זר ורוצה להיות חבר בורסה? הון של 22 מיליון שקל יספיק
דירקטוריון הבורסה יתבקש לאשר הקלה שתאפשר לגופים פיננסיים זרים שאינם פועלים בישראל להתקבל כחברים רחוקים. הסיבה: גופים בינלאומיים מוכרים, שביקשו להתקבל כחברים רחוקים, נרתעו מהדרישה להון עצמי של יותר ממיליארד דולר
מנכ"ל הבורסה יוסי ביינארט מתכוון להקל על בנקים ובתי השקעות בינלאומיים להפוך לחברי בורסה. הנהלת הבורסה מתכננת להביא לאישור הדירקטוריון הקלה משמעותית בתנאי הכשירות להפוך לחבר רחוק בבורסה.
- בורסת ת"א: מביטים מעבר לים
- המסחר נסגר
- הקרב על השכר בבורסת תל אביב מתלהט: שכר ברוטו ממוצע למזכירה בבורסה: 24 אלף שקל
לצד חברי הבורסה המקומיים (בנקים ובתי השקעות ישראליים ובנקים בינלאומיים שלהם נוכחות קבועה בישראל), הבורסה מאפשרת לגופים פיננסיים בינלאומיים גדולים להפוך לחברים אף אם אין להם סניף או נציגות קבועה בישראל. זאת בתנאי שיעמדו בשורה של תנאים, שהמחמיר בהם נוגע להון עצמי של לא פחות ממיליארד דולר.
לאחרונה פנו לביינארט כמה גופים בינלאומיים מוכרים בבקשה להתקבל כחברים רחוקים בבורסה, אך אלה נרתעו מהדרישה הגבוהה למינימום הון עצמי כדי להתקבל וטענו כי הדבר מהווה חסם עבורם. דרישת ההון העצמי מחברי בורסה מקומיים עומדת על 22 מיליון שקל, וביינארט שואף להשוות את הדרישות גם לגבי חברים רחוקים. כיום יש בתל אביב רק חבר רחוק אחד — מריל לינץ'.
בחינת הדרישות מחדש
הנהלת הבורסה מצאה כי דרישת ההון הגבוהה לחבר רחוק נקבעה לפני עשר שנים ומאז לא נבחנה מחדש. מה שעמד אז בבסיס הדרישה היה חוסר ודאות לגבי הסיכונים הגלומים בחברות מסוג זה, ומהרצון שרק גופים גדולים מאוד יוכלו להתקבל כחברים רחוקים.
מחלקת חברים ופיקוח בבורסה החליטה באחרונה לערוך בחינה מחודשת של הדרישות, תוך עריכת בדיקה השוואתית של הדרישות בבורסות שונות בעולם, ואם הן מציבות בפני חבר רחוק דרישות נוספות מעבר לאלה שחלות על חבר בורסה מקומי.
לדברי הנהלת הבורסה של תל אביב, הדרישה מחמירה משמעותית בהשוואה לדרישות ההון מחברי הבורסה המקומיים וגם לדרישות מחבר רחוק בבורסות בעולם. הבדיקה של מחלקת החברים בבורסה מצאה כי הדרישה להון עצמי מחבר רחוק בבורסות אחרות בעולם נעה בין עשרות אלפי דולרים למיליוני דולרים בודדים בלבד, וכי במרבית הבורסות דרישות ההון לחבר בורסה מקומי ולחבר רחוק הן זהות.
ביינארט מעוניין להכניס שחקנים חדשים כחברי בורסה כדי להגדיל את האטרקטיביות שלה ולמשוך משקיעים מחו"ל. כניסה של חברים נוספים גם תגדיל את התחרות על גובה העמלות שנשלט כיום בעיקר על ידי הבנקים הגדולים. מהלך הקלת התנאים להפיכה לחבר רחוק מגיע בד בבד עם שינוי מבנה הבורסה הצפוי, שבמסגרתו תהפוך הבורסה לגוף הפועל למטרות רווח — נדבך נוסף וחשוב שמטרתו לחזק את כוחה של הבורסה ולהזרים לתוכה דם חדש.
כולם מחכים שכחלון יחליט
לכאורה, קיים סיכוי קלוש שחברים רחוקים חדשים יצטרפו בקרוב לבורסה טרם השלמת הליך השינוי המבני, שכרגע תקוע אצל שר האוצר משה כחלון אשר מעוניין להכניס בו שינויים. זאת מכיוון שחברי הבורסה הקיימים עתידים להפוך לבעלי המניות בבורסה לאחר הפרטתה, וספק אם ייתנו לחבר חדש לקחת להם נתח מהעוגה.
עם זאת, חלוקת מניות הבורסה בין החברים שלה בוצעה על ידי היו"ר אמנון נויבך על בסיס הוותק ומחזור הפעילות שלהם, וחבר חדש, אם יצטרף לפני השינוי, סביר להניח שלא יקבל נתח ממניותיה. מריל לינץ', שהוא בעל ותק של שבע שנים, זכאי לפי מתווה השינוי המבני ל־0.12% בלבד ממניות הבורסה.