בלעדי לכלכליסט
שמריך ונויברגר יצאו לגיוס של 80 מיליון יורו עבור קרן הנדל"ן שפועלת במדריד
VBA, קרן ההשקעות במקרקעין שבית ההשקעות של השניים מנהל בספרד, יצאה לגיוס שתמורתו מיועדת לרכישת נדל"ן במדריד מידי בנקים
קרן השקעות במקרקעין VBA שפועלת בספרד, אשר בחברת הניהול שלה מחזיק בית ההשקעות ווליו בייס שבשליטת ויקטור שמריך ועידו נויברגר, יצאה לגיוס של 80 מיליון יורו. הגיוס צפוי להיות מגופים מוסדיים, פרטיים ופמילי אופיס והחברה נמצאת למעשה בעיצומו. ל"כלכליסט" נודע כי מדובר בגיוס שני של החברה, כשהגיוס הראשון — בהיקף של 15 מיליון יורו — נערך ביולי 2015. כספי הגיוס הראשון כבר הושקעו בדירות במדריד, שם מתמקדת החברה.
שמריך ונויברגר, בעבר מנהלי בית ההשקעות דש איפקס, הקימו את ווליו בייס, שאף הוא השקיע סכום ניכר ב־VBA, ב־2013. יאיר אפרתי, מנהל מחלקת מיזוגים ורכישות בווליו בייס וממונה על הפיקוח של פעילות VBA, אמר ל"כלכליסט": "השוק במדריד אטרקטיבי מאוד ואחוזי האבטלה בו נמוכים מאד ביחס לספרד ואין מה לצאת משם בשלב זה. אם כי יש לשותפים המנהלים יכולות פעולה גם בערים מרכזיות אחרות אם יוחלט שנכון לעשות זאת".
VBA, כאמור, מתמקדת בהשקעה בנדל"ן למגורים באזור מדריד, ואף לקחה מינוף של כ־3 מיליון יורו למימון הרכישות שנעשה בכספי הגיוס הראשון. לדברי אפרתי, המינוף, שלא אמור לעבור את ה־50%, נעשה בריביות אטרקטיביות של כ־2% לשנה. חברת AURA, השותפה והמנהלת הספרדית בחברת הניהול של VBA, היא בבעלות פרננדו אקונה רואיז, מנכ"ל דויטשה בנק משכנתאות ספרד לשעבר. רואיז הקים חברת ייעוץ להערכות שווי מהגדולות בספרד לנדל"ן, ובין לקוחותיו גם קרנות הנדל"ן הגדולות בלקסטון ואפולו. "VBA משתמשת במאגר המידע הייחודי שהקים פרננדו שבו יש פרטים על מאות אלפי דירות בעיקר בבעלות בנקים כדי להציע הצעות לבנקים לדירות או מקבצי דיור שאינם בשוק או במכרז ולכן משיגים מחירים בהנחה ניכרת לשווי השוק", ציין אפרתי.
דמי הניהול בקרן הם 1% בשנה מהיקף ההון המושקע ו־16% מהרווחים (רף מינימום של 8% שמתחתיו לא גובים את עמלת הרווחים). עד כה רכשה הקרן או התחייבה לרכוש כ־150 דירות. הדירות מושכרות בתשואה ממוצעת של כ־6% לשנה. התשואות נמוכות יותר כאשר מדובר בדירות שנמצאות במיקומים טובים יותר, ואילו דירות שנמצאות ליד כביש הטבעת של מדריד, למשל, מושכרות בתשואות גבוהות יותר. "החברה רושמת רווח הון מיידי על הדירות הנרכשות שכן המחיר שאנחנו משלמים תמורתן נמוך בכ־20%–30% ממחיר השוק", אומר אפרתי.
המשבר הכלכלי העולמי ב־2008 גרם לצניחה של 40%–50% בשוק הנדל"ן בספרד. רק בשנה־שנתיים האחרונות החל שוק זה להתאושש, באיחור מהשכנות המערב אירופיות, איחור שנבע בין היתר מיחס חוב־תוצר גבוה של ספרד, שאיים לגרור אותה למשבר חובות יחד עם מדינות נוספות ביבשת, וכן משיעחור האבטלה הגבוה במדינה (22%). 2014 היתה השנה הראשונה שבה רשמה הכלכלה הספרדית צמיחה של 1.5% מאז המשבר. ב־2015 הצמיחה היתה של קצת יותר מ־3%, והאג"ח הממשלתיות החלו להיסחר בתשואות נמוכות יחסית לשנים שעברו. בשבועות האחרונים חזרו התשואות לגדול בעקבות המשבר בשווקים בעולם, וקיים חשש שהשוק הספרדי יושפע גם הוא וההתאוששות בו תיבלם.