גדעון תדמור עוזב את דלק, אבל אולי יתחרה בה בקרוב
בשנה האחרונה הקים יו"ר דלק קידוחים היוצא חברה לחיפושי גז ונפט שנקראת "נאוויטס פטרוליום", וחלק מהתוכניות כוללות גיוס הון בבורסה בתל אביב; תדמור עוזב את החברה לאחר שעלות שכרו לאורך השנים הגיעה ל-250 מיליון שקל
- סוף תקופה: גדעון תדמור עוזב את קבוצת דלק לאחר 20 שנה
- די להטעיות הרטוריות: 5 הערות על הטענות של גדעון תדמור
- גדעון תדמור: "צריך לשים סוף למגש השקרים על תעשיית הגז"
תדמור יעזוב רשמית בסוף החודש, אולם כבר עכשיו ברור שהוא לא עוזב את הענף ולמעשה ייתכן שכבר בשבועות הקרובים הוא יהפוך למתחרה של דלק, אם לא באספקת הגז לישראל אז לפחות במציאת מאגרי גז חדשים בישראל ובחו"ל. בשנה האחרונה הקים תדמור חברה לחיפושי גז ונפט שנקראת "נאוויטס פטרוליום", כאשר חלק מהתכניות שלו כוללות גיוס הון בבורסה בתל אביב.
תדמור מסרב לדבר על המהלך, אולם כבר עכשיו ברור שמבחינתה של דלק מדובר באירוע מהותי ברמה הארגונית. תדמור היה אחד האישים הבולטים בתעשיית הגז בישראל, ושותף לגילוי כל מאגרי הגז, בהם ים תטיס, תמר ולווייתן: תדמור היה זה שהביא בשנות ה-90 את נובל אנרג'י לישראל (עוד בשמה הקודם סמידן) והיה האיש שעמד בחזית המאבקים הרגולטוריים של דלק לאורך פעילותה של ועדת ששינסקי, ועדת צמח או חתימת כל חוזי הגז הגדולים במשק. למעשה, תדמור הועסק בחוזה מיוחד והיה אמור לעזוב כבר בשנה שעברה, אבל הוא התחייב להישאר בדלק עד שמתווה הגז הממשלתי יאושר. לאחר שמהלך זה הושלם, תדמור פנה לדרך חדשה.
דלק תתמקד ברגולציה, פחות בחזון
בהודעה שהוציא בעל השליטה בדלק יצחק תשובה הוא צוטט כאומר ש"תדמור הוא מעמודי התווך של משק האנרגיה הישראלי ויש לו חלק מרכזי בהפיכת חלום הגז הטבעי כחול-לבן למציאות". עובדתית מדובר באמירה מדויקת - לולא תדמור לא ברור איך משק האנרגיה הישראלי היה נראה, כיוון שחלק נכבד מהחזון - כלל ביצור דלק כמונופול בתחום אספקת הגז - נולד במוחו.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
יחסי תשובה-תדמור הגיעו בעבר לכמעט-פיצוץ: לפני כארבע שנים תשובה ניסה למחוק את דלק אנרגיה מהמסחר, ותדמור, שהיה אז מנכ"ל דלק אנרגיה, היה אמור לפנות את תפקידו. בסופו של דבר תשובה ותדמור הגיעו להסכם שהוביל לרכישת השליטה (51.9%) בכהן פיתוח, אז בשליטה חלקית של משפחת תדמור, על ידי תשובה בעלות של כ-275 מיליון שקל, תוך פיצוי לתדמור (כ-17 מיליון שקל בתשלום מיידי) שהוגדר כאחראי חיפושי הגז והנפט. מאז היחסים בין השניים לא חזרו לעצמם - לא אהבה גדולה אלא בעיקר הערכה על הניסיון והקילומטראז' שהשנים עברו בענף האנרגיה.
ולכן, בראיה ארוכת שנים מגלים שתדמור, יחד עם יוסי אבו שהצטרף לקבוצה בהתחלה כסמנכ"ל ולאחר מכן כמנכ"ל, לקחו את דלק עמוק לתוך עולם האנרגיה כאשר מסביב רוב הפעילויות של הקבוצה קרסו או עמדו במקום: מהנדל"ן נשארה תספורת, מתחנות הדלק נשאר אפס תרומה - לא מפסידים, לא מרוויחים. את שאר האחזקות שלו תשובה מדלל אט אט (ע"ע הפניקס או תחנות הדלק בחו"ל) כדי להתרכז בעיקר באנרגיה. הבעיה היא שאיש החזון שלו הולך, מה שיעביר את הפוקוס בדלק בעיקר למיצוי הפוטנציאל הקיים (פיתוח ומכירת הגז שהתגלה בישראל ובקפריסין) על חשבון ההסתכלות לכיוון העתיד. אם מישהו עוד מחפש הוכחות לכך ניתן לציין את המעבר ללונדון שהוקפא והכנסת עמוס ירון (לשעבר מנכ"ל משרד הביטחון יו"ר קצא"א) ורוני בר און (לשעבר שר האוצר, התשתיות והפנים) כדירקטורים לדלק קידוחים - מדובר בחברה שבונה ארסנל כדי להתמודד עם הפקידות, לא כדי לתכנן מהפכים אזוריים או גלובליים.
ותדמור? על פי ההערכות הוא עוזב את דלק לאחר שעלות שכרו לאורך השנים הגיעה (כולל בונוסים) לכ-250 מיליון שקל. תדמור מעיד שישאר בסביבה עם פזילה לתחומים אחרים. לתדמור חברה שעוסקת בפרויקטי נדל"ן אולם הבייבי האחרון שלו הוא הפקת סרטים: במהלך 2016 יופצו שלושה סרטים בהם תדמור נרשם כמפיק ראשי או משני. חלק מהסרטים כוללים השתתפות של כוכבי ענק כגון ריצ'ארד גיר (בסרט Oppenheimer Strategies) או רנה זלווגר וקיאנו ריבס (בסרט The Whole Truth).
ומה עם דלק? גם שם עוד מעכלים את המהלך, ולמעשה נכון לסוף השבוע שמו של תדמור עוד מופיע כיו"ר אבנר באתר שותפויות הגז. תדמור נשאר מחזיק באופציות בדלק קידוחים ובאבנר בשווי מיליוני שקלים, כך שייתכן שהוא ייפגש עם עובדיו באסיפות השנתיות של השותפויות. עד אז הוא ישקול ניסיונות לרכישת נכסים, חברות או כניסה לשותפויות גז קיימות בישראל או בחו"ל.