. ב־2016 תעשיית הרכב צפויה להעמיק את השימוש במודולים כמו של טליט, דבר שיאפשר לה לשלב את מוצריה ברכבים נוספים.
טליט נסחרת בבורסת AIM בלונדון בשווי של 340 מיליון דולר אחרי שצנחה ב־29.4% אחרי שבאוקטובר האחרון הורידה את התחזית לצמיחה בהכנסות מ־20% ל13%–15%. טליט תפרסם את הדו"חות של 2015 בעוד שבועיים אבל כבר בינואר היא סיפקה את עיקרי התוצאות. כך, בסופו של דבר, ההכנסות ב־2015 עמדו על 333.5 מיליון דולר, עלייה של 13.4%.
טליט הפגינה אשתקד צמיחה בכל חלקי העולם להוציא את השוק האמריקאי, שבו המעבר שהתרחש מוקדם מהצפוי לתקשורת דור רביעי (LTE) במקום דור שני תפס אותה לא מוכנה בזמן. בשוק האמריקאי היא ירדה ב־5% במכירות השנתיות ל־130 מיליון דולר. זאת אחרי שש שנים של צמיחה גבוהה בקצב שנתי של 44% – יותר מפי שניים מקצב הצמיחה של כלל החברה באותן שנים. כץ מעריך כי בעקבות השלמת פיתוח המוצרים לרשתות LTE, טליט צפויה לחזור לצמיחה המהירה בשוק האמריקאי. באסיה פסיפיק הציגה טליט זינוק של 74% במכירות, שהסתכמו ב־71 מיליון דולר, ובאירופה היא צמחה ב־14% למכירות של 133 מיליון דולר. מגזר הרכבים הוא התחום שבו טליט הציגה את הצמיחה הגבוהה ביותר, 60%, והמכירות הסתכמו ב־40 מיליון דולר. ההשקעות של טליט בתחום הפיתוח עומדת על יותר מ־25 מיליון דולר בשנה, וחלק ניכר מהסכום הולך להשקעה בתחום הרכבים. טליט לא דיווחה על ה־EBITDA בינואר, אך הוא צפוי לעמוד בתחזיות ולהסתכם ב־45–40 מיליון דולר.
לטליט יש רק מיליון דולר מזומן נטו בקופה נכון לסוף 2015, זאת בשל ההשקעות והרכישות הרבות שביצעה במשך השנים ושאת פירותיהם היא צפויה לקטוף בשנים הקרובות. בטווח הקצר המניה תלויה בעיקר בתחזיות לצמיחה ב־2016, שההנהלה תמסור בעוד שבועיים. עם זאת, המניה מומלצת לטווח הארוך כי טליט צפויה להיות בין הנהנות העיקריות מהצמיחה בתחום ה־IoT.
הכותב הוא יועץ ומשקיע בני"ע שונים